Google Reklam Modelleri Nedir? Google Reklamları Markaların Ticari Kazancını Nasıl Etkiler?

Google Reklamları dijital gücün ve teknolojinin ilerlemesi ile birlikte meydana gelen ticari pazarda en etkin role sahip reklam mecrasıdır. Zamanın ilerlemesi, durmaksızın yenilenen ve farklı boyutlara taşınan teknolojiye çok büyük imkanlar sağlamıştır. Teknoloji geliştikçe insanlar artık tüm iş ve ihtiyaçlarını bu kocaman dijital dünya içerisinden karşılama yoluna girmiş ve hayatlarını kolaylaştırmıştır. Hal böyle olunca marka ve firmalar aniden kendilerini, satış yapmak ve bilinirlik oluşturmak amacı ile bu teknolojik ve dijital dünyanın içerisinde bulmuşlardır.

Tüm firmalar kendilerini en etkin arama motoru olan Google üzerinde ilk sıralara yerleştirmek, sektörleri ile ilgili aramalarda öne çıkmak amaçlı Google Reklamları’na başvurmuştur. Google Reklamları, marka ve firmaları sağlıklı şekilde rakiplerinden ayırarak ilk sıralara yerleştirmeyi sağlayan ve bununla birlikte marka algısı oluşturarak “tercih edilen” mevkiye ulaştıran reklamlardır. Peki Google Reklamları kaç modelden oluşmaktadır?

Google Reklamları

Google Adwords reklamları altında sıralanmaktadır. Görüntülü Reklam Ağı, Mercant Center, Youtube reklamları, gmail reklamları ve remarketing olmak üzere 5 model Google Adwords Reklam çeşidi bulunmaktadır. Bu 5 reklam modeli nasıl çalışır? Ne gibi katkılar sağlar? Hangi marka/firma hangi google reklam modelini kullanmalıdır?

Google Adwords Reklamları

Google reklamları içerisinde en çok tercih edilen ve en kaliteli geri dönüşler alınan reklam mecrasıdır. Adwords reklamları Tıklama başına maliyet uygulanarak firmanızın sunduğu hizmet ve ürünle ilgili yapılan aramalarda en üst sıralarda yer almanızı sağlamaktadır. Ancak bu çalışma yapılırken doğru anahtar kelimeler belirlenmeli ve gereksiz tıklama ve maliyet almamak için negatif kelimeler panele eklenmelidir. Üstelik Adwords bütçeleri düzenli olarak takip edilerek yapılan çalışmanın devamlılığı sağlanmalıdır. Reklam dönüşleri kontrol altına alınmalı ve hangi kelimelere daha çok bütçe ayrılabileceği konusunda profesyonel bir araştırma yapılmalıdır. Bu konuda firmalar alanında uzman google reklam ajanslarına başvurabilirler. Profesyonel destek almak marka ve firmaları çok daha kısa sürede ileri düzeye taşımaya yardımcı olacak ve doğru hedef kitleye ulaşmalarını sağlayacaktır. Bu da kaliteli ve etkin satış anlamına gelir.

Merchant Center (Ürün Listeleme Reklamları)

Merchant center , google reklamları listesine dahil olan ve arama sonucunda ürünü görseli ile birlikte kullanıcıya gösteren bir reklam modelidir. Arama sonucunda kullanıcının direkt olarak ürün resmini görmesi hem satış hem de tıklanma oranlarını oldukça arttırmaktadır. Üstelik ürünün tıklanma oranı arttığı zaman tıklanma başına maliyet düşüyor ve artık daha az maliyetle reklamlarınız daha fazla görüntülenmeye başlıyor. Hizmet dışında ürün satan markalar için merchant center, google reklamları içerisinde bulunan etkili bir reklam çeşididir.

