Anahtar Kelime Eşleme Türleri; Google Ads Arama Ağı Kampanyalarının en önemli kriteri, doğru anahtar kelime seçimidir. Çünkü anahtar kelimeler, Google arama sonuçlarında hangi aramaların reklamlarımızı tetikleyeceğine karar vermemizi sağlayan bağlantı araçlarıdır.

Reklamlarımız ile doğru hedef kitleye ulaşmak istiyorsak, anahtar kelimelerin kullanım formlarına dikkat etmemiz gerekir.  Profesyonel bir anahtar kelime optimizasyonu sağlanmadığı takdirde, reklamlarımız tercih etmeyeceğimiz arama terimlerinde de kullanıcıların karşısına çıkabilecektir.

Reklamlarımızı tetikleyecek arama terimlerini yönetebilmemiz için, Google bize anahtar kelime eşleme türleri sunmuştur. Bu eşleme türleri sayesinde, dilediğimiz kadar spesifik veya geniş kitlelere ulaşabilmekteyiz.

Reklamlarımızda kullandığımız her anahtar kelime için en az bir eşleme türü kullanabilmekteyiz. Eşleme türleri sırasıyla; Geniş Eşleme, Geniş Eşleme Düzenleyici, Sıralı Eşleme ve Tam Eşleme’dir.

Google Ads Eşleme Türleri

Anahtar Kelime Eşleme Türleri;

Geniş Eşleme:  Geniş eşleme türü, sadece anahtar kelimemizde değil anahtar kelimelerimizle yakın anlama sahip, eş anlamlı veya anahtar kelimemizin hatalı ve çoğul kullanımı gibi arama terimlerinde de reklamlarımızın tetiklenmesini sağlar. Anahtar kelimemizin kadın ayakkabıları olduğunu varsayalım. Bu eşleme türünü kullandığımızda, reklamlarımız güzel ayakkabı arama terimlerinde de tetiklenecektir. Geniş eşlemeyi fazla sayıda gösterim elde etmek isteyen reklam verenler kullanabilir fakat alakasız tıklamalara maliyet harcamamak için çok iyi bir negatifleme çalışması yapmak gerekir.

Geniş Eşleme Düzenleyici: Geniş eşlemede kullandığımız anahtar kelimeleri kontrol etmemizi sağlayan eşleme türüdür. Bu eşlemede anahtar kelimelerimizin başına + işareti ekleriz.  Bu kullanım türü, + işareti eklediğimiz her anahtar kelimenin arama sonuçlarında reklamımızın tetiklemesini sağlar.  Anahtar kelimemizin yine kadın ayakkabıları olduğunu varsayarak, kadın kelimesini +kadın şeklinde kullandığımızda, arama terimlerinde kadın kelimesini kesinlikle istediğimizi Google’a belirtmiş oluruz.

Sıralı Eşleme: Bu eşleme türü anahtar kelimenin başına ve sonuna “ ” (tırnak işareti) getirilerek kullanılır. Anahtar kelimeyi bu formda kullanırsak, kelimenin başına veya sonuna herhangi bir anahtar kelime eklendiğinde reklamımız tetiklenir. Fakat bu eşlemede anahtar kelime sıralı olarak kullanıldığı için anahtar kelimelerin ortasına herhangi bir kelime geldiğinde reklamımızı tetiklemeyecektir.  Örneğin, anahtar kelimemiz “kadın ayakkabıları” ise reklamlarımız siyah kadın ayakkabıları arama terimlerinden tetiklenecektir. Fakat kadın spor ayakkabı arama teriminden tetiklenmeyecektir.

Tam Eşleme:  Tam eşleme ise anahtar kelimenin başına ve sonuna [ ] (köşeli parantez) eklenerek oluşturulur. Bu eşleme türü, arama sonuçlarını tamamen o kelimeye özgü olmasını sağlar. Anahtar kelimemizi tam eşlemede kullandığımızda, kullanıcı sadece anahtar kelimemizi aradığında reklamlarımız tetiklenecektir. Örnek olarak, anahtar kelimemizi [kadın ayakkabıları] olarak eklediğimizde reklamlarımız sadece kadın ayakkabıları kelime öbeğini arayan kullanıcının karşısına çıkacak, güzel kadın ayakkabıları şeklindeki arama terimi tarafından tetiklenmeyecektir.

Anahtar Kelime Eşleme Türleri