Facebook Marketplace Reklamları platformunda daha etkili nasıl satış yaparsınız? Bu yazımızda bunun üzerinde duracağız.

Dijital’de kullanılabilecek bir çok reklam platformu olsa da, listenin en başında Google ve Facebook geliyor.

Google Ads ile daha fazla kullanıcıya ulaşmak mümkün fakat, Facebook ile kıyaslama yapıldığında birçok pazarda pahalı kalabiliyor. Ayrıca “Aktif olarak arama yapan kişiler” hedeflemesi yerine, “Bir şeyle ilgili olan kişileri” hedeflemesi daha etkilidir. Bu, Facebook dahil birçok platformda çevrim içi kullanıcılar için geçerlidir.

Facebook Marketplace Nedir?

Facebook Market, 2016 yılında kullanıcı tarafından oluşturulan Facebook grupları aracılığıyla ürün alıp satmaya alternatif bir seçenek olarak tanıtıldı. Artık tek bir grupta yayın yapmak yerine, herkes bir ürünü Facebook Marketplace’te herkese açık olarak listeleyebilir ve doğrudan kendi alanlarındaki potansiyel müşterilerle bağlantı kurabilir.

Marketplace, insanların ürünleri keşfedebileceği ve satın alabileceği bir yerdir.

Kullanıcılar ev, araç ve farklı e-ticaret kategorilerine ve alt kategorilerine göz atabilir ve ardından her seçenek gösterilen ürünleri belirli bir kullanıcının Facebook’taki beğenilerine, ilgi alanlarına ve etkinliklerine göre uyarlar:

Facebook Marketplace Reklamları

Müşteriler aramaları fiyata, yere vb. diğer özelliklere göre filtreleyebilir, girişleri ileride başvurmak üzere kaydedebilir ve listeleri ilgisini çekebilecek diğer kullanıcılarla paylaşabilir.

Facebook Marketplace, 2018 yılına kadar platformun 70 ülkede aylık 800 milyon kullanıcısı vardı . Şimdi, 90 ülkede kullanılıyor ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Facebook üyelerinin üçte birinden fazlası Facebook Marketplace kullanıyor.

Facebook Marketplace reklamları nedir?

Marketplace’taki (yalnızca mobil cihazlardaki) normal ürün listelemeleri arasında görünen ve işletmelerin satın alma amacı ile zaten kaydırma ve alışveriş yaptıklarında daha fazla kullanıcıya ulaşmalarına yardımcı olan ücretli reklamlardır. Reklamınızın Marketplace’te nasıl görüneceğine bir örnek:

Facebook Marketplace Reklamları

Facebook Marketplace sponsorlu reklamlarına, tıpkı diğer tüm reklam biçimleri gibi Reklam Yöneticisi aracılığıyla erişilebilir. Reklam verenler kendi reklam kümelerini tasarlar ve oluşturur, bütçelerini tanımlar ve bir reklam yerleşimi seçer. Facebook, Reklamların Haber Akışı, Instagram, Messenger, Audience Network ve Marketplace gibi farklı yerleşim seçeneklerinde görünmesi için Otomatik Reklam Alanları ayarını önerir.

Not: Marketplace reklamları da Haber Akışı reklamları olarak görünür, çünkü şu anda reklamların yalnızca Market’te gösterilmesi mümkün değildir.

Facebook Marketplace’taki reklamlarının avantajları

1. Müşterilere aktif alışveriş yaptıkları yere ulaşın

Facebook birçok reklam yerleşimi seçeneği sunarken, Marketplace’i benzersiz kılan şey, burada gezen veya arama yapan çoğu kullanıcının zaten satın alma amacına sahip olmasıdır. Aktif olarak satın alınacak ürünler arıyorlar ve bu nedenle bir reklamı tıklayıp reklamı yapılan ürünü diğer alakalı ürün ve hizmetlerle birlikte gördüklerinde satın alma olasılıkları daha da artıyor.

