Kullanıcılarıın modern Google Arama Sonucu Sayfaları ile nasıl etkileşimde bulunduğunu daha iyi anlamak için 1.801 Google kullanıcısının davranış oturumu analiz edildi.

Bu analizde üstünde durulan önemli 4 madde ve daha fazlası var.

  • Reklamlara karşı organik sonuçlara kaç kişi tıklıyor?
  • Yerel, video ve Google Alışveriş’e giden tıklamaların yüzdesi
  • Ortalama arama oturumu uzunluğu
  • İlk sayfanın altına giden kullanıcı sayısı
  • ve diğerleri

Google Arama Nasıl Kullanılıyor?

İşte bu analize ait bulgular;

  1. Google’da arama yapanlar, Google’ın otomatik tamamlama önerilerinden birini %23 oranında tercih ediyor. Bilgiye dayalı ve lokasyon (yerel) bazlı arama yapan kişiler, ticari sorgularla arama yapanlara göre otomatik tamamlama önerisini daha sık tıklama eğilimi göstermiştir.
  2. Google kullanıcılarının %50’si, arama yaptıktan sonra 9 saniye içinde sonuçları tıklıyor. Bir Google kullanıcısının arama sonucu sayfasında bir şeyi tıklaması için geçen ortalama süre 14,6 saniyedir.
  3. Google’da arama yapanların yalnızca %10’u arama sonuçları sayfasında en alta iniyor.
  4. Kullanıcıların %15’i ilk arama terimlerini değiştiriyor. Bu durum Google’ın alaka düzeyi yüksek sonuçlar sunma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Başka bir bakışla Google kullanıcılarının çoğunluğu doğru anahtar kelimeyi seçme konusunda oldukça beceriklidir.
  5. Kullanıcıların %17’si bir sonucu tıkladıktan sonra arama sonuçlarına geri döndü (Pogo Sticking). %5 oranındaki kullanıcı kitlesi ise aynı sorgu için birden fazla kez geri dönüyor.
  6. Google kullanıcılarının çoğunluğu (%59’u) arama oturumları sarısında genellikle tek bir sayfayı ziyaret etmektedir. Sadece %6’sı sorgularına yönelik bir yanıt alabilmek için dört veya daha fazla sayfayı ziyaret etmesi gerekiyor.
  7. Arama yapan kullanıcıların %65’i, arama oturumları sırasında organik sonuç olan 10 bağlantıyı tıklıyor.
  8. Sorguya bağlı olarak değişkenlik gösterse de, arama yapanların %19’u arama sonucu sayfasında bir Google Reklamını tıklamaktadır.
  9. Lokasyon bazlı sorgular için, arama yapanların %42’si Google Haritalar kısmında yer alan sonuçları tıklıyor.
  10. Bir ürünü arayan kullanıcıların %19’u Google Alışveriş sonucunu tıklıyor.
  11. Ortalama olarak, arama yapanların yalnızca %3’ü “Snippet – Kullanıcılar da Soruyor” kutusuyla etkileşimde bulunuyor. Bu davranış hareketi sorguya bağlı olarak büyük ölçüde değişiklik gösterebilir. Örneğin, takviye nasıl yapılır araması %13,6 oranında bir tıklama almaktadır. PAA kullanımına eğilim gösterilebilir, fakat burada ticari amaçtan çok sorulara yanıt veren olmalısınız.
  12. Arama yapanların yalnızca %44’ü Google’ın arama sonuçlarının ikinci sayfasına gitmektedir.
  13. Ortalama arama oturumunun tamamlanması 76 saniye sürer. Ve tüm arama oturumlarının yarısı 53 saniye içinde tamamlanır.

Google Kullanıcılarının Yarısı Aramalarının 9 Saniyesi İçerisini Tıkladı

Bu veride şuna dikkat edilmiştir; bir kullanıcının bir şeyi tıklamaya karar vermeden önce sonuçları taramak için ne kadar zaman harcadığı.

Birçok kişi ilk sonucu içgüdüsel olarak tıklasa da, Google’ın şu anda kullandığı video carousel, Öne çıkan snippetlar ve en çok okunan hikayeler dahil olmak üzere çok sayıda SERP özelliği nedeniyle kullanıcı davranışının değişebileceği göz önünde bulunduruldu.

Google’da bir şey arayanların% 50’sinin 9 saniye içinde tıkladığını ve yine kullanıcıların% 25’inin 5 saniye içinde bir sorguya tıkladığı gözlemlendi.

