Facebook pazarlaması hakkında pek çok yoruma şahit oluyoruz. Sosyal medya kanallarının çeşitliliği; TikTok, Instagram ve Twitter’ın artan popülerliği, Facebook organik erişimlerindeki düşüşü tetikledi. Kitlelerin büyümesi, Facebook’un otomatik gönderi ve planlama araçları ve genel olarak karşılaşılan dijital zorluklar, ana konumuz haline geldi. Bizler de bu yazıda Facebook’ta etkileşim stratejilerine değinmek ve organik etkileşimi artırmak üzerine değerli bilgiler paylaşacağız.

Keyifli okumalar!

Facebook’ta Etkileşim Nedir?

Facebook etkileşimi, temel olarak kullanıcıların bir gönderiye, ürüne ya da markanın sayfasına gösterdiği ilginin; beğeni, yorum, paylaşma, takip etme ve kaydetme gibi metriklerle karşılık bulmasıdır. Bu anlamda, kullanıcıların ilgisi ne kadar fazla olursa etkileşime girme biçimleri de o kadar fazlalaşır. Diğer yandan eğer bir sayfanın etkileşimi düşük ise o sayfa haber akışında görünmeyebilir. Bu nedenle Facebook’ta etkileşim stratejilerini bilmek, takip etmek ve uygulamak son derece önemlidir.

Facebook’ta etkileşim stratejileri geliştirmek için öncelikle takipçilerle efektif bir iletişim geliştirmemiz gerekmektedir. Hedef kitlenizin sizinle etkileşime geçmesinin birçok yolu bulunur. Bu, gönderilerinizin beğenilmesi, gönderilerinize yorum yapılması, gönderilerinizin paylaşılması gibi etkileşimleri barındırabilir. Diğer yandan kişiler, bunu yapmayı tercih etmedikleri için etkileşim kurmayabilirler. Bu, gönderilerinizin kötü kurgulanmış olduğu anlamına gelmeyecektir.

Facebook Etkileşimi Nasıl Hesaplanır?

Facebook’ta etkileşim oranı hesaplamanın farklı yolları vardır. Etkileşim oranı, sayfanızın ve gönderilerinizin aldığı etkileşime göre hesaplanmaktadır. Bu formül ile tepkileri ölçebilir; beğenileri, yorumları, paylaşımları, kaydetmeleri, direkt mesajları, mentionları (bahsetmeler), tıklamaları ve çok daha fazlasını ölçümleyebilirsiniz.

Bu etkileşim türleri ikiye ayrılmaktadır:

  • Aktif Facebook etkileşimi: Beğeni, yorum ve paylaşım sayısı
  • Pasif Facebook etkileşimi: Gönderi tıklamaları, bağlantı tıklamaları, video görüntülemeleri, resim tıklamaları, gönderi kayıtları gibi veriler.

Facebook’ta etkileşim oranınızı hesaplamak için Aktif Facebook etkileşimi ile pasif Facebook etkileşimini toplamanız yeterlidir.

Facebook’ta Etkileşim Artıran Stratejiler Nelerdir?

Temelde çok fazla etkileşim alması beklenen bir gönderi oluşturmak ve yayınlamak oldukça zordur. Bunun için doğru kurgulanmış bir strateji gereklidir. İçerik oluşturmadan önce bir fikir bulmalı, bu fikri kurgulamalı ve insanlara geçecek bir iletişim stratejisi ile buna uygun bir tasarım yapılmalıdır. Bu gönderi; hedef kitlenizle alakalı, tutarlı ve hedeflenmiş olmalıdır.

Böylelikle, platformunuzdaki varlığınızı üst konumlara çıkararak görünürlüğünüzü ve marka bilinirliğinizi artırabilirsiniz.

O halde Facebook’ta etkileşim stratejilerini başlıklar altında inceleyelim:

Hedef Kitlenizi Tanıyın

Gerçekten yaratıcı, eğlenceli ve öğretici içerikler paylaşıyor, normalde ses getirecek kampanyalar kurguluyor olabilirsiniz. Ancak içerikleriniz doğru hedef kitleye ulaşmadıkça bunun pek bir önemi yoktur. Çünkü burada önemli olan hedef kitlenizin istekleri ve ihtiyaçlarıdır. Bu anlamda eğlenceli ve ilham verici niteliklere sahip her içerik, hedef kitlenizle alakalı olmayabilir.

Kitlenizin kimlerden oluştuğunu, ne istediklerini ve ne tarz paylaşımlar görmek istediklerini anlamanız ve doğru analiz etmeniz gerekmektedir. Bunu da Facebook sayfa istatistiklerinden yapabilir, hedef kitleniz hakkında yararlı bilgilere erişebilirsiniz. Bu unsurları dikkatli bir şekilde incelediğiniz takdirde daha tutarlı içerikler üretebileceksiniz.

Eğlendirici ve Bilgilendirici İçerikler Sunun

İçeriklerinizin mizah unsuru barındırmasının -ofansif olmadığı sürece- hiçbir zararı yoktur. Biraz gülmeyi kim istemez ki? Hedef kitlenize hitap edebilecek bilgi verici nitelikli paylaşımlar, eğlendirici gönderiler ve metinlere uygun tasarımlarla takipçilerinizi aktif tutmaya çalışmalısınız.

Kısa ve İlgi Çekici Gönderiler Paylaşın

Kullanıcıların büyük bir kısmı sosyal medyaya erişim tercihlerinde mobil cihazlarını kullanıyorlar. Öyle ki, bu oran %98,3’e denk geliyor. Çok az insanın bilgisayardan eriştiği Facebook’ta, uzun, sıkıcı ve detaylı içerikler mobil kullanıcıların dikkatini çekmeyecektir. İnternet tahammül süresinin ve paralel olarak kullanıcıların odak süresinin azalması, kısa ve ilgi çekici gönderileri daha cazip hale getiriyor.

Düzenli Paylaşımlar Yapın/Hikayeler Yayınlayın

Facebook’ta etkileşim stratejilerinden biri de düzenli içerik paylaşımıdır. Düzenli paylaşım yaparak sayfanızı aktif tutabilirsiniz. Belirli bir algoritma oluşturduktan sonra muhtemelen buna sadık kalırsınız ve kitleniz bu ölçüde şekillenir. İçerik paylaşımını sürekli tutmak, elinizde her zaman güncel bir içerik akışının olmasına yardımcı olur.

Diğer yandan Facebook hikayeler de tıpkı Instagram hikayeleri gibidir. Her gün 500 milyon kullanıcının Facebook hikaye kullandığı biliniyor. İlgi çekici içeriklerle etkileşimli bir yayın süreci yakalayabilir, kullanıcılarınızı aktif tutabilirsiniz.

Videolara ve Canlı Yayına Yer Verin

Facebook ve diğer sosyal mecralar, çeşitliliğe değer veriyor ve bunu ödüllendiriyor. Yani, sadece metin şeklinde gönderiler yayınlamak muhtemelen bir yerden sonra sayfanızın potansiyel müşterilerin önüne düşmesine engel olacaktır. Bunun için görseller yayınlamalı, videolar paylaşmalı, hikaye atmalı ve canlı yayınlara yer vermelisiniz. Böylelikle sayfanız ve markanızın hedef kitle ile buluşması çok daha kolay olacaktır.

Hedef Kitlenizi Harekete Geçirmenin Yolları Nelerdir?

Birlikte inceleyelim:

Anketler Yapın

Kitlenize sorular yönelterek onlarla etkileşimli bir medya dili oluşturabilirsiniz. Böylelikle onları markanıza daha çok çeker, daha çok davet oluşturur ve onların ilgisini kazanırsınız. Seçeneklerinizi sıralayarak ürünleriniz, hizmetleriniz ya da markanızla alakalı genel bir konu hakkında bir anket oluşturabilir, kitlenizin bu ankete katılmasını sağlayabilirsiniz.

Sorular Sorun

İnsanlara soru sormak onlara fikirlerinin önemsendiğini hissettirir. Bir eylemi nasıl tanımladıklarını sorun, markanızla ilgili önemli bir kararı onlara yöneltin. Bu tarz sorular, kitlenizle aranızdaki etkileşimi canlı tutar.

Kolay Ulaşılabilir Olun

Müşterileriniz size ihtiyaç duydukları anda ulaşabilir olmalıdır. Sayfanıza ulaşılabilir bir müşteri destek hattı, mail ve telefon numarası koyun.

Yarışmalar / Çekilişler Düzenleyin

Yarışmalar, çekilişler ve kuponlar firmanızı kitlelerin duymasına yardımcı olur. Firmanız hem bilinirlik kazanacaktır hem de çekilişten gelecek olan etkileşimle büyüyecektir.