E-Ticaret SEO; Neden?

İnsanların %44’ü çevrimiçi alışveriş yolculuğuna bir Google aramasıyla başlar.

E-ticaret sitelerine gelen tüm trafiğin %37,5’i arama motorlarından gelmektedir. (SEMrush)

E-Ticaret Siteleri için SEO'nun Önemi

E-ticaret siparişlerinin% 23,6’sı doğrudan organik trafiğe bağlıdır.

Anahtar Kelime Araştırma

E-Ticaret Siteleri için SEO'nun ÖnemiAnahtar kelime araştırma her SEO çalışmasının temelidir. Çünkü anahtar kelime araştırması, web sitenizde yapacağınız tüm E-Ticaret SEO ile ilgili görevleri belirtir.

Ürünüm ve Kategori Sayfalarım İçin Anahtar Kelimeleri Nasıl Bulurum?

Anahtar kelime araştırma eğitimlerinin çoğu “bilgi amaçlı anahtar kelimeler” üzerine odaklanır.

Aslında, bu faydasız demiyoruz. “Nasıl Yapılır” içeriği keşfetmek için insanların arama motorlarında sorgu için kullandığı bir yöntem. Bunu zaten bulunduracağız, ama ürüne nasıl çekebiliriz?

Sitenizin anahtar kelimelerinin büyük bir bölümü ürün aramalarına göre düzenlenir.

Bu, anahtar kelime araştırmalarını ürün odaklı anahtar kelimeler göz önünde bulundurarak ele almanız gerektiği anlamına gelir.

E-Ticaret’te bir çok işletmenin baş etmeye çalıştığı ortak bir rakibi var. Tabi ki, herkesin bildiği üzere SEO kurgusunu oldukça iyi uygulayan Amazon 🙂

Ama aynı zamanda internetteki en büyük e-ticaret sitesi… Amazon’u e-ticaret olmasının dışında bir anahtar kelime altın madeni şeklinde de nitelendirebiliriz.

E-Ticaret Siteleri için SEO'nun Önemi

Amazon’un önerdiği anahtar kelimeler çok hedefli olma eğilimindedir ( uzun kuyruk anahtar kelimeler olarak da bilinir ). Kuyruklu anahtar kelimeler yalnızca kısa kelimelerden daha iyi dönüşüm eğilimi göstermesinin yanı sıra, aynı zamanda genellikle daha az rekabete sahiptir.

E-Ticaret Siteleri için SEO'nun Önemi

 

Tüm bunları yapmanıza kolaylık sağlayacak bir çok araç mevcut. Anahtar Kelime Aracı Dominator, Amazon’un arama önerilerini alıntılayan şık bir anahtar kelime aracıdır. E-ticaret firmaları arasında kendini bağdaştıran işletmelerin elini güçlendirebilir.

Dilerseniz Google Anahtar Kelime Planlayıcı aracını da kullanabilirsiniz. Ama diğer araçlar gibi çok derinlemesine sonuçlar elde edebileceğinizi söyleyemem. Yarı yarıya muhtemel sonuçlara erişebilirsiniz, tabi ki bu kelimelerin popülerliğine göre azalabilir yada çoğalabilir de.

Anahtar kelime listenizi bir şekilde oluşturduktan sonra ne yapacağım sorusu geliyor. Tüm anahtar kelimeleri hedefe dahil etmek çok mantıklı bir tercih gibi durmuyor. Bazılarını elemek ve en alakalı olanları seçmeliyiz.

E-ticaret siteniz için en iyi anahtar kelimeleri belirlemek için;

# 1 Arama Hacmi

Arama hacmi bir anahtar kelimeyi değerlendirme aşamasında en önemli ölçümdür.

Belirlediğiniz anahtar kelime aranma hacmi ne kadar dönüşüm sağlayacağı ve Google’da ilk sayfa rekabetinin zorluk derecesini gösterir. Her kelimenin arama hacmi sektörlere değişir, bazı işletmelere göre ayda 100 arama çok iyidir, bazılarına göre ise 10 bin arama olması hiç bir şey değildir.

Zaman içinde işletmeniz için ” yüksek hacimli ” ve ” düşük hacimli ” bir anahtar kelimenin ne olduğu hakkında bir fikir sahibi olabilirsiniz.

Belirli bir anahtar kelimenin arama hacmini bulmak için, onu Google Kelime Planlayıcı aracında ölçebilirsiniz. Arama saysını “Ort. Aylık Aramalar” sütununda gözlemleyebilirsiniz.

 

E-Ticaret Siteleri için SEO'nun Önemi

Bazı anahtar kelimelerin büyük mevsimsel varyasyonları vardır. Örneğin, “organik köpek maması markaları” nisan ayında aralıktan 4 kat fazla sorgulanır. Bu tür dalgalanmalar doğrudan karınızı etkileyebileceği için not almanızda fayda var.

