Arama sonucu görünürlüğünü arttırmak küçük ya da büyük ölçekli olması fark etmeksizin her işletme için oldukça önemli. Dijitalin geliştiği ve rekabetin her geçen gün daha fazla zorlaştığı bu alanda potansiyel kitlenin “ulaşılabilen marka” tercihi öne çıkıyor.

Bu nedenle SEO çalışmaları sürecin önemli bir kısmını oluşturuyor. Peki arama sonucu sayfalarında sıralama hangi faktörlere göre şekilleniyor?

Google, arama sonuçları sayfası için 200’ün üzerinde sıralama faktörü kullanıyor. Bunlar arasında önem derecesi yüksek olan 5 farklı madde mevcut.

1. Faktör yüksek kaliteli içerik. Web sitenizin ve blog içeriğinizin kalitesi hala çok önemli. İçerik hala “kral” olarak hüküm sürüyor. İçeriğinizin değerli bilgiler sağlaması gerekiyor. Google’ın Panda ve Fred algoritma güncellemeleri sayesinde, gerçek değeri olmayan sayfalar oluşturmak siteniz için kötü sonuçlar doğurabilir. Yüksek kaliteli içerik, sayfada geçirilen süreyi arttırır. Hemen çıkma oranını düşürür ve kullanıcı için fayda sağlayan sayfalar oluşturur.

2. Faktör mobil önceliğe dikkat edin. Mobil öncelikli indeksleme resmi olarak Mart 2021’de tamamlandı. 2017’de başlayan mobil öncelik kriteri uzun ve yavaş bir süreç oldu. Şunu belirtelim, ayrı bir mobil öncelikli dizin yoktur. Google, doğrudan sitenizin mobil sürümünden gelen içeriğinizi dizine ekler ve sıralar. Dijital varlığınızı sürdürebilmek için Google’ın yönergelerini izleyin. İçeriğinizin masaüstü ve mobil cihazlarınızda aynı şekilde eşleştiğinden emin olun.

3. Faktör sayfa deneyimi. Sayfa deneyimini geliştirin. Son güncellemeler ile birlikte gördüğümüz üzere kullanıcı deneyiminin (UX) SEO üzerinde bir etkisi vardır. İçerik ve düzen çekici değilse, insanların %38’i bir web sitesiyle etkileşime girmeyi bırakacaktır. Arama sonucu sayfalarında başarılı olmak istiyorsanız, kullanıcı deneyimine önem vermek büyük fayda sağlayacaktır.

4. Faktör site mimarisi. Site mimarisi, kullanıcı deneyimi ile ilgili bir bileşenidir ve SEO üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Site mimarisi, kullanıcıların daha iyi web sitesinde gezinme ile aradıklarını bulmalarına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda arama motoru tarayıcılarının bir web sitesinde daha fazla sayfa bulmasına da yardımcı olabilir. Özetle, web sitelerinizin kullanımı son derece kolay olmalıdır. Tüm sayfalar ve gezinme, mümkün olduğunca basit bir şekilde düzenlenmelidir.

5. Faktör önemli web verileri (Core Web Vitals) ve SSL. Önemli Web Verileri kullanılabilirliğinizi etkiler. Bir kullanıcı sayfaya gider ve dönüşüm gerçekleştirirse, kullanıcı deneyiminiz, sayfa hızınız ve içeriğinizin tümü dönüşüm oranını etkiler. Temel olarak önemli web verileri, kullanıcı için daha iyi bir deneyim sunmanıza yardımcı olmak için oluşturulmuştur.

SSL Kullanımına önem verin. Google’ın 2014’te HTTPS’yi bir sıralama sinyali olarak duyurmasından bu yana birkaç değişiklik oldu. 2017 yılında Google HTTPS olmadığında siteleri URL çubuğunda “güvenli değil” olarak işaretlemeye başlayacağını duyurdu. Ve son uyarısından sonra, geçiş yapmazsanız hemen çıkma oranlarında bir artış görmeye başlayabilirsiniz.