Satış hunisi, potansiyel müşterilerin satın alma yolunda kat ettikleri yolculuğun pazarlama terimidir. Bir satış hunisinin, genellikle huninin üstü, ortası ve altı olarak bilinen birkaç adımı vardır. Bazen pazarlama hunisi veya gelir hunisi olarak da anılan huni , her satışın çok sayıda potansiyel müşteriyle başladığını ve ilerleyen adımlar da neler olduğuyla alakalı bize şematik ve sayısal veriler verir.

Bir satış hunisi, pazarlamacıların dönüşümleri artırmak için etkinliklerini ve mesajlarını uyarlamasına ve optimize etmesine de olanak tanır.

Satış Hunisi Neden Önemlidir?

Satış hunisinin amacı, bir işletmenin hedef kitlesini oluşturmak ve sonunda müşteri olmalarıyla sonuçlanabilecek bir adımla başlar. Temel bir hedef kitle ve müşteri grubu edinmenin yanı sıra, memnun müşterileri daha önce orijinal hedef kitleye düşmemiş olabilecek diğer potansiyel müşterileri yönlendirmeye teşvik eder. Bu, zamanın ve satış kaynaklarının verimli kullanılmasına yardımcı olur. Müşterileri satış hunisinden geçirmek yararlı geri bildirimler oluşturur. Bir satış hunisi, potansiyel müşterilerin sonunda bir satın alma işlemine götüren bir dizi aşamadan geçerek uygulanır. Nihai olarak satışların artırılmasına yardımcı olur.

Satış Hunisinin Aşamaları Nelerdir?

Potansiyel müşteriler, ürününüzü veya hizmetinizi duydukları andan satın aldıkları ana kadar, satış huninizin farklı aşamalarından geçerler.

Her katman, sürecin bir adımıdır. Bu süreçte geleneksel ve dijital pazarlama yöntemler tek başına ya da birlikte kullanılabilir. Yani satış hunisi, sadece dijital pazarlama ya da sadece geleneksel pazarlama aracı olabilir.

Satış hunisi oluşturun;

  • Veri toplayın ve müşterilerinizi anlayın
  • Kitlenizin dikkatini çekin
  • Bir açılış sayfası oluşturun
  • Potansiyel müşteriyi besleyin
  • İletişimi devam ettirin

Satış hunisini optimize edin

Satış Hunisi Nedir? Nasıl Uygulanır?1- Farkındalık

Hedef kitlenizin, hizmetiniz veya ürününüzden ilk kez haberdar olduğu yer farkındalık aşamasıdır.Bu aşama, en fazla sayıda potansiyel müşteri içerir.

2- İlgi

Potansiyel müşteriler markanızı öğrendikten sonra sizi ilgi düzeylerine göre değerlendireceklerdir. Bu genellikle müşterinin etkileşim kuracağı ve daha fazla bilgi talep edeceği zamandır. Müşteriniz sizin varlığınızdan haberdar oldu. Artık satış hunisindeki sıra müşterinin sizin sunduğunuz ürün ya da hizmete ilgi duymasını sağlamak ve bununla ilgili bilgi almaya açık olmasını sağlamaktır.

3- Karar

Sürecin bu aşaması, satış tekliflerini ve kuruluşun sunduğu farklı seçeneklerin yanı sıra fiyatlandırma hakkında daha fazla araştırmayı içerebilir. Müşteriyi bu aşama etkilemek önemlidir.

4- Eylem

Dönüşüm hunisinin en önemli aşaması, potansiyel müşterinin bir satın alma işlemi yapıp yapmadığıdır. Potansiyel müşteri satın alsada almasada bu bir eylemdir. Her iki durumda müşterinin diğer dönemlerdeki kararlarını etkilemek için gereklidir.

Müşteriyi elde tutma satış hunisinin önemli bir parçasıdır.

Satış Hunisi Avantajları Nelerdir?

Satış hunisinin avantajları arasında müşteri yolculuğunu basitleştirir ve şirketlerin takip etmesini kolaylaştırır. Müşterilerinin karar verme sürecinin her bir aşamasının haritasını çıkarır ve her birinde atmak istedikleri adımları planlar. Bir satış hunisi, hemen hemen her müşteri etkileşimi için geçerlidir.

Satış hunisi, müşterinizle bağlantı kurmanın her aşamasına görünürlük getirmenin güçlü bir yoludur. Bu duruma dönüşüm hunisi de denmektedir.

Satış hunilerinin en büyük yararı ölçülebilir olmalarıdır.

Satış Hunisi ve Volan

Volan, satış sürecinde olağanüstü bir müşteri deneyimi yönlendirmeleri artıran ve satışları tekrarlayan mutlu müşteri sağlama etrafında hizaladığınızda kazandığınız ivmeyi açıklamak için uyarlanmıştır.

Volan Nasıl Yapılır/Çalışır?

Modern bir satış süreci için bir volan, bir satış hunisinden daha iyidir, çünkü; mevcut müşterileri, yeni potansiyel müşterileri çekmek ve meşgul etmek için kullanır.

Başka bir deyişle, satış ekibinizin ürün veya hizmetlerinizi açıklamasını sağlamak yerine, mutlu müşterilerinizin ivmesini yönlendirmeleri ve tekrar satışları artırmak için kullanırsınız.

  • Mevcut müşterilerinizin diğer tüm etkilerden daha güçlü olduğunu anlayın.
  • Güçlü müşterilerinizin daha güvenilir alanlar oluşturun.
  • Satış yönlendirme alanlarını tanımlayın.

Satış hunisi dinamik bir araçtır. İşiniz büyüdükçe, müşterilerinizin ihtiyaçlarını daha iyi anladıkça, bu ihtiyaçlar geliştikçe, ürün ve hizmet yelpazeniz çeşitlendikçe şekil ve boyut olarak değişmesi muhtemeldir.

İyi bir satış hunisi, gelişen iş ortamlarına yanıt olarak düzenli olarak değiştirilir.