Google Tag Manager, web site ve uygulamalardaki ziyaretçi hareketlerini izleyip seçiminize bağlı olan kullanıcı davranışlarını gerçekleşip gerçekleşmediğini tespit etmenizi sağlayan bir kod grubudur. Dönüşüm izleme, site analizi ve yeniden pazarlama gibi izleme amaçlarını izlemenize olanak sağlayan Google’un sunmuş olduğu bir hizmetidir. Özellikle Google Analytics ve Google AdWords ile birlikte kullanımı oldukça etkili olan Google Etiket Yöneticisi, belirlediğiniz kullanıcı hareketlerini tek bir yerden izlemenize ve veri almanıza yardımcı olur.

Üstelik Google Tag Manager ile sadece web sitenizi değil, mobil uygulamanızı da izleyebilirsiniz. Google Tag Manager’ı android ve iOS uygulamalarınız için de kullanabilirsiniz. Oldukça kapsamlı kullanım ve izleme özelliklerine sahip olan Etiket Yöneticisi, belirlediğiniz her değişkeni örnek olarak telefon tıklamaları, whatsapp tıklamaları, yol tarifi al ve form gönderme butonlarının kaç kişinin tıkladığını izlemenizi sağlayacak özelliğe de sahiptir.

Google Tag Manager Nedir?

Google Tag Manager Nasıl Çalışır?

İlk olarak kullanmış olduğunuz mail adresi ile tagmanager.google.com adresine giriş yaparak hesap oluşturup kullanım koşullarını kabul etmeniz gerekmektedir. Daha sonra hesap oluşturup karşınıza çıkan 2  kod parçacığı sunar ‘’örnek resme aşağıda görebilirsiniz.’’ ve sunmuş olduğu bu kod parçacıklarını sitenizin <head> </head> ve <body> </body> etiketleri arasına eklemenizi ister. Burada teknik bilginiz var ise etiketi kendiniz eklersiniz ancak teknik bilginiz yok ise bir yazılımcı desteği almanızda fayda olduğunu söylemeliyim. Etiketi sitenize eklendikten sonra

“Gönder” diyerek yayına almalısınız ve çalışıp çalışmadığını ‘’ Önizleme ‘’ seçeneği ile test etmeniz gerekmektedir. Ayrıca Tag Assistant eklentisi ile de etiketin ekli olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Tag Manager kodunu sitenize ekledikten sonra, sitenize eklemek istediğiniz bir diğer takip kodlarını tag manager kodunu üzerinden tetikleyebilir, böylelikle  sitenizi kod yığınağından kurtarmış olursunuz.

Google Tag Manager Nedir?

Google Tag Manager Bileşenleri Nelerdir?

Google Tag Manager çalışma şekli bakımından toplamda altı bileşenden oluşmaktadır..

Kapsayıcı (Container): Kapsayıcı etiketlerin direkt olarak güncellenmesini yapar. Google Tag Manager ile hızlı şekilde etiketler ekleyerek kopyala yapıştır gibi işlem basamaklarının kullanımına gerek duyulmaz. Kapsayıcı ile etiket ve tetikleyicilere ulaşmanın yolu kolaylaşır.

Etiketler (Tag): Site içerisinde bulunan verilere kolayca erişimini sağlayan kodlardır. Etiketlere tıklandığı zaman, verilere kısa yoldan ulaşma imkânı sağlar. Site bilgilerine ulaşabilmenin en basit ve kolay yolu etiket oluşturmaktan geçer. Google Tag Manager’ın çalışma şekline etiketler yardımcı olur. Yapılması gereken komutlar, etiketler aracılığıyla sağlanır.

Tetikleyici (Trigger): Etiket oluşturma basamağından sonra oluşturulan aşamadır. Etiketlerin gerekli görüldüğü durumlarda tetiklenmesini ve hangi durumlarda engellendiğini ölçer. Site içerisinde gerçekleşen birtakım görüntülemeler, etiketlerin tetiklenmesini sağlar. Etiketlerin işlevselliğini korumaktadır. Böylece engelleneceği durumları öngörme işlemini üstlenmektedir.

Değişken (Variable): Tetikleyici unsurların oluşturulması için değişkenlerin saptanması gerekir. Çünkü tetikleyiciler belirlenirken değişkenler durum bilgisi verir. Site içerisinde bulunan herhangi bir durumun, özellik ve değişme durumlarını aksatmadan kaydeder. Site içerisinde bulunan her tetikleyicinin belirli değişkenleri bulunur.

Değerler (Values): Değerler tetikleyici oluşturma aşamasında sınırları belirlemeye olanak sağlar. Özelleştirilmiş metinler kullanılarak değişkenler kontrol altına alınır.

Operatörler (Operators): Operatörler, Google Tag Manager’ da tetikleyicilerin zaman dilimlerini belirler. Hangi tetikleyicinin hangi zaman aralığında tetiklendiğinde bilgisini düzenli olarak kaydeder.