# 2 Anahtar Kelime – Ürün Uygunluğu

Bu durum sürekli denk geldiğim ve göz ardı edilen büyük bir sorun. Diyelim ki binlerce arama alan bir anahtar kelime buldunuz, Kazandırır mı? Eğer cevabınız, pek değil ise;

Bunun nedeni, anahtar kelimenin sitenizde satılan ürünler ile ilgili pek uyuşmuyor olabilir. Seçilen anahtar kelime, sitenizde satışa sunduğunuz ürünler ile biraz çelişkili ise, o anahtar kelimeyi arayanlardan dönüşüm elde etmeniz pek mümkün olmayabilir.

Dolayısıyla, bu süreçte diğer aşamalara geçiş sağlamadan önce, hedeflediğiniz anahtar kelimenin sitenize uyum sağladığını iki kez kontrol edin.

# 3 Ticari Amaç

Kelimelerin reklam verenler tarafından ne sıklıkla kullanıldığını ölçün. Yine bu ölçümlemede Google anahtar kelime planlayıcı işinize yarayacaktır.

“Rekabet”, Google Reklamlar’da bu anahtar kelime için kaç kişinin teklif verdiğini gösterir. Genel olarak, bir anahtar kelimeye çok fazla kişi teklif veriyorsa, bu kelime için çaba harcamaya değer, dönüşüm var demektir. Bu nedenle, e-ticaret web siteleri için SEO söz konusu olduğunda, “orta” ve “yüksek” rekabet anahtar kelimelerine bağlı kalmanızı öneriyorum.

E-Ticaret SEO’da Web Sitesi Mimarisi

Site mimarisi veya sitenizdeki sayfaların düzenlenmesi herhangi bir site için SEO çalışmaları için önemlidir. Fakat bu durum E-Ticaret siteleri için iki kat daha fazla önem taşır. Bunun nedeni e-ticaret sitenizin, standart bir blog veya yerel bir muhasebe firmasına göre çok daha fazla sayfaya sahip olma eğiliminde olmasıdır.

Sayfa sayısının fazla olması halinde, site mimarinizin kullanıcıların ve arama motorlarının tüm sayfalarınızı bulmasını kolaylaştırması çok önemlidir.

Altın Kural # 1: Her şeyi basit ve ölçeklenebilir tutun.
Altın Kural # 2: Ana sayfanızdan diğer sayfalara üç (veya daha az) tıklamayla erişim sağlamaya özen gösterin.

E-Ticaret Siteleri için SEO'nun Önemi

Gördüğünüz gibi, bağlantı otoritesi sitenin ürün ve kategori sayfalarında yoğunlaşmıştır.

Bu yoğunlaştırılmış otorite, bu sayfaların Google’da sıralanmasına yardımcı olur. Ayrıca Google’ın her sayfayı bulmasını ve dizine eklemesini kolaylaştırır. Bu durum ziyaretçiler içinde harika bir optimizasyondur.

E-Ticaret Siteleri için Sayfa Üzerinde SEO

Artık sitenizin mimarisini hazırlamış olduğunuza göre, kategori ve ürün sayfalarınızı optimize etme zamanı geldi. Çoğu e-ticaret sitesi için bu iki tür sayfa aslında trafik ve satış payını oluşturur.

Çünkü arama terimi “42 numara siyah nike ayakkabı” – “mavi erkek koşu ayakkabısı” olan bir kullanıcının, “kırmızı spor ayakkabı” araması yapan kullanıcıya göre satın alma ihtimali oldukça fazladır.

E-Ticaret sitenizi optimize etmek için;

Title Tag (Başlık Etiketi) : site genelinde tüm sayfaların başlıklarını belirleyin. Özellikle ürün sayfalarında kuyruklu anahtar kelimeler tercih edin. Trafiği arttırmak için başlığa, “Satın Al”, “Ucuz” ve “Fırsatlar” gibi ilgi çekici eklemeler yapın.

Örneğin, hedef anahtar kelimenizin “gürültü önleyici kulaklıklar” olduğunu varsayalım.

Başlık etiketinizi: “Gürültü Önleyici Kulaklıklar – Markanız” böyle yapmak yerine, insanların “gürültü önleyici kulaklıklar” ararken kullanabilecekleri bir veya iki kelime ekleyin.

İşte Google’daki ürünleri ararken insanların kullandığı bazı genel terimler:

  • Ucuz
  • Fırsatlar
  • En iyi
  • Fiyatları
  • Modelleri
  • Ücretsiz kargo

Böylece başlık etiketiniz şöyle olabilir: ” Gürültü Önleyici Kulaklık Fiyatları – Markanız ” –  ” Gürültü Önleyici Kulaklıklarda Fırsat – Marka ”

Başlık etiketinde tıklamaya fayda sağlayacak mıknatıs terimler ekleyerek, TO arttırabilirsiniz.

