Google Adwords’ ün işi potansiyel müşteriler internette işiniz ile alakalı bilgiler ararken, reklamlarınızın onlara gösterilmesini sağlamaktır.

Potansiyel müşterilerin internette arama yaparken kullandıkları kelimeler ve kelime öbekleri ‘’ Anahtar Kelimeler (Keywords)’’ olarak da adlandırılırlar. Reklamlarınızın görüntülenmesine neden olan unsurlardır. İşinizi için kullanmak istediğiniz anahtar kelimeleri özenle seçmeniz gerekir. En iyi sonuçları elde etmek için bu anahtar kelimeler reklamlarınızda tanıtmak istediğiniz ürün veya hizmetler ile alakalı olmalıdır. Anahtar kelimeleriniz bir kullanıcının Google’da arama yaparken kullanabileceği terimler ile ne kadar alakalı ve benzer ise reklamınızın potansiyel müşterileri çekme olasılığı da o kadar yüksektir. O halde iyi anahtar kelimeleri nasıl seçeceğiz? Veya işiniz için hangileri doğru anahtar kelimelerdir?

Vereceğimiz 3 basit ipucu sayesinde anahtar kelimeleriniz daha iyi inceleyebilirsiniz.

2-3 kelimelik anahtar kelimeler kullanın

Anahtar kelimeler tek bir kelimeden oluşabilir veya bir kelime öbeği yani kelimelerin kombinasyonları olabilir. Anahtar kelimelerinizi için seçtiğiniz kelimeler çok genel veya çok özel olmamalıdır. Ürünleriniz veya hizmetleriniz için doğru kelimeleri bulmak amacı ile müşterileriniz gibi düşünebilirsiniz. Bayan çanta sattığınızı varsayalım. Yeni bir çanta arayan müşteriler nasıl bir arama yaparlar? Çanta uygun bir anahtar kelime gibi görünse de reklamınızın gösterilebileceği tüm kelime kombinasyonlarını düşünmeniz gerekir. Çanta renkleri, çanta nasıl yapılır, çanta oyunları ilk anda akla gelen birkaç örnek olarak gösterilebilir. Bu anahtar kelimelerin tümünün işiniz ile alakalı olma ihtimali sıfırdır. Diğer taraftan ‘’siyah rugan bayan çanta modelleri ve fiyatları’’ fazla özel olabilir. Bayan çanta markaları, bayan çanta fiyatları, nasıl? Bu anahtar kelimeler fazla genel veya fazla özel görünmüyor. Dolasıyla tam aradığımız kelimeler olabilirler.

Negatif anahtar kelimeler kullanarak maliyetten tasarruf edin:

Google AdWords reklamınızın hangi kelimeler ve kelime öbekleri için görüneceğini seçmenize izin vermenin yanı sıra işiniz ile alakası olmayan kelime kombinasyonlarını hariç tutan negatif anahtar kelimeler seçmenize de olanak tanır. Bayan çanta örneğimizi tekrar ele alalım. Yalnızca yüksek kalite bayan çantaları sattığınızı var sayalım. Reklamınızın ucuz bayan çantaları veya indirimli bayan çantaları gibi aramalarda gösterilmesini istemezsiniz. Dolayısıyla ucuz ve negatif kelimelerinizi negatif anahtar kelime olarak eklersiniz. Diğer bir örnek olarak erkek çantası satmadığınızdan erkek kelimesini de negatife eklersiniz. Reklamınızın nasıl gösterileceğini veya gösterilmeyeceğini kontrol edebilmek reklamınızı kimler ile ilişkilendireceğinize ilişkin hassas ayarlar yapmanıza olanak tanır. Buda maliyetlerinizi kontrol etmede size yardımcı olur.

Son olarak diğer maddeler kadar önemli ipucumuz: Anahtar Kelime Planlayıcıyı kullanın

Reklamlarınız için anahtar kelime listeleri yaratmak söz konusu olduğunda kendi tecrübelerinize dayanarak birçok anahtar kelime bulabilirsiniz. Ancak anahtar kelimeleriniz ürünlerinizi ve hizmetlerinizi bulmak için kullandığı kelimelerin tümünü içermiyorsa satış fırsatlarını kaçırabilirsiniz. Tüm doğru anahtar kelimelerinizi bulmanıza yardımcı olmak için Google size ücretsiz ve kullanımı kolay bir araç sunmaktadır.  ‘’Anahtar kelime planlayıcı’’

Bu sihirli araca ara araçlar sekmesine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Anahtar Kelime Planlayıcı anahtar kelimelerin yanışı sıra potansiyel negatif anahtar kelimeler yani reklamınızın görünmesini istemediğiniz kelimeler bulmanıza da yardımcı olur. Ürününüz veya hizmetiniz ile alakalı kelime ve kelime öbeklerini bu alana girdiğinizde araç size anahtar kelime listenize ekleyebileceğiniz kelimeleri önerir.

Bahsettiğimiz tüm ipuçları reklam çalışmalarınızı düzenlemenize yardımcı olacaktır. Daha detaylı bilgi için ise Google Yardım Merkezini kullanabilir veya Google reklam ajansınızdan destek rica edebilirsiniz.