Eğitim sektöründe dijital davranışlar ve fırsatlar zirvesinde ESTA raporunu katılımcılarımız ile birlikte uzun uzadıya konuştuk. Özellikle çalıştığımız sektörleri davranışsal anlamda incelemeyi ajans olarak sevdiğimiz  için ESTA raporu bizim için çok değerli. Ailelerin karar verme mekanizmaları ve eğitim pazarlaması noktasında ailelerin görüşlerini içeren ESTA raporu, katılımcılarımıza kaliteli bir veri akışı sağladı.

ESTA raporunu zirveye katılamayan sektör temsilcileri için kısaca özetleyim. Raporu 4 bölümde kategorize ederek hem ailelere hem de öğrencilere sorduk. Bu 4 kategori sırasıyla;

1.Grup: İlkokul ve Ortaokul

2.Grup: Lise

3.Grup: Lisans

4.Grup: Lisansüstü

Bu gruplandırmayı yaparken, ailelerin ilk verdiği cevapları inceleyerek karar verdik. Çünkü karar verme mercinin düşündüğümüzün aksine de çıkma ihtimali vardı. Özellikle 1.grup çalışmalarının tamamını ailelere farklı sorular ile yönelttik ve gerçekten aldığımız cevaplar aslında ne kadar doğru bir iş yaptığımız gerçeğini ortaya çıkardı. Çünkü ailelerden aldığımız ilk ders çok önemliydi. Örneğin ailelerimizin çok büyük bir bölümü okulun prestijine önem verirken, eğitimin pazarlanması dediğimiz alandan çok rahatsız ve çok fazla göze batan ticari reklamları itici buluyor. Bunun nedenini sorduğumuzda ise alınan en önemli cevap, “başarılı bir kurum ise bu kadar reklam yapmamalı” oldu.

Aslında verilen cevap nispeten doğru çünkü aileler göze sokulan ve içeriği doğru kurgulanmamış reklamlardan fazlasıyla rahatsız.

Ayrıca ailelerimize bu grupta önceliklerini de sorduk ve İstanbul demografik yapısına göre önceliklerin çok fazla değiştiğini gördük. Bu nedenle katılımcılarımızla eğitim kurumlarının etkili bir dijital mecra kullanımı için nasıl hareket etmesi gerektiğine dair önemli bilgiler paylaştık. Okul medya planı ve karar aşamasında en iyi cevabı aileler ve öğrenciler vereceği için bu alanda detaylı bir araştırma sunmaya özen gösterdik. Rapor dahilinde sosyo ekonomik yapısı güçlü olan bölgelerde okulun içeriği ön planda iken daha düşük ekonomik seviye de olan bölgelerde okulun eve yakınlığının ön planda olduğu verilerini işledik.

Toplam 69 sayfadan oluşan bu rapor Destex Digital ajansının bir ürünü olarak ailelerin karar verme alışkanlıklarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Rapor ile ilgili önemli paylaşımları iletmeyi sürdüreceğiz. Diğer yazılarımızda görüşmek ümidiyle.

 

Raporun Devamı;

Eğitim Sektörü Trend Analiz Raporu 2 – Eğitim Sektörü Trend Analiz Raporu 3