Google Analytics’in bizlere faydalarını ve Google Ads ile Google Analytics’in bağlanmasının bizlere getirilerini gelin birlikte bakalım.

Google Analytics Nedir ?

Google Analytics, Google’ın kullandığı verileri incelediğimiz, reklamlardan gelen kullanıcıların davranışlarını takip ettiğimiz ve belirli metriklere göre raporlamalar yapabildiğimiz; Google tarafından ücretsiz sunulan bir analiz aracıdır. Bir diğer deyimle, aslında Google Analytics web site analiz aracıdır. Siteye eklediğimiz kodlar sayesinde kullanıcıların web sitesindeki davranışlarını anlık olarak izleyebilir ve bu davranışları ölçümleyerek bir sonraki adımlarımızı ona göre planlayarak stratejiler geliştirebiliriz.

Google Ads ile Google Analytics’i Bağlamanın Faydaları Nelerdir?

Google Ads ve Google Analytics’i birbirine bağladığımızda iki araç arasında veri akışı başlamış olur. Bunun bize sağladığı avantajlar şunlar;

  • Analytics üzerinden ulaştığımız Edinme ve Kullanıcı raporlarında Google Ads verilerini görebiliriz.
  • Google Ads hesabımıza Analytics üzerinden kurduğumuz dönüşümleri aktarabiliriz.
  • Google Ads Remarketing kitlelerimizi Analytics kitle verilerimiz ile geliştirebiliriz. Analytics üzerinden kitlelerek kurarak reklamlarımızda kullanabiliriz.

Google Analytics Ne Tür Veriler Sunar ?

Google Analytics baktığımızda web sitesinde kullanıcıların deneyimlerini yansıtan birden fazla bizlere veri sunmaktadır. Bunlardan bazılarını sıralamak gerekirse ;

  • Kullanıcıların web sitemize nereden geldiği hangi kaynaktan bize ulaştığını görebiliriz.
  • Kullanıcıların sitemizde ortalama oturum sürelerini ve hemen çıkma oranlarını görebiliriz. Ayrıca hangi sekmede veya üründe daha fazla zaman geçirdiklerini de kontrol edebiliriz.
  • Kullanıcıların hangi cihaz türlerini tercih ettiğini görebiliriz.
  • Kullanıcıların demografik bilgilerini kontrol edebiliriz. Bu veriler doğrultusunda optimizasyonlarımızı gerçekleştirebiliriz.
  • Web sitemizde ki anlık oturum sayılarını kontrol edebiliriz.

Google Analytics Verilerini Nasıl Kullanabiliriz ?

Google Analytics de ölçümlediğimiz metrikler ve yukarıda bahsettiğimiz veriler bizlere reklam araçlarımızın performansımızı arttırmak amacı ile doğru ve gerekli optimizasyonları yapmamıza fayda sağlamaktadır.

Reklam araçlarımız dışında web site analizleri de yaptığımız için web site iyileştirmelerine de çözümler oluşturmaktadır.

Elde ettiğimiz verileri kullanarak gelecek çalışmalarımız için projeksiyonlar oluşturularak fikirler edinebiliriz. Bu şekilde planlamalar yapabilir ve performansını arttırarak devam edebiliriz.

Google Analytics Raporları

Gerçek Zamanlı Raporlar

  • Gerçek zamanlı rapor, web sitenizdeki veya uygulamanızdaki etkinliği gerçekleştiği anda izlemenizi sağlar. Burada Yerler, Trafik Kaynakları, İçerik, Etkinlik ve Dönüşümlere göre ayrımlar yapabilir ve anlık olarak izleyebiliriz.

Kitle Raporları

  • Kitle raporlarımız Analytics üzerinden oluşturduğumuz kitlelerin hareketlerini gördüğümüz raporlardır. Buradaki kitle raporumuzu demografi, ilgi alanları, coğrafi, teknoloji, mobil, davranış şekilleri olarak ayırabiliriz.

Edinme Raporları

  • Edinme raporları, Arama Motorları, Sosyal Ağlar ve Web Sitesi yönlendirmeleri gibi ziyaretçilerin nereden geldiğini bizlere aktarmaktadır.
  • Tüm Trafik bölümünden kaynaklar kısmından kaynak-araç analizlerinden kullanıcıların nereden geldiğini gözlemleyebilir ve raporlama yapabiliriz.
  • Google Ads sekmesinden google reklamlarında kullandığımız metrikleri görebilir ve raporlayabiliriz.
  • Google Search Console kullanıcıların sitenizi (veya başka bir siteyi) tıklamaya karar vermeden önce Google arama sonuçlarında neler gördükleri hakkında veriler sağlar. Sitenize gelen ziyaretçilerin sayısını artırmak üzere, yararlanabileceğiniz fırsatları belirlemek ve geliştirme çalışmalarına öncelik vermek için bu verileri kullanabilirsiniz.

Davranış Raporları

  • Davranış Akışı raporu, kullanıcıların bir sayfa veya Etkinlik’ten diğerine geçerken izledikleri yolu görselleştirir. Bu rapor, kullanıcıların sitenizle etkileşimi sürdürmelerini sağlayan içeriklerin hangileri olduğunu saptamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca site içeriği, site hızı, site arama ve etkinlikler metriklerini içeren raporlar oluşturabiliriz. Buradaki kullanıcıların hareketlerini gözlemleyebiliriz.

Dönüşüm Raporları

  • Dönüşüm raporlarında en sık dönüş aldığımız verileri göstermektedir. Kullanıcıların kaç kere dönüşüm gerçekleştirdiğini veya kurulan dönüşümlere göre getirilen gelirde ölçümlenebilmektedir. Genelde E-Ticaret sitelerinde gelir bazlı dönüşümleri ölçümleriz. Reklamdan gelen dönüşümleri ölçümlediğimizde reklam maliyeti ve getirilen satış dönüşümlerine göre de ROAS değerlerimizi bulmuş oluruz.

Google ADS Google Analytics’e Nasıl Bağlanır?

Google Ads’i Google Analytics e bağlamanın birden fazla faydası bulunmaktadır. Peki bu aşamaları nasıl gerçekleştiriyoruz?

  1. Google Analytics ‘de oturum açın.
  2. Yönetici sekmesine tıklayın ve bağlamak istediğiniz mülke gidin.
  3. Yeni bağlantı grubunu tıklayın.
  4. Bağlamak istediğiniz Google Ads hesabını seçin.
  5. Hesapları bağla yapın.

Genel olarak baktığımızda Google Analytics üzerinden birden fazla ölçümleme metriklerini kullanarak markanızı hedefleri doğrultusunda profesyonel bir şekilde geliştirebilir ve uygun optimizasyonları yapabiliriz.