Google BERT Güncellemesi, 2019 yılında oldukça büyük bir yankı yaratan ve son beş yılda arama sonuçlarının gelişimine etki eden en önemli güncellemelerden biri.

Bu önemli durum birçok soruyu da beraberinde getirdi tabi;

Sıralamalarım tehlikede mi? Web sitesini gelecekte ne için optimize etmeliyim? BERT sesli arama için ne anlama geliyor?

Bert, Panda, Hummingbird ve RankBrain’in izinden giderek Google için mantıklı bir gelişme. Ancak, bu sefer verilerin dizine eklenme veya sıralama biçiminde bir değişikliğe bakmıyoruz. Bunun yerine Google, bir arama sorgusunun bağlamını belirlemeye ve buna göre sonuçlar sağlamaya çalışıyor.

Genel bir tanım vermeden detaya inmeyelim kısaca;

Google BERT Güncellemesi Nedir?

Google geçtiğimiz yıl, Transformers’ın Çift Yönlü Kodlayıcı Temsilleri adı verilen doğal dil işleme (NLP) ön eğitimi için sinir ağına dayalı bir tekniği tanıttı ve açık kaynaklı hale getirdiler; bunun kısa adı BERT. Bu teknoloji, herkesin kendi modern soru cevaplama sistemini eğitmesini sağlar.

Bu atılım, transformatörler üzerinde yapılan Google araştırmasının sonucu:

Kelimeleri sırayla tek tek değil, diğer tüm kelimelerle ilişkili olarak bir cümlede işleyen bir modellerden bahsediyoruz. Bu nedenle BERT modelleri, bir kelimenin tam anlamını, ondan önce ve sonra gelen kelimelere bakarak düşünebilir – özellikle arama sorgularının arkasındaki amacı anlamak için yararlıdır.

Google AI Blog hesabından detayları okuyabilirsiniz.

Basitçe söylemek gerekirse, Google, bir arama sorgusunun bağlamını daha iyi anlamak ve kelimelerin anlamlarını daha doğru bir şekilde yorumlamak için BERT’yi kullanır. Bu atılım Transformers olarak adlandırılan matematiksel modellere dayanmaktadır: Bunlar, bir kelimeyi cümledeki diğer tüm kelimelerle veya Google’da arama sorgusu ile ilişkili olarak analiz eder ve kelimelerin anlamlarına tek başına bakmazlar. Bu özellikle edatların anlamını ve tek tek kelimelerin bir arama sorgusu içindeki konumunu yorumlarken oldukça faydalıdır.

Google: Aramada hem sıralama hem de öne çıkan snippet’lere BERT modelleri uygulayarak, yararlı bilgiler bulmanıza yardımcı olacak çok daha iyi bir iş yapabiliriz. Aslında, sıralama sonuçları söz konusu olduğunda, BERT, Arama’nın ABD’de İngilizce olarak yapılan 10 aramadan birini daha iyi anlamasına yardımcı olacak ve bunu zaman içinde daha fazla dile ve bölgeye getireceğiz.

BERT Nereleri Etkiledi?

BERT başlangıçta yalnızca Google.com’un organik arama sonuçlarını kullansa da, Aralık 2019’dan bu yana BERT dünya çapında 70’den fazla dil için yayınlandı. Metin, tablo veya listeyle birlikte 0 konumu olarak organik arama sonuçları üzerinde, Öne Çıkan Parçacıklar (Rich Snippets) için BERT, Google’ın da Öne Çıkan Parçacıkları görüntülediği 25 dilin hepsinde zaten kullanılmıştı.

BERT, organik serach sonuçlarının hesaplanması için hazırlanıyor: Afrikaans, Arnavutça, Amharca, Arapça, Ermenice, Azeri, Bask, Belarusça, Bulgarca, Katalanca, Çince (Basitleştirilmiş ve Tayvan), Hırvatça, Çekçe, Danca, Felemenkçe, İngilizce Estonca, Farsça, Fince, Fransızca, Galiçyaca, Gürcüce, Almanca, Yunanca, Gücerat Dili İbranice, Hintçe, Macarca, İzlandaca, Endonezyaca, İtalyanca, Japonca, Javanese, Kannadaca, Kazakça, Kmerce, Korece, Kürtçe, Kırgızca, Laoca, Letonca , Litvanyaca, Makedonca Malay (Brunei Sultanlığı ve Malezya), Malayalam, Maltaca, Marathi, Moğolca, Nepalce, Norveççe, Lehçe, Portekizce, Pencap, Rumence, Rusça, Sırpça, Seylanca, Slovakça, Slovence, İspanyolca Svahili, İsveççe, Tagalogca, Tacikçe , Tamilce, Telugu dili, Tay dili, Türkçe, Ukraynaca, Urduca, Özbekçe ve Vietnamca.

BERT Güncellemesi Google için neden bu kadar önemli?

Google’a göre, tüm arama sorgularının yaklaşık yüzde 15’i yenidir; bu, yapılan sorguların ilk kez arandıkları anlamına gelir. Arama sorgularının ifadesi, kısmen Sesli Arama (Voice Search) gibi teknik ilerlemelerinin etkisi altında, gerçek insan iletişimine daha da yakınlaşmaktadır.

Comscore Uzmanları; Sesli Aramaların oranını iki yıl içinde %50’ye yaklaşacağını ön görüyor.

Bugün, gerçekleşen aramaların %70’i uzun kuyruklu olarak kabul edilebilir.

İnsanlar neredeyse tüm sorularını Google’a yöneltiyorlar ve çok kısa sürede kesin cevaplar bekliyorlar. BERT Güncellemesi ise bunu mümkün kılan teknolojinin önemli bir bölümünü oluşturuyor.

Google, uzun yıllardır yeni arama sorgularına doğru bir şekilde yanıt verebilecek ve içerik yorumunu iyileştirebilecek nöral ağlar üzerinde çalışmaktadır;

  • Hummingbird: 2013 yılında Hummingbird Google Algoritmasına dahil edildi. Bu algoritma güncellemesi, yalnızca bir sorgudaki kelimeleri tek tek aramak yerine tüm arama sorgularını daha iyi yorumlamayı mümkün kıldı.
  • RankBrain : 2015 yılında RankBrain Google’ın algoritmasının bir parçası oldu ve üçüncü en önemli sıralama faktörü olarak ilan edildi. Bu, arama terimlerini birden çok anlamla veya normal uzun kuyruk aramasının ötesine geçen karmaşık sorgularla işlemeyi mümkün kıldı. RankBrain ile ilk kez yapılan aramaları, konuşma dilleri, diyaloglar ve neologizmleri (Yeni bir şey bulma, türetme) işlemek mümkün hale geldi.

Google BERT hangi arama sorgularını etkiler?

Google BERT’nin etkisi uzun kuyruk arama sorgularını etkiler. BERT, arama