GTM ile Google Analytics Kurulumu

Tag Manager kurulumu oldukça kolaydır. Sitenize ekleyeceğiniz 2 farklı kod ile Tag Manager aktifleştirebilirsiniz.

  1. İlk yapmanız gereken https://tagmanager.google.com adresine giriş yapıp bir Tag Manager hesabı oluşturmaktır.
  2. Tag Manager hesabınızı oluşturduktan sonra, “Yönetici > Google Etiket Yöneticisini Yükle” adımlarını takip ediniz.
  3. Açılan sayfada yer alan 1. kodu web sitenizin <head> bölümüne, 2. kodu ile <body> etiketinden hemen sonra ekleyiniz.

Bu işlemlerin ardından Google Tag Manager hesabınız aktifleşecektir. Ardından Analytics, Facebook Pixel, Hotjar gibi 3. parti araçları sitenize ekleyebilirsiniz. Veriler gelmeye başladıkça da sitenizin performansını daha iyi analiz edebilirsiniz.

Google Etiket Yöneticisi’ nin Google Analytics’ten farkı nedir?

Google Etiket Yöneticisi, web sitenizdeki etiketler olarak bilinen JavaScript izleme kodlarını tek bir yerden yönetmenizi sağlayan ücretsiz bir araçtır. Google Analytics ise, web sitenizdeki trafiği değerlendirmek için Google’ın temel analiz raporlama platformudur.

Google Etiket Yöneticisi’ nin analiz raporlama özelliği yoktur ancak Google Analytics gibi analiz araçlarına veri göndermektedir. Web site üzerinden gelen veriler, Google Etiket Yöneticisi’ nden Google Analytics’e gönderilerek analiz edilebilmektedir ve gereken tüm bilgileri tek bir yerde bulundurmaktadır. Böylelikle verileri analiz etmek ve gereken tüm bilgileri tek bir yerde bulmak mümkün olmaktadır.

Her iki araç da site yönetenlerin işini oldukça kolaylaştırmaktadır.  Sitenin dönüşümlerini izleyip hedeflerini belirleme gibi süreçler Google Analytics aracılığıyla yönetilmektedir. Dijital pazarlama stratejilerine dair dönüşüm raporları, özel segmentler, e-ticaret satışları, sayfada geçirilen süre, hemen çıkma oranı, etkileşim raporları gibi tüm raporlamalar Google Analytics’te görebilirsiniz.

Google Tag Manager Nedir?

Google Etiket Yöneticisi’nin Faydaları Nelerdir?

Google etiket yöneticisi Google Tag Manager merkezi bir sistem olarak düşünebilirsiniz. Burada sistem size 2 adet kod parçacığı verir ve bu kod parçacıklarını sitenize ekledikten sonra eklemek istediğiniz bir başka takip kodlarını yani telefon tıklamaları, whatsapp tıklamaları, dinamik dönüşümler, remarketing, facebook piksel ve çok daha fazlasını tag manager üzerinden takip edebilirsiniz. Bu sitenizdeki kod yığılmalarını engelleyecek, site hızınıza olumlu yönde katkıda bulunarak kullanıcıların hemen çıkma oranlarını ( Bounce Rate ) olumlu yönde etkileyecektir. Tabiki burada sitemizin kullanıcı dostu olduğunu varsayarak bu yorumda bulunduğumu belirtmek isterim.

Google Etiket Yöneticisi’nde (GTM) Neleri İzleyebilirsiniz?

Google Etiket Yöneticisi ile izleyebileceğiniz hususlar şunlardır;

  • Etkinlikler (bağlantı tıklamaları, PDF indirmeleri, sepete ekleme tıklamaları, sepetten çıkarma tıklamaları…)
  • Kaydırma takibi
  • Form terk etme
  • Alışveriş sepetini terk etme
  • Video görüntülemeleri
  • Tüm çıkış tıklamalar

Genel itibari ile kısa bir şekilde Google Tag Manager’ı açıklamak gerekirse. Google Tag Manager; internet sitemize eklememiz gereken takip kodlarını tek bir kod parçacığı üzerinden, hepsini çektire bilmemizi sağlayan Google’ın sunmuş olduğu ücretsiz bir dijital pazarlama aracıdır. Google Tag Manager’ ı ileri seviye öğrenebilmek için kod bilginizin de olması gerektiğini hatırlatmakta fayda var. İnternet sitelerindeki kod yığınlarını azaltmak ve site hızını olumsuz yönde etkile memek adına Dijital Pazarlama araçları arasında en çok tercih edilen araçlardan birisidir.

Google reklamları üzerine profesyonel destek almak, rakiplerinizin önüne geçmek ve pazar payınızı artırmak için bizimle iletişime geçin!