2. Kişisel bağlantılar kurun

Facebook öncelikli olarak bir sosyal ağ olduğundan, Marketplace reklamları hala hedef kitleyle kişisel bağlantılar kurmaya odaklanmaktadır. Birisi Facebook Market’den satın almak istediğinde, genellikle doğrudan Messenger üzerinden veya tıklama sonrası sayfasına (web sitesi) tıklayarak yapılır.

Messenger aracılığıyla yapılan işlemler kullanıcıları Facebook uygulamasında tutar ve satıcıların potansiyel müşterilerle 1’e 1 temelde etkileşime girmesini sağlar, onlarla güçlü ilişkiler kurar ve satın alma şanslarını artırır.

Bir reklam insanları Facebook uygulamasından uzaklaştırdığında, işletmeler bu güçlü ilişkileri desteklemeye devam edebilecekleri ve dönüşüm şansını artırabilecekleri özel bir açılış sayfasına sahip olduklarından emin olmalıdır.

3. Otomatik yerleşimli reklamları ölçeklendirme

Reklam verenler, aynı reklam ögesinden, hedefleme seçeneklerinden ve optimizasyondan yararlanarak reklamları tüm Facebook’ta kolayca ölçeklendirebilir. Bunu yapmak için, reklamın Facebook Haber Akışı, Facebook Marketplace, Facebook Messenger, Kitle Ağı ve Instagram’da görünmesine izin vermek için bir Facebook reklam kampanyası oluştururken, Otomatik Reklam Alanları seçin.

4. Daha verimli sonuçlar üretin

Otomatik Reklam Alanları, reklam verenlerin tüm Facebook uygulama ve hizmetlerine ulaşmasına izin verdiği için, istenen sonuçları verimli bir şekilde elde etmek için doğal olarak daha fazla fırsat sunar.

Bir Facebook IQ araştırması, yerleşim optimizasyonu kampanyalarından yararlanan reklam verenlerin % 4.1 daha fazla erişim ve gösterim başına % 5.2 daha düşük maliyet gördüğünü ve bu da erişim başına % 5.8 daha düşük bir maliyete yol açtığını buldu. Ortalama bir kampanya için, bu yalnızca Facebook reklamlarıyla karşılaştırıldığında aynı bütçe ile 4 kat daha fazla dönüşüm elde edildi.

Facebook Marketplace’te reklamlar nasıl gönderilir?

  1. Reklam Yöneticisi > Reklam Hedefi Seçin; Marka bilinirliğiErişimTrafikVideo görüntülemeleriPotansiyel müşteriler bulmaMesajlarDönüşümlerKatalog satışları veya Mağaza trafiği
  2. Hedef Seçin
  3. Hedef Kitle seçin ve hedeflemenizi tanımlayın.
  4. Otomatik reklam alanlarını veya Reklam alanlarını düzenleyi seçin.
    1. Facebook otomatik reklam alanlarını kullanmayı tavsiye ediyor.
  5. Bütçe ve Zamanlamayı ayarlayın.
  6. Reklam biçimini seçin ve teknik özelliklere uyun.

    Farklı reklam alanları ve formatlar için tavsiye edilen en boy oranlarından bazılarını aşağıda bulabilirsiniz:

    Tasarım Önerileri

    • Dosya türü: jpg veya png
    • Görüntü oranı: 9:16 – 16: 9
    • Önerilen çözünürlük: Mevcut en yüksek çözünürlüklü resmi yükleyin
    • % 20’den daha fazla metin oluşur Çıkan azaltılmış teslim yaşayabilir
    • Metin: 125 karakter

    Bağlantı ile

    • Görüntüler 1: 1’e kırpılabilir
    • Önerilen çözünürlük: En az 1.200 x 1.200 piksel
    • Başlık: 25 karakter
    • Bağlantı açıklaması: 30 karakter

