Yeni Google Reklam Metrikleri

Google, reklam yardım sayfasında stratejiyi bilgilendirmeye yardımcı olmak için dört yeni arama reklamı konumu metriğini sundu. Arama motoru, kullanıcıların reklamların SERP’lerde (arama sonucu sayfalarında) nerede göründüğünü anlamak için genellikle ortalama reklam konumlarını algıladığını açıkladı.

Genel olarak algılarda yer edinenin aksine, ortalama konum reklamın sayfada görüntülendiği yeri açıklamamaktadır. Ortalama konum ile reklamınızın, reklam açık arttırmasındaki diğer reklamlara göre görüntülenme sıralamasını gösterir. Buradaki çalışma mantığı, reklam konumunuzun “1“ olması, diğer tüm rekabette olduğunuz reklamların üstünde sıralandığınızı ifade eder. Ancak reklamınızın arama sonuçları sayfasında en üstte yayınlandığı anlamına gelmez. Bazı zamanlarda organik arama sonuçlarının üst kısmında reklamlara yer verilmez, dolayısıyla reklam konumu “1” olan reklam sayfanın alt kısmında görünür.

Bu durumun daha iyi ölçümlenebilmesi için Google’dan dört önemli metrik kullanıma sunulacak. Bu metriklerle, ortalama konumun aksine, reklamlarınızın arama sonuçları sayfasında nerede yer aldığına dair en net bilgileri edinebileceksiniz.

İşte o metrikler;

Göstr. (Mutlak en yüksek) Oranı – Organik arama sonuçlarının üstünde ilk reklam olarak gösterim alan reklamlarınızın yüzdesi

Göstr. (En yüksek) Oranı – Organik arama sonuçlarının üzerinde herhangi bir yerde gösterim alan reklamlarınızın yüzdesi

Arama (Mutlak en yüksek) GP – Mutlak en yüksek konumdan elde ettiğiniz gösterimlerin (organik arama sonuçları üstündeki ilk reklam), en yüksek konumda gösterim almaya hak kazandığınız tahmini gösterim sayısına bölünmesiyle elde edilir.

Arama (En yüksek) GP – En yüksek konumda yer edinmeye hak kazandığınız reklam gösterimlerinin tahmini sayısına kıyasla, en yüksek konumda (organik arama sonuçlarının üstünde herhangi bir yerde) elde ettiğiniz gösterimler.

İlk iki metrik “ Mutlak En Yüksek Oran – En Yüksek Oran “, sayfa konumuyla ilişkili göstergelerdir. Reklam gösterimlerinin organik arama sonuçlarının üstünde hangi sıralamada ve ne zaman gösterildiğini belirlemek için bu metrikleri kullanabilirsiniz.

Diğer iki metrik ise “Mutlak en yüksek gösterim payı ve En yüksek gösterim payı”, en üst konumdaki uygun reklam gösterimlerinden aldığınız payı gösterir. Reklamlarınızın daha belirgin yerlerde gösterilme fırsatı olup olmadığını belirtir. Eğer amacınız sayfa konumuna göre teklif oluşturmaksa bu metrikleri kullanabilirsiniz. Google, bu metrikleri Ads’deki otomatik teklif verme bölümüne dahil etmek için de çalışmalarını sürdürüyor.

Google Ads Güncellemeleri

 

Google Reklamlarındaki Yeni Müşteri Eşleşme Kuralları

22 Ekimde dünya çapındaki reklam verenler için yeni reklamcılık politikasını devreye soktu. Kampanyalarda “Müşteri Eşleştirme” yi kullanan reklam verenler, özelliği kullanabilmek için aşağıdaki gereksinimleri karşılamalıdır;

  • İyi bir politika uyumu geçmişi
  • İyi bir ödeme geçmişi
  • Google reklamlarında en az 90 günlük varlık gösterme
  • Toplam 50.000 dolardan fazla harcama yapmış olmak

Müşteri eşleşmesini kullanabilmek için yukarıda belirtilen şartları karşılamayan reklam verenler bu özellikten faydalanamayacak. Bu özelliği kullanan mevcut kullanıcılarında kampanyaları yayınlanmayabilir.

Reklam verenler, hesap geçmişi gereksinimlerini karşılayıp karşılamadıklarını kontrol etmek için atanmış hesap yöneticileri veya Googel Destek ekibi ile iletişime geçebilir.

 

Google Reklamlarında Mağaza Ziyaretleri “Yeni ve Geri Dönüş” Segmentasyonuna Giriş

Google, mağaza ziyaretleri için “Yeni ve Geri Gelen” segmentasyonunun kullanılabilirliğini sundu. Yeni özellik, reklam verenlerin kaç mağaza ziyaretinin yeni veya tekrar müşteriden geldiğini daha iyi anlamalarına yardımcı olacak. Bu bilgiler ışığında, reklamverenler mesajlaşmalarını düzenleyebilir ve pazarlama stratejilerini müşteri segmentine en yüksek değere ulaştıracak şekilde ayarlayabilir. İşte Google’ın yeni özelliğini tanımlamak için sunduğu örnek:

” İşletme hedefiniz mevcut müşterilerin satışlarını en üst düzeye çıkarmaksa, en çok geri gelen müşteriye ulaşan kampanya ve reklam gruplarını belirleyip bütçelerinizi, teklif artışlarınızı ve anahtar kelime genişletmelerinizi orada yoğunlaştırın.”

Reklam Önizleme ve Teşhis Aracı için Yeni Özellikler

Google, reklam önizleme ve teşhis aracına iki yeni özellik eklendi. Bu özellikler ile reklamların kimlere gösterildiğini ölçümleyebilecekler. Böylece reklamların daha iyi optimize edilmesini sağlayarak doğru geliştirmeler sağlanabilir.

Yeni özelliklerin arama kitlelerine göre filtrelemek için kullanılabileceği belirtildi. Yeni özelliklerin işlevleri şu şekilde;

Belirli bir kitle için hangi reklamlar gösteriliyor: Arama terimine, konuma, yere, dile ve cihaza ek olarak reklamlarını arama kitlesine göre önizleme yapabilir / filtreleyebilir.

Reklamlarınızın gösterilmesini sağlamak için hemen harekete geçin: Reklamlarınızın gösterimi ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız önizleme ve teşhis aracında bu durumu gözlemleyebilirsiniz. Önceden sorunu teşhis ederek reklamların yayınlanmasını sağlamak için hesabınıza gidip gerekli düzenlemeleri yapmanız gerekiyordu.  Artık reklam ile ilgili sorunlar doğrudan bu aracın kendisi ile çözümlenebilir. Örneğin, sorun bütçe ile ilgili ise bütçe düzenleme işlemlerini doğrudan araç üzerinden sağlayabilirsiniz.

Reklam önizleme ve teşhis aracında gerçekleştirilen güncellemelerin, reklamların kimlerin görebileceği konusunda hızlı ve hemen eyleme dönüştürülebilir bilgiler sağladığı için ilgili iş akışı konusunda size zaman kazandırabilir.

Google Ads Güncellemeleri

 

Gökhan AKSOY
SEO Uzmanı