İkinci yazımda ne kadar büyük bir çaba sarf ettiğimizi ve ne kadar fazla kişiye erişim sağladığımızı önemli verilerle sizlere sunmuştum. Özellikle eğitim sektörü pazarlaması ve reklamları ile ilgilenmek bana gerçekten çok iyi geliyor. Ne kadar çalışsam da üzerimde mutlu bir yorgunluk oluşuyor.

Bu yazımda biraz daha derinlere inerek eğitim sektöründe yer alan anaokulu, ilkokul, lise ve üniversite öğrencileriyle ailelerini anlamak için sorduğumuz sorular üzerine konuşalım istiyorum. Özellikle soru sorduğumuz kişiler özel eğitim almayı isteyen ve sosyo ekonomik düzeyi B düzeyi üstünde olan kişilerden oluşuyor.

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki, hangi ekonomik düzeye sahip olursa olsun adaylar ve aileler özel eğitim sektörü ücretlerini çok yüksek buluyor. Bu cevabı ateşehir okul fiyatları için sorduğumuzda da aldık, Kadıköy okul fiyatlarını sorduğumuzda da aldık. Bir dip not ile belirtirsek eğer üniversiteler için ise bu ses daha yüksek çıkıyor. Aslında bunun sebebinin öğrencilerin paranın değerini anlamaya başladıklarından kaynaklı olduğunu düşünüyoruz.

Şimdi ücret ile girdiğim için yazıya diyeceksiniz tabi ki bu böyle ve bizde böyle olmasını bekliyoruz. Üzgünüm ancak ücret reklamlarda ve görüşmelerde ilk önem düzeyine sahip olan konu değil. Hatta sonuçlarımıza göre ücrete odaklı yapılan çalışmalar başarısız ve tamamen göz ardı ediliyor.

Ücret odaklı olmak yerine burs odaklı olmak daha faydalı görünse de buda aslında velilerin özellikle ilk etapta baktığı bir konu değil. Sebebi ise artık inandırıcılığının kalmadığını düşünmeleri.

Üniversite tarafında ise öğrenciler arasında başarı düzeyi düştükçe burs oranlarına bakma ve bir şekilde nasıl burstan yararlanırım algısı çok yüksek. Bu yüzden bana sebepsiz burs veren varsa hemen öğreneyim durumu halen devam ediyor. Peki aileler neler istiyor? ve madem ücret okul değerlendirmelerinde ilk sırada değil, hangi çalışmalar ilk sırada? Sonraki yazılarımızda onlardan da bahsedeceğim.

Rapora Ait Diğer Yazılar;

Eğitim Sektörü Trend Analiz Raporu 1 – Eğitim Sektörü Trend Analiz Raporu 2