Google büyük bir olasılıkla Tıklama Oranlarını bir sıralama faktörü olarak kullanıyor. Böyle olmasa da Tıklama Oranını arttırmak trafiğe doğrudan fayda sağlayacağı için göz ardı edilmemelidir.

Description (Açıklama Etiketi):  Sayfanızın Tıklama Oranını üst düzeye çıkarmanıza fayda sağlayacak diğer bir etken. Sayfa açıklamaları kullanıcılar için neyle karşılaşacaklarının özetidir. Burada ürünle ilgili vurgu yapabileceğiniz önemli ifadeleri muhakkak kullanmalısınız. “En iyi fırsat”, “Bedava Kargo”, “%35 indirim” gibi ifadeler dahil edebilirsiniz.

Ürün ve Kategori Sayfa İçeriği: En az 350 kelimelik içerik dahil edin ve anahtar kelimenizi kullanın.

Ürün ve kategori sayfalarını optimize etmek, e-ticaret SEO’nun en zor kısımlarından biridir. Evet, kaliteli içerik yazmak istiyorsunuz. Ancak bir blog gönderisinden farklı olarak, dönüşüm oranını da göz önünde bulundurmanız gerekir.

Daha uzun ve özgün içeriğin Google sıralama faktörlerinde belirleyici etkenlerden biri olduğunu unutmayın.

Gerçek şu ki: Google, sayfanızın neyle ilgili olduğunu anlamak istiyor. Ne kadar fazla içerik sağlarsanız, Google işini o kadar iyi yapabilir. Ayrıca, ayrıntılı ürün sayfası içeriği, müşterilerin ne almak üzere olduklarını anlamalarına yardımcı olur. Bu yüzden bir kullanıcı deneyimi olmasınında yararı var.

Sitenize her sayfa için uzun uzun içerik yazmanız imkansız olabilir. Bu durumda, en önemli ürün ve kategorileri belirleyerek sayfa için uzun, derinlemesine ürün açıklamaları yazabilirsiniz.

Anahtar Kelimelerinizi Dağıtın: Ayrıntılı ürün açıklamanızı yazdıktan sonra, hedef anahtar kelimenizi içeriğinizde en az 3 defa kullandığınızdan emin olun. Bu durumu anahtar kelime doldurma ile karıştırmayın.

Bilgi: Google, bir web sayfasının en üstünde geçen anahtar kelimelere biraz daha ağırlık verir. Bu nedenle, anahtar kelime yerleşimlerinizden birinin sayfanızın en üstünde olduğundan emin olun (örneğin, ürün veya kategori açıklamanızın ilk 100 kelimesinde).

URL Kullanımı 

Yapılan bir çok arama sonucu analizlerinde, URL uzunluğu ve sıralama arasında açık bir ilişki tespit edildi. Özellikle, kısa URL’lerin Google’ın ilk sayfasında uzun URL’lerden daha yüksek bir sıralamada bulunduğu analiz edildi.

Bir e-ticaret sitesi işlettiğiniz için, URL’leriniz muhtemelen diğer sitelerden daha uzun olacak.

Bunun nedeni, URL’nizin URL’nize kategori ve alt kategoriler içermesidir.  Örneğin: https://example.com/category/subcategory/product.html

Ancak, bu, URL’lerinizin 50’den fazla karaktere kadar uzaması yada daha fazla kelime içermesi gerektiğini söylemiyoruz.

Tüm fırsatları olabildiğince kullanmalı ve kriterlere göre uyarlamalısınız.

Tavsiye etmediğimiz bir URL Yapısı: https://example.com/TR/tr/shop/bay/bay-ayakkabilar/00015001681788/Terlik

URL’nizde SEO dostu terimler kullanarak, URL’lerinizi anahtar kelime açısından zengin hale getirmelisiniz.

Kategori sayfaları için, o kategorinin 1-2 kelimelik açıklamasını ekleyin:  https://example.com/mutfakaletleri

 

E-Ticaret SEO çalışmalarında işin detay ve püf noktası diğer standart web sitelerine göre daha yoğun bir çaba ve doğru planlama gerektirir. İşinize her ne kadar hakim olursanız olun, dijital işletmenizi ayakta tutabilecek adımları doğru atmazsanız, görünürlük durumunuz negatif etkilenir.

SEO çalışmalarında tüm stratejileri müşteri özeline ve sektörüne göre analiz edip planlayarak oluşturan bir takımla işleri birlikte yürütmek daha karlı ve yararlı bir seçimdir. Yukarıda bahsettiğimiz temel adımları uygulamak, Google tarafından kolay erişebilme ve indexleme imkanı için fayda sağlayacaktır.

E-Ticaret SEO önemi her işletme tarafından bilinen ve göz ardı edilemeyen bir kavram haline geldi.

Eğer işletmenizi rekabette tutabilmek yada rekabete dahil etmek istiyorsanız, bugün ilk adımı atabilirsiniz. Doğru trafik ve organik beslenmek için Toplantı Talep Et

Gökhan AKSOY
SEO Uzmanı