Viral Pazarlama, bir ürün veya hizmetin kullanıcılar tarafından ağızdan ağıza konuşularak reklam yapılmasıdır. Viral pazarlama sosyal paylaşım yoluyla olduğunca çok kişiye ulaşmak olan bir dijital pazarlama stratejisidir. Virallik aynı zamanda şans, yaratıcılık ve hazırlıktan kaynaklanır. Viral pazarlama taktiklerinin kökleri ağızdan ağıza pazarlamaya dayansa da, sosyal ağları ve diğer çevrimiçi kanalları kullanarak akran tavsiyelerinin gücünü artırırlar. Viral pazarlama mesajları kişiden kişiye yayılmaz. Bir kişi paylaştığında, kampanyanızın takipçilerinden yüzlerce hatta binlerce göz kazanırsınız.

Viral pazarlama için genellikle geniş bir takipçi ağına sahip olan bir etkileyicinin yardımı da önemli bir taktiktir. Örneğin: İnfluencerlar.

Viral Pazarlamanın Özellikleri Nelerdir?

Viral Pazarlama Nedir?

Tüm viral pazarlama örneklerinin kasıtlı veya tesadüfi üç ortak noktası vardır: mesaj, haberci ve çevre. Başarılı bir viral pazarlama kampanyası oluşturmak için her parçadan yararlanılmalıdır. Viral pazarlama kampanyaları, her büyüklükteki işletme tarafından oluşturulabilir ve tek başına veya daha büyük bir geleneksel kampanyanın parçası olabilir.

Bu kampanyalar, kullanıcıların veya izleyicilerin duygularına hitap etmek, değerli bir amaç hakkında farkındalık yaratmak ve tüketilmesini ve paylaşılmasını kolaylaştırmak için çeşitli araçlar kullanabilir. Viral pazarlama genellikle geniş bir takipçi ağına sahip olan bir etkileyicinin yardımına dayanır.

Viral Pazarlamanın Avantajları ve Dezavantajları

Viral pazarlamanın diğer pazarlama stratejilerinde olduğu gibi avantaj ve dezavantajları vardır.

Avantajlar olarak düşük maliyetlidir. Reklam ve medya alanı satın alınmasına gerek yoktur. Geniş bir kitleye hitap eder. Herkes bu pazarlama modelinin bir parçası haline gelebilir.

Viral Pazarlama Nedir?

Dezavantajda ise olumsuz bir ağızdan ağıza yayılımı olabilir. Ürün ve marka açısından kötü sonuçlar verebilir. Ölçümlemek zordur. İstenilen virallik kullanamayabilir.

Viral Pazarlama Yöntemleri

Pazarlama kampanyanızın viral olacağına dair hiçbir garanti olmasa da, başarılı olma şansını artırmak için kullanabileceğiniz birkaç kanıtlanmış strateji vardır.

Bunlar;

  1. Hızlıca dikkat çekin: Kampanyanızı kaydırmak yerine dikkatlerini vermelerini sağlamak için, onları yollarında durduran acil bir dikkat çekiciye sahip olmalısınız.
  1. Kitlenizle etkileşime geçin: Viral pazarlama, hedef kitlenin etkileşime girmesi ve kolayca paylaşması için tasarlandığında en iyi sonucu verir.
  1. Duygulara hitap edin: Hatırladığınız bazı viral içerik parçalarını düşünün. Sizi güldürmüş ya da ağlatmış olabilirler. Belki de özellikle iç açıcıdırlar veya nostalji duygunuza hitap ederler.
  1. Mesajı basit tutun: Viral mesajınızı basit bir çıkarımla sınırlamak, onu akılda kalıcı ve ulaşılabilir kılar.
  1. Hedefler belirleyin: Bir pazarlama hedefi, belirli, ölçülebilir bir hedef olmalıdır.

Buzz Pazarlama

Buzz pazarlama , çok çeşitli sektörlerde  çok sayıda pazarlamacı tarafından başarıyla kullanılan, markanızı tanıtmak için güçlü bir yöntemdir. Toplumsal bulaşma ilkesi üzerinde çalışan,  alışılmadık ve farkındalık odaklı bir pazarlama stratejisidir . İnsanların markanız hakkında çok uzun süre konuşmasını sağlayacak bir vızıltı kampanyası oluşturabilirsiniz.

Gizli Pazarlama

Gizli pazarlama veya gizli pazarlama olarak da bilinen gizlilik pazarlaması, bir ürünün insanlara farkında bile olmadan reklamını yapan bir pazarlama tekniğidir.Genellikle vızıltı pazarlama olarak bilinen gizli pazarlama, insanlara farkında olmadan bir şeylerin reklamını yapan bir pazarlama yöntemidir. Ürün yerleştirme ve gizli pazarlama, en popüler gizli pazarlama taktiklerinden ikisidir. Gizli pazarlamanın birincil amacı, insanları gelecekte doğrudan reklamcılığa karşı daha duyarlı hale getirmek için ilgi ve coşku uyandırmaktır.

Ürün yerleştirme gizli pazarlamadır. Televizyonda bir şey izliyorsanız ve arka planda sinsice yerleştirilmiş markalı bir ürün görüyorsanız, bu bir tür reklamdır.

İşte doğru bir planlama, mantıklı bir strateji, duygulara hitap yeteneği ve doğru bir kanal seçimi ile bir videonun bir markaya kazandırdıklarını yukarıdaki örnekler üzerinden açık bir şekilde görmekteyiz. Viral pazarlamanın doğru bir şekilde uygulandığında çok kısa sürelerde ne kadar büyük etki yarattığı ortada. Bunlar ve benzeri örnekler sonrasında viral pazarlamanın ne kadar önemli olduğunu ve başarısının yüksek, maliyetinin ise düşük olduğunun anlaşılması ile firma ve markalar viral pazarlama kampanyalarına daha fazla ağırlık vermeye başladı.