Sitenizdeki Organik Trafik Düşüyor Mu?
Organik Trafiğin Düşme Nedeni Nedir ve Nasıl Düzeltilir?

Haftalık veya ayılık olarak Google Analytics istatistiklerinizi kontrol ederken web sitenizdeki göze çarpan organik trafik düşüşünü fark ettiğinizde olumsuz bir his oluşur. Bu olumsuzluğun sebebinin ne olduğunu araştırmak ve aksiyon almak istersiniz. Harekete geçme zamanı geldiğinde ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız, bu blog yazısı size organik trafiğinizin iyileştirilmesi adına ipuçları veriyor.

Paniklemeye Başlamadan Önce Verilerinizi Kontrol Edin

Nedeni araştırmaya başlamadan önce, organik trafikte gerçekten bir düşüş olup olmadığını kontrol etmek iyi bir fikirdir. Web sitenizdeki  verileri  incelerken organik trafikte gözle görülür bir değişiklik görüyorsanız sitenizin denetimini yapabilirsiniz.

Trafik Kontrolü Yaparken Tarih Aralığına Nasıl Bakılmalı?

Veri analizi yaparken trafiğinizdeki düşüşün ne kadar kötü olduğunu kontrol edin. Bazen yanlış tarih aralığını belirlediğiniz için düşüşler keskin görünebilir. Örneğin; bugünü eklediniz ve gün bitmedi; saatlik bir rapora veya trafiğin genellikle biraz düştüğü hafta sonunu içeren bir tarih aralığına bakıyorsunuz.

Sitenizdeki Organik Trafik Düşüyor Mu?

Seçtiğiniz tarih aralığı nedeniyle eğri grafikler alabileceğinizi unutmamanız önemlidir. Hiçbir web sitesinin tutarlı bir trafiği yoktur; yukarı ve aşağı ivmelerle hareket edebilir. Düşüşü perspektif bir şekilde düşünüp değerlendirmeniz önemlidir.  Yani düşüş yaşanan hafta veya aydaki verilerle geçmiş zamanlar ile karşılaştırma yapmanız gerekir. Keşfetmeye değer şeylerden biri de tarih aralığını geçen yılın tarih aralığıyla karşılaştırmaktır. Geçen yıl benzer bir düşüş yaşadınız mı? O zaman belki de trafikteki düşüş normal bir mevsimsel dalgalanmadır.

Trafik Düşüşünüzün Nedenini Bulma

Önemli bir trafik düşüşü olduğunu ve bunun teknik bir hatadan ya da şanssız bir tarih aralığından kaynaklanmadığını belirlediniz. Artık daha ileriye bakmanın zamanı geldi!

Trafik kanallarınızı kontrol edin

İlk olarak, bir veya daha fazla ana trafik kaynağınızdan daha az trafik alıp almadığınızı kontrol etmeniz gerekir. Google Analytics’teki edinme sekmesi, insanları web sitenize neyin yönlendirdiği konusunda daha fazla bilgi verir. Sahip olduğunuz kanallara bir göz atın ve filtreleyin. Bu şekilde web sitenizdeki düşüş yaşayan kanallar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sitenizdeki Organik Trafik Düşüyor Mu?

Organik trafikte bir düşüş görüyorsanız, elinizde Google Cezası gibi bir SEO sorununuz olabilir. Öyleyse, Google’dan bir mesajınız olup olmadığını kontrol etmek için Google Search Console mülkünüzü kontrol edin. Ayrıca; sosyal medya kanallarından daha az trafik geldiğini görüyorsanız, bu kanallarda hâlâ aktif olup olmadığınızı kontrol edin. Doğrudan trafikteki düşüş, yeni bir rakibin ortaya çıkması veya bazı sayfaların artık çalışmaması gibi şeyleri gösterebilir.

Trafiğinizdeki düşüş SEO kaynaklı mı?