GDN Reklamları

GDN reklamları bir görüntülü reklam ağıdır. 3 adet önemli hedeflemesi bulunur. Bunlardan ilki Anahtar Kelime Hedefli Kampanyadır. Belirlediğiniz anahtar kelimeler web sitelerinin içeriği ile eşleştiğinde reklamınız gösterime uygun olur. Google sizin hedeflediğiniz kelimelerin geçtiği web sitelerinde reklamlarınızı gösterir. İkinci sırada Konu Hedefli Kampanya yer alıyor. Konu hedefli kampanyalar seçtiğiniz konuya göre gösterim yapılacak web sitesini belirleyen bir Google Adwords reklam çeşididir. Örneğin: Bir E -ticaret sitesine sahipseniz ve bebek ürünleri satıyorsanız konu olarak “ Bebekler ve Yeni Yürüyen Bebekler” kategorisini seçtiğinizde reklamınız “annebebekler.com” vb sitelerde yayınlanmaya uygun olur. Direkt olarak doğru hedef kitleye ulaşan web siteleri içerisinde görselleriniz görünür. Son olarak yerleşim hedefli kampanya ise reklamlarınızın görünmesini istediğiniz web sitelerini hedeflediğinizde o web sitelerinde reklamlarınızın görünmesini sağlayan GDN reklam hedeflemesidir.

Youtube Reklamları

Youtube reklamları google adwords reklamları içerisinde kullanıcılara firmanızı ve ürününüzü rahatça tanıtabileceğiniz etkili bir reklam çeşididir. 4 adet youtube reklam biçimi bulunmaktadır. Bunlar; görüntülü reklamlar, yer paylaşımlı reklamlar, atlanabilir ve atlanamayan video reklamlardır. Görüntülü reklamlar videonun sağ tarafında görünür. Video sona erdiğinde ise öneriler playlist’inin yukarısında bulunur. Yer paylaşımlı youtube reklamları izlenen videonun küçük bir alanında görünen şeffaf ve yer paylaşımı bulunan reklamlardır. Atlanabilir youtube reklamları oynatılmaya başladıktan 5 saniye sonra izlenmek istenen ana videoya geçilmesini sağlayan reklamlardır. Son olarak atlanamayan youtube reklamları ise 30 saniyeye kadar uzanabilen ve atlatılmaya izin verilmeyen bir reklam modelidir.

Remarketing (Yeniden Pazarlama) Reklamları

Remarketing reklamları ürününüzü ve hizmetinizi arayan kullanıcılara daha sonra ziyaret ettiği sayfalarda kendinizi hatırlatabileceğiniz bir çeşit akıllı çerezdir. Daha da açıklayacak olursak sitenizi ziyaret eden kişilerin bilgisayarını eklenen bir Javascript kodu, ziyaretçi sitenizden ayrıldıktan sonra da onu takip eder. Bu sayede kendinizi sürekli hatırlatmış olursunuz. Akılda kalma ve hatırlanma oranlarınız yükselir. Marka bilinirliğiniz artar. Google reklam ajanslarına başvurarak bu hizmeti profesyonel şekilde kullanabilirsiniz. Markanıza değer katacak önemli bir google adwords reklam çeşididir.

Gmail Reklamları

Gmail reklamları, google adwords reklamları içerisinde bulunan uygun maliyetli reklam çeşididir. Gmail kullanıcılarının ekranında, mail kutusunun üst ve sağ alanında gösterilen reklamlar geniş bir hedefleme alana bulundurur. Az maliyet ile etkin bir reklam çalışması yapmayı sağlar. Tabiki geri dönüş oranı sektöre göre farklılıklar gösterir.

Sıralayarak açıklamış olduğumuz tüm Google Adwords reklamları firma ve markaları ilk sıralara taşıyacak ve satış potansiyelini arttıracak reklam modelleridir. Ancak firmanız için hangi Google Adwords Reklam çeşidini kullanmanız gerektiği bilgisini Google Reklam Ajanslarından öğrenmelisiniz. Çünkü profesyonel bir destek almadan istediğiniz sonuca ulaşamazsınız. Sattığınız ürüne ya da verdiğiniz hizmete en uygun reklam çeşidini Google Reklam Ajansları sizlere iletecektir. İyi bir google reklam ajansı ile çalışırsanız satışlarınızı katlamanız mümkün. Bu konuda Destex Dijital’e başvurabilirsiniz. Google Reklam Ajansları içerisinde uygun bütçeler ile marka bilinirliği yaratan ve size özel stratejiler ile satış teknikleri geliştiren iyi bir reklam ajansıdır. Google tarafından her yıl ödüllendirilen Destex Digital sektörünün önde gelen Google Reklam Ajansları içerisinde bulunur.