SEM ( Search Engine Marketing ); İnternet ile pazarlama faaliyetleri gerçekleştirme ve belirli bütçeler ile Google aramalarında rakiplerden ayrılarak üst sıralara yerleşmeyi sağlama anlamı taşımaktadır. Türkçe olarak ise “Arama Moturu Pazarlamacılığı” açıklamasını ifade eder. SEM çalışmaları Google Adwords çalışmaları ile ortak bağlantılar bulundurur. Günümüzde SEO ve SEM çalışmaları genellikle aynı hizmet sunumu algısı oluşturmuştur. SEO ve SEM çalışmaları aynı  amaç adına hizmet verseler de farklı şekilde çalışma gösterirler.

SEO ve SEM arasındaki farklar nelerdir?

SEO, Search Engine Optimization kelimesinin kısaltılmış halidir. SEM ise Search Engine Marketing kelimelerinin kısaltılmış halidir. SEM çalışmaları, belirli bir bütçe karşılığında Google reklam alanları üzerinde ilk sıralarda yer almanızı sağlamaktadır. SEO çalışmaları ise reklam çalışması gerçekleştirmeden web sitesini Google dostu haline getirerek ilk sıralara yerleştirmeyi sağlar.

SEM (Search Engine Marketing) çalışması ile; SEO çalışmalarında rekabeti fazla olan anahtar kelimeler dolayısıyla organik aramalarda ilk sıralara yerleşemediğiniz kelimelerde belirli bir bütçe ile arama sayfasının ilk sırasında yer alabilirsiniz. Daha açıklayıcı olursak;

Örneğin bir tatil firmanız bulunuyor. Özellikle yaz döneminde de reklamsız organik aramalar ile Google’ın ilk sıralarında var olmak istiyorsunuz. Ancak tatil kelimesi oldukça büyük bir rekabet oranı bulundurduğu için SEO çalışmaları ile henüz istediğiniz sıralara erişemiyorsunuz. Tatil hizmeti sunan  firmanız olduğu için de yaz dönemlerinde Google aramalarında ilk sıralarda yer almak firmanız için oldukça büyük bir önem taşıyor. İşte tam bu noktada devreye SEM çalışmaları giriyor. Rekabet oranınıza göre belirlenen bütçeler ile SEM çalışmaları gerçekleştirebilir ve web sitenizi istediğiniz anahtar kelimeler ile tıklama başına maliyet ödeyerek ilk sıralara yerleştirebilirsiniz.

Etkili bir firma olmak ve Google üzerinde hakimiyeti sağlayabilmek adına SEM çalışmaları büyük bir önem taşıyor. Fakat SEM ve SEO çalışmalarının her zaman aynı şekilde yürütülmesi gerekiyor. Kaliteli bir SEO çalışması ile web siteniz Google uyumlu bir hale gelirken tüm bu süreçte SEM çalışmaları ile de siteniz ilk sıralarda kalışını sürdürüyor. Böylelikle aramalarda sürekli olarak kullanıcıların karşısına çıkan etkili bir firma olarak marka algısı yaratmış oluyorsunuz.

SEM Çalışmalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

SEM çalışmaları kullanıcılara sağladıkları aramalar ile firmanızı ileten bir alan olduğu için oluşturulan reklam metinleri ve web siteniz büyük bir önem taşıyor. Aramalar sonucu ziyaretçilerin karşısına çıkan reklam metinleriniz için mutlaka rakip analizleri yapmalı ve rakiplerinizin bu noktada nasıl metinler kullandığını incelemelisiniz. Reklam metinleriniz kısa ve öz şekilde mesajı iletebilmelidir. Böylelikle ziyaretçiler direkt olarak aradığı ürün ile alakalı bir reklam metni ile karşılaştığı için web sitenize tıklayarak erişmek isteyecektir. Reklam görselleri ve metinleri mutlaka profesyonel şekilde belirlenmeli ve böylelikle Search Engine Marketing çalışmasına hazır hale getirilmelidir. Aksi durumda sitenize ziyaret olsa dahi size müşteri odaklı bir geri dönüş sağlanamaz.

Web sitesi noktası da en az reklam görseli ve metni kadar önem taşır. Bir web kullanıcısı, aramak / almak istediği ürün ya da hizmet ile ilgili web araması gerçekleştirdiğinde Sem reklamlarınız ile karşılaşacaktır. Tıklanılan SEM reklamlarının ardından ihtiyaca yönelik olmayan, aranılana kolay erişim sağlamayan bir web sitesi sizlere dönüş sahası oluşturmaz. Bu nedenle SEM reklamlarını faaliyete geçirmeden önce mutlaka web sitenizi düzenlemeli ve ihtiyaç duyulana kolay erişebilecek hale getirmelisiniz. Bu aşamaların ardından sürdüreceğiniz Search Engine Optimization ve Search Engine Marketing çalışmaları ile satış potansiyelinizi arttırabilirsiniz.

Search Engine Marketing çalışmaları sizlere daha net sonuçlar verecektir. Bu süreçte yürüttüğünüz SEO çalışmaları ise web sitenizi reklamsız da üst sıralara taşıyabilecek potansiyele erişmenize yardımcı olacaktır. Gerçekleştireceğiniz SEO ve SEM çalışmaları profesyonel şekilde yapılmalı ve Search Engine Marketing çalışmaları için hedeflemeler doğru şekilde belirlenmelidir.  Reklam metinleri ve görselleri “ihtiyaç” kavramını öne çıkarmalıdır. Bu konuda firmaların izleyeceği en doğru yol bir reklam ajansı ile çalışma sağlamaktır. Profesyonel yönetim sağlayan Google Reklam Ajansları ile SEO ve SEM çalışmalarınızı en iyi şekilde gerçekleştirerek müşteri ağınızı genişletebilirsiniz.

İnternetten para kazanmak istiyor ve pazarlama girişimlerinizi internet alanına da taşımayı hedefliyorsanız, web siteniz için SEO ve SEM çalışmalarını mutlaka yapın. İkisi birlikte yürütüldüğünde müşteri portföyünüzün ne kadar genişlediğini ve işinizi ne kadar büyüttüğünüzü görebilirsiniz.