    Video

    Tasarım Önerileri

    • Dosya türü: Çoğu dosya türü desteklenir, ancak H.264 sıkıştırması, kare pikseller, sabit kare hızı, aşamalı tarama ve 128 kb / sn’de stereo AAC ses sıkıştırması önerilir
    • Önerilen çözünürlük: Harf veya sütun kutusu olmadan (siyah çubuklar olmadan) mevcut olan ve dosya boyutu ve oran sınırlamalarını karşılayan en yüksek çözünürlüklü kaynak videoyu yükleyin.
    • Video oranı: 9:16 – 16: 9
    • Video dosyası boyutu: 4GB Maks
    • Video uzunluğu minimum: 1 saniye
    • Video uzunluğu maksimum: 240 Dakika
    • Video altyazıları: Desteklenmiyor
    • Video sesi: İsteğe bağlı ancak önerilir
    • Metin: 125 karakter
    • % 20’den fazla metinden oluşan video küçük resimleri düşük yayınla karşılaşabilir
    • Dikey videolar (en boy oranı 2: 3’ten uzun) 2: 3 olarak maskelenebilir

    Bağlantı ile

    • Başlık: 25 karakter
    • Bağlantı açıklaması: 30 karakter

    Teknik gereksinimler

    • Minimum en boy oranı: 200 × 300

    Carousel

    Tasarım Önerileri

    • Minimum kart sayısı: 2 (her birinin kendi bağlantısı vardır)
    • Maksimum kart sayısı: 10 (her birinin kendi bağlantısı vardır)
    • Görüntü dosyası türü: jpg veya png
    • Video dosya türü: Desteklenen dosya formatları
    • Video maksimum dosya boyutu: 4 GB
    • Video uzunluğu: 240 dakikaya kadar
    • Resim maksimum dosya boyutu: 30 MB
    • Önerilen çözünürlük: En az 1080 x 1080 piksel
    • Önerilen oran: 1: 1
    • Metin: 125 karakter
    • Başlık: 25 karakter
    • Bağlantı açıklaması: 20 karakter
    • % 20’den daha fazla metin oluşur Çıkan azaltılmış teslim yaşayabilir

    Teknik gereksinimler

    • En boy oranı toleransı: % 3

Reklam özelliklerine ek olarak ve Facebook Marketplace’a nasıl reklam yerleştireceğinizi bilmek – reklamınızı Marketplace’te görünecek şekilde oluştururken göz önünde bulundurmanız gereken en iyi iki uygulama yöntemi;

Yerel satış

Marketplace kullanıcıları tarafından listelenen ürün ve hizmetlerin çoğu yerel olarak veya en azından müşterilerin belirleyebileceği belirli bir yarıçap içinde satın alınır ve satılır. Dolayısıyla, Marketplace reklam yerleşimi ile başarılı olmak için yerel odak noktası işletmeler için de önemlidir.

Video kullan

Reklamlar ile ilgili zorluğun en önemli kısmı kullanıcıların dikkatini çekmektir. Facebook Haber Akışı, Kitle Ağı ve hatta Instagram’ın aksine – Marketplace’ta statik görüntüler hakimdir, bu da videoların çok daha fazla öne çıkacağı anlamına gelir. Videolar genellikle statik görüntülerden daha fazla potansiyel müşteri oluşturur ve bu durumda Marketplace’ta daha dikkat çekici olacaktır.

Marketplace reklamlarıyla satın alma eğilimi olan müşterilere ulaşın

Facebook Marketplace Ads, satın alınacak ürünleri etkin bir şekilde tarayan ve zaten satın alma amacına sahip olan kullanıcılara ulaşmanıza olanak tanır.

Ancak bu fırsatın boşa gitmesine izin vermeyin – dönüşüm oranlarınızın reklam erişiminizle birlikte arttığından emin olun. Bu, tüm müşterilerinize benzersiz, kişiselleştirilmiş bir tıklama sonrası deneyimi sağlamak anlamına gelir.

Daha iyi sonuçlara erişmek istiyorsanız bugün hemen Facebook Reklam departmanımız ile iletişime geçebilirsiniz.

Gökhan AKSOY
SEO Uzmanı