Ortalama olarak, “ilk tıklamaya kadar geçen süre” 14,6 saniyedir. İlk tıklama süresinin sorgu türüne bağlı olarak biraz değiştiğini de belirtmek gerekir.

Google’da arama yapanlar, ilk tıklamalarını yapmadan önce sonuçları boyutlandırmak için önemli miktarda zaman harcarlar. Bir arama için ortalama “ilk tıklama süresi” 14,6 saniyedir.

Kullanıcıların% 9’u İlk Sayfanın Altına İner

Kaç Google arayıcısının gerçekte ilk sayfa sonuçlarının en altına kaydırdığı incelendi. İnsanların yalnızca% 9’unun sonuçların en altına kadar indiği gözlemlendi.

Ancak, bu kullanıcı davranışı, sorgu türüne bağlı olduğunu göz ardı etmeyin. İşlemsel bir sorgu “sırt ağrısı için çözüm bul” sorgusunu arayan kişiler, ticari “araç telefonu tutucusu bul” aramasına kıyasla önemli ölçüde daha fazla arama sonucu sayfası gördü.

Ticari anahtar kelimeler genellikle Google Alışveriş sonuçlarını getirir.

Öte yandan, işlemsel ve bilgilendirici terimler genellikle daha geleneksel bir “10 organik bağlantı” düzeni sunar. Bu da daha fazla kaydırmaya ve sayfanın daha aşağısına tıklamaya yol açabilir.

Google kullanıcılarının nispeten azı (%9) SERP’lerin en altına iniyor. Birçoğu, sorgularının cevabını sayfanın üst kısmında buluyor. Veya, ihtiyaç duyduklarını ekranın üst kısmında bulamazlarsa, bunun yerine sorgularını değiştirmeyi tercih etmektedirler.

Google Kullanıcılarının Yalnızca% 15’i İlk Arama Terimlerini Değiştiriyor

Google kullanıcılarının% 85’inin ilk arama terimiyle sorgularına bir cevap bulduğu gözlemlendi.

Bunun nedeni, Google’ın ( Hummingbird ve RankBrain gibi güncellemeler yoluyla ) bir sorgunun gerçek amacını anlama becerilerini geliştirmiş olması olabilir.

Bu durum ayrıca, Google kullanıcılarının nasıl arama yapacaklarını öğrenmesinden dolayı da olabilir. Başka bir deyişle, sorgularını doğru şekilde ifade etmek için binlerce arama konusunda kendilerini geliştirmişlerdir.

Sonuç: Arama yapanların yalnızca% 15’i başlangıçta aradıkları anahtar kelimeyi değiştirir.

Google Arama Kullanıcılarının% 17’si SERP’lere Geri Dönüyor

Google’ın algoritmasının, kullanımların sonuçlardan memnun olup olmadığını anlamak için “davranışsal sinyallere” baktığına dair kanıtlar vardır. Bu durum her ne kadar tartışmalı olsa da bazı yansımalar durumu özetlemektedir.

Ne olursa olsun, bir Google sonucunu tıkladıktan sonra kaç kişinin geri döndüğünü analiz edildi.

İnsanlar Google Arama'yı Nasıl Kullanıyor?

Ve kullanıcıların%83’ünün tıklanan sonuçtan geri dönmediğini gözlemlendi. Ve tek bir arama oturumu sırasında kullanıcıların yalnızca %5’inin birden çok kez geri döndüğü analizlere yansıdı. Tabi yine tüm bunlar sorgulara yönelik değişkenlik göstermektedir.

Bulgular Google’ın genel olarak bir kullanıcının sorgusunu tatmin etme konusunda iyi bir iş çıkardığını gösterir.

Sonuç: Bir Google sonucunu tıklayan kişilerin% 17’si, farklı bir sonuç seçmek için SERP’lere geri dönüyor.

Google’da Arama Yapanların% 65’i Organik Sonuçları Tıklıyor

Google, son birkaç yılda Öne Çıkan Parçacıklar, Bilgi Panelleri, Twitter kartları ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi SERP özelliğini kullanıma sundu.

Buna rağmen, arama yapanların%65’inin arama oturumları sırasında en az bir organik sonucunu tıkladığını gördük.

Bu, kullanıcıların da bir reklama tıklamadıkları anlamına gelmez. Birçok kullanıcının arama oturumları sırasında hem organik sonuçları hem de reklamları tıkladığı görüldü.

Arama yapanların büyük çoğunluğunun, oturumları sırasında organik sonuçlara en az bir kez tıklamaları oldukça dikkat çekici. Ve makul sayıda (%10 oranında) birden fazla organik sonuçlara tıklama gerçekleşmiştir.