Organik arama trafiğinizde düşüş yaşıyorsanız, muhtemelen Web sitenizdeki SEO yapılandırmasıyla ilgili bir sorun buna sebep oluyordur. Doğrudan trafiğiniz düştüyse, sitenizin sağlığına göz atın. Doğru kurgulanmış bir site yapınız var mı ve kullanıcı dostu mu? En iyi  kullanıcı deneyimini sağlıyor musunuz Kullanıcılar size kolayca ulaşabiliyor mu? Ziyaretçinizin beklentilerini karşılıyor musunuz? Sayfalarınız sorunsuz çalışıyor mu ve siteniz yeterince hızlı mı? Kullanıcılara sitenizi hatırlamaları ve sitenizi tekrar gelmeleri için bir neden veriyor musunuz? Eğer bu kıstaslara uygun bir yapınız yoksa organik trafikte düşüş kaçınılmazdır.

Trafiğinizin düşmesinin nedeninin tamamen kontrolünüz dışında olabileceğinin farkında olun. Örneğin; trafiğiniz belirli bir bölgede azaldıysa bunun nedeni resmi tatiller, gündeme damga vuran haberler, istikrarsız bir siyasi iklim vb. olabilir. Google Analytics‘teki ülke verilerinize bakarak, belirli bir ülkenin trafiğinde önemli bir düşüş olup olmadığını belirleyebilirsiniz. Daha sonra haberlere bakabilir ve o ülkede bir şey olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

SEO sorunları nedeniyle trafik düşüşü

Sitenizin SEO’sunu kontrol etmek için bu adımları uyguladığınızda ve trafiğinizin düştüğünü anladığınızda nedenini bilmek istersiniz. Bu sorun sıralamanızla ilgili olabilir. Anahtar kelimeleri izlemek ve sayfalarınızın aramadaki konumlarını izlemek o kadar kolay değil. Google Analytics ve Search Console, arama konumları ve sayfalarınızın bulunduğu sorgular hakkında bazı bilgiler gösterir, ancak kullanımı kolay bir şekilde sağlanmaz. Sıra bulucu araçlarıbu işi kolaylaştırabilir. Sıra bulucu araçlarından anahtar kelimelerinizin sıralama durumlarını kontrol ederek aksiyon alabilirsiniz.

SERP konumunu kaybeden bir sayfanın yanı sıra, trafikte düşüşe neden olabilecek başka SEO sorunları da vardır. SEO başlığınız veya meta açıklamanızla ilgili sorunlar, arama sonuçlarında daha az kişinin sayfanıza tıklamasına neden olabilir ya da kitleniz farklı arama terimleri kullanmaya veya tamamen başka bir şey aramaya başlamış olabilir. Bu durumda, sıralamanız sabit kalırken gösterimlerin ve trafiğin düştüğünü göreceksiniz.

Trafiğinizi Tekrar Nasıl Artırabilirsiniz?

İçeriğinizi ve sitenizi geliştirin

Trafik düşüşünüzün SEO sorunlarından veya geri gelen ziyaretçi eksikliğinden kaynaklanabileceğini düşünüyorsanız, içeriğinizi ve sitenizi geliştirmek için biraz zaman ayırmalısınız. İçeriğinizin kalitesi üzerinde çalışmanız, yinelenen içerik sorunlarını çözmeniz , dahili bağlantılarınızı ve site yapınızı iyileştirmeniz veya sitenizin teknik performansı üzerinde çalışmanız gerekebilir. Bunlar; trafik sorunlarına yol açabilecek daha yaygın faktörlerden bazılarıdır.

Bu arada Google‘ın faydalı içerik güncellemesinden bu yana içeriğinizin kalitesine odaklanmak için daha da fazla nedeniniz var. Sıralamanız aniden düştüyse, içeriğinizi gözden geçirmek ve iyileştirilip geliştirilemeyeceğini görmek iyi bir fikir olacaktır.

Profesyonel SEO danışmanlığı almak, web sitenizi arama sorgularında üst konumlarda görmek, pazarı ve rakipleri yakından takip etmek, hedef kitlenizi potansiyel müşteri ve okuyuculara dönüştürmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz!