LinkedIn’in yalnızca network oluşturmak ve kariyer hedefleri doğrultusunda belirli paylaşımlar yapmak için kullanılan nispeten önemsiz bir sosyal medya kanalı olduğunu düşünmek, kocaman bir yanılgıdır. LinkedIn’in şu anda 774 milyon üzerinde kullanıcısı bulunmaktadır. Bu sayı bize, platformun en iyi sosyal ağların arasında yerini aldığını belirtiyor. Bu nedenle LinkedIn pazarlama, potansiyelinden mutlaka yararlanılması gereken bir marketing türüdür.

İşletmenizin dijital ortamda kullandığı birden fazla pazarlama modeli olabilir. Peki, LinkedIn’in potansiyelinden faydalanıyor musunuz? LinkedIn pazarlama ile marka bilinirliğinizi artırır, network oluşturur, değerli dönüşüm şansınızı artırır, satış rakamlarınızı yükseltir ve gelirlerinizi artırırsınız. LinkedIn, iyi kurgulanmış bir pazarlama stratejisi ile markanızın sosyal medyasına güçlü bir katkıda bulunabilir.

O halde LinkedIn pazarlama neden önemlidir ve nasıl uygulanmalıdır inceleyelim.

Keyifli okumalar!

LinkedIn Pazarlama Neden Önemlidir?

Dijital pazarlama bütçenizi Facebook, Instagram ve Twitter’a yatırmayı düşünebilirsiniz. Genelde, herkes böyle yapar. Çünkü bu platformlar, hedef kitlenize ulaşmak için en çok tercih edilen sosyal medya kanallarındandır. Diğer yandan LinkedIn’i pazarlama stratejinizden hariç tutmak son derece yanlıştır. Çünkü LinkedIn, dünyanın en büyük profesyonel ağıdır ve Facebook ve Twitter gibi platformlara göre işinize %277 daha etkili müşteri adayları oluşturur.

LinkedIn Pazarlamanın Gücü Nasıl Kullanılır?

Detayları birlikte inceleyelim:

Bilgilendirici İçerik Paylaşın

LinkedIn kullanıcı kitlesi ile Twitter, Instagram ve Facebook gibi platformlardan ayrılır. LinkedIn kullanıcıları, diğer platformların aksine bu uygulamaya eğlenceli vakit geçirmek, fotoğraf ve video paylaşıp izlemek için girmezler. Ya da çevrelerindeki insanların günlük aktivitelerine dair gelişmeleri buradan takip etmezler. Aksine LinkedIn kurumsal bir platformdur ve paylaşımlar da buna göre düzenlenmelidir.

Burada dikkat etmeniz gereken ana başlık, bilgi verici içerik paylaşımına yoğunluk vermektir. Paylaşımlarınız sektörünüz ile alakalı genel ve hap bilgilerden oluşabileceği gibi şirketinizin ürün ve hizmetleri ile ilgili paylaşımlar da yapabilirsiniz. Bu tarz paylaşımlar sayesinde hem şeffaf bir medya dili oluşturursunuz hem de verdiğiniz bilgilerin doğruluğu ile orantılı olarak güvenilirliğiniz ve saygınlığınız artar. Devam eden süreç içerisinde kullanıcılar, doğru bilgiye ulaşmak için sayfanızı takibe alabilir.

Düzenli ve Doğru Zamanda Paylaşım Yapın

Kurumsal LinkedIn pazarlamanın altın kurallarından biri, bir sosyal medya takvimi oluşturmaktır. Paylaşımlarınızı daha önceki paylaşımlarınızın aldığı etkileşim ve hedef kitlenizin aktif olduğu zaman verilerine göre analiz ederek oluşturduğunuz bir sosyal medya takvimine göre düzenlerseniz kurumsal bir yapı elde edersiniz. Bu sayede hem her içerik için ayrı ayrı bir paylaşım planı oluşturmak zorunda kalmazsınız hem de sürecinizi düzenli ve programlı bir şekilde idame ettirebilirsiniz.

İster haftalık ister aylık isterse de günlük bir içerik süreci oluşturun, düzenli ve tutarlı bir paylaşım planı hedef kitlenizle daha güçlü bir iletişim sağlar. Bilmeniz gereken diğer bir durum ise LinkedIn, 24 saatlik bir yayın programı gerektirmez. Yani, takviminizin paylaşım aralığı hangi süreden oluşursa oluşsun burada asıl önemli olan konu, doğru ve tutarlı paylaşımlarda bulunmaktır.

LinkedIn içeriklerinizi bilgi vermek, marka bilinirliği oluşturmak, farkındalık yaratmak ve bağlantı kurmak için oluşturabileceğiniz gibi yeni yeteneklerin firmanızı tanımasını ve işe alım süreçlerinize dahil olmalarını da sağlayabilirsiniz.

Hashtag’leri Kullanın

Hashtag’ler bilindiği üzere sosyal medya kullanıcılarının merak ettiği konular ile ilgili küçük çaplı araştırmalar yapabildiği konu etiketleridir. Hashtag’ler, genellikle LinkedIn gönderilerini vurgulamak ve öne çıkarmak için kullanılsa da pazarlama stratejinizi iyileştirmeye de fayda sağlar. Hashtag’leri dijital pazarlama stratejilerinizin bir parçası haline getirerek hedef kitlenizi genişletme imkanı yakalayabilirsiniz.

Böylelikle, hedefe aldığınız kitle hashtag’ler aracılığı ile paylaşımlarınızla daha sık etkileşime girdiğinde, sizin sektörünüzde faaliyet gösteren ve bu sektöre ilgisi olan kitlenin sizi bulma ihtimali artacaktır.

Kısacası hashtag’ler, yeni bir hedef kitleye ve sektöre ulaşmak için olmazsa olmazınızdır. Ancak hashtag kullanırken çok fazla ya da çok az kullanmamaya ve alakalı etiketler kullanıp kullanmadığınıza dikkat edin. Hashtag kullanımına başlamadan önce LinkedIn’den ilgili konunun etiketlerine bakabilir, ilgili etiketi kaç kişinin takip ettiğini araştırabilirsiniz.

LinkedIn Profilini ve LinkedIn Sayfasını Ne Zaman Kullanacağınızı Bilin

LinkedIn pazarlama için LinkedIn sayfaları ve profilleri farklı amaçlara hizmet etmektedir. Çünkü sayfalar herkese açıktır ve işletmeler için kullanılır, diğer yandan profiller kişilere özeldir ve bireyler tarafından kullanılır. Her ikisi de LinkedIn algoritmasına göre çalışır fakat hedef kitlenizi genişletirken farklı araçlar kullanırsınız.

Diğer yandan, tıpkı sayfalar gibi profilleri de takip edebilirsiniz. Ancak burada profilleri sayfalardan ayıran temel özellik, onların ağına katılabilmek ve birebir görüşme gerçekleştirebilmektir.

Farklı Uzunlukta Gönderiler Oluşturun

LinkedIn pazarlamada tek tip gönderi söz konusu değildir. Öyle ki, kısa ve etkileyici içerikler kişilerin hemen tüketebileceği ilgi çekici özelliklere sahip olduğu için kullanıcılar tarafından sevilirken uzun gönderiler, kullanıcının ilgisini çektiği ve sıkıcı bir dil ile yazılmadığı takdirde kişilerin, uzun süre sayfada kalmasını sağlar. Bu nedenle içerik planınızda farklı uzunlukta gönderilere yer vermelisiniz.

Diğer yandan, tek tip bir içerik tipi kullanmak yerine sektörünüzle ilgili farklı bilgileri derleyebilir, şirkete dair gönderiler paylaşabilir, hap bilgilere yer verebilir ve bunları metin, video ve gif gibi farklı formatlar ile zenginleştirebilirsiniz.

Yayınlama Programınızı Tutarlı Tutun

LinkedIn sayfalarını onlara bağlantı göndermeden ve onay almadan takip edebilirsiniz. Yani sayfanızı, kitlenizi paylaşmaya teşvik edici içerikler ile donatırsanız diğer kullanıcıların sayfanızı akışta görme ve haberdar olarak takip etme olasılığı artacaktır. Bu, LinkedIn pazarlama için oldukça önemlidir.

İçerik yayın programınızda yukarıda da bahsettiğimiz gibi önemli olan şey tutarlı olmaktır. Bir plan belirleyin ve o plana sadık kalın.

LinkedIn Nasıl Kullanılır?

LinkedIn neden kullanılır, neden önemlidir ve LinkedIn pazarlama nedir anladığımıza göre, bu platformu nasıl bir profesyonel gibi kullanabiliriz inceleyelim:

Genel Profil URL’nizi Özelleştirin

Profilinizi özelleştirmeken kastımız, profilinizin daha kurumsal ve profesyonel görünmesi için yapılması gereken küçük bir işlemdir. Yani, profilinizin URL’inde anlamsız sayılar yerine düzenli bir şekilde adınızın yazmasına, profil URL’ini özelleştirmek diyoruz.

Buraya tıklayarak düzenlemelerinizi yapabilirsiniz.

Arama Motorları İçin LinkedIn Profilinizi Optimize Edin

Tıpkı SEO uygulamalarında olduğu gibi profilinizde biyografiniz gibi çeşitli alanlara unvanınızı ekleyerek o sorguda bulunan kişilerin karşısına çıkma ihtimalinizi artırabilirsiniz. Böylelikle profilinizi optimize etmiş olursunuz.

Profilinize bir ProFinder Rozeti ekleyin

LinkedIn’in eklentisi ProFinder, freelance çalışanların belirlenmesi için kullanılır. Profilinize bir ProFinder rozeti ekleyerek görünürlüğünüzü artırabilirsiniz. Bu hizmet profilinizi, sizin iş tanımınıza uygun iş ilanları ve proje yöneticileri ile eşleştirir. Freelance çalışanlar, potansiyel müşterilerine yetkinliklerini, daha önceki deneyimlerini, tavsiye ve yorumları, uzmanlıklarını ve becerilerini sunabilir.

LinkedIn Profilinizdeki Blog ve Web Sitesi Bağlantılarından Yararlanın

LinkedIn pazarlamada dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de blog ve web site bağlantılarıdır. Sayfanıza portföy bağlantısı, blog ve web sitesi gibi alanları ekleyerek profesyonel bir imaj çizebilir; tıklamalarınızı artırarak işletmenize dair bilgileri profilinizde bağlantı şeklinde gösterebilirsiniz.

Ağ Güncellemelerinizi Kontrol Edin

LinkedIn ağ güncellemeleri aslında ana sayfada yer alan akıştır. Buradan bağlantılarınızın, takip ettiğiniz sayfaların, bağlantılarınızın etkileşim verdiği profil ve sayfaların gönderilerini ve daha pek çok içeriği görüntüleyebilirsiniz. Sektörel gelişmeleri ve iş dünyası ile ilgili dünyada neler olup bittiğini görmek ve bunlara hızlıca göz atmak için ağ güncellemeleri, oldukça kullanışlı bir yerdir. Tıpkı diğerleri gibi sizler de bu kısımda yer almak için paylaşımda bulunabilirsiniz.

Başka gönderileri yeniden paylaşabileceğiniz gibi kendiniz ve sayfanız adına da içerik paylaşımı yapabilirsiniz.

LinkedIn Sayfanızın Tüm Yönlerini Tasarlayın

Burada söylemek istediğimiz esas şey profilinizin / sayfanızın ilgi çekici gözükmesi gerektiğidir. Kurumsal markanızın vizyonuna uygun bir kapak fotoğrafı kullanmaya özen gösterin. Burada kullandığınız afiş, kaliteli olmalı ve kullanıcılarda ilgi uyandırmalıdır.