Sonuç: Google kullanıcılarının% 65’i arama oturumları sırasında bir organik sonucu tıklıyor.

Kullanıcıların %19’u Aramaları Sırasında Bir Google Reklamını Tıklıyor

Google Reklam listeleri her zamankinden daha fazla SERP mülkü kaplıyor.

Günümüzün Google Reklam yerleşimleri de daha belirgindir ve artık büyük ölçüde organik sonuçlara benzemektedir.

Google kullanıcılarının%19’unun bir Google reklamını tıkladığını tespit ettik. Ve bu yalnızca %4’ü aynı arama oturumu sırasında birden çok reklamı tıklıyor.

Bu analizde yer alan sorguların birçoğunun ticari veya işlemsel nitelikte olması nedeniyle bu sayı beklenenden biraz daha yüksek olabilir.

Spesifik olarak, ticari ve işlemsel aramalar, bilgi amaçlı sorgulara kıyasla önemli ölçüde daha fazla Google Reklam tıklaması sağlamıştır.

Bunun nedeni büyük olasılıkla bu aramaların daha fazla reklam yerleşimine sahip olması ve arama amacının daha çok ürün ve hizmet sayfalarına yönelik olduğu söylenebilir. Bu, kullanıcıları aramalarıyla son derece alakalı reklamlar bulmaya yönlendirebilir.

Sonuç: Google kullanıcılarının% 19’u bir Google Reklamını tıklıyor. Ancak bu sayı, bir kişinin gerçekleştirdiği arama türüne bağlı olarak büyük ölçüde değişir.

Yerel Arayanların% 42’si Google Harita Paketini Tıkladı

Yerel sorgular (“şişli pizza”) ve Google’ın bağlama göre yerel olarak değerlendirebileceği sorgular için, kullanıcılara bir “Harita Paketi” sunarlar.

İnsanlar Google Arama'yı Nasıl Kullanıyor?

Bir harita paketi, Google Haritalar’dan alınan ve “normal” organik sonuçlarla karıştırılmış üç sonuçtan oluşan bir kümedir.

Yerel terimleri arayan kişilerin% 42’sinin nihayetinde Google Harita Paketi’ndeki bir sonucu tıkladığı gözlemlendi.

Çoğu yerel SERP’deki önemi göz önüne alındığında, çok sayıda kullanıcının Harita Paketini kullanarak yerel bir işletme bulmayı seçmesi şaşırtıcı değildir.

Sonuç: Yerel bir işletme arayan kullanıcıların%42’si bir Google Harita Paketi sonucunu tıklıyor.

Ortalama Google Arama Oturumu 76 Saniye Sürer

Verilere göre ortalama bir kişi arama oturumunu 76 saniye sonra sonlandırıyor. ( Tabi bu veriler farklı sorguları ve kişileri göz önüne aldığımızda belirlenen süreden biraz daha uzun sürebilir.)

Ayrıca, arama oturumlarının %25’inin süper hızlı (<31 saniye) olduğu tespit edildi. Tabi ki diğer bulgular gibi, buradaki zaman dilimi de analiz konusunda olan arama türüne bağlı olarak değişiyordu.

Bu durum, Google’ın ilk sayfayı alakalı ve yararlı sonuçlarla doldurma konusunda iyi bir iş çıkardığını gösteriyor. Ve insanları ilgili içeriğe daha hızlı yönlendirmeye yardımcı olan SERP özellikleri sağladığını söyleyebiliriz.

Sonuç: Bir şekilde sorguya bağlı olsa da, verilerimiz çoğu Google aramasının nispeten kısa bir süre içinde (ortalama 76 saniye) başarıyla tamamlandığını göstermektedir.

Değerlendirme

Google SERP’ler hızla değişiyor. Daha fazla reklam. Daha fazla SERP özelliği. Ve hatta Google Keşfet gibi tamamen yeni arama deneyimleri.

Kullanıcının modern arama sonuçları ile nasıl etkileşim gösterdiğini iyi anlamak gerek. Böylelikle yapılan stratejilerde başarı oranı doğru analiz etmeyle aynı oranda artacaktır.

SEO ajansı ile organik sonuçlarınızı daha iyi bir noktaya getirebilmeniz mümkün. SEO Projesini başlatmak yada aklınıza takılanları konuşmak için bizi arayabilir yada iletişim formunu kullanabilirsiniz.

Eğer detaylı bir araştırmacıysanız, analize ait verilerin ham halini linkten edinebilirsiniz.

Gökhan AKSOY
SEO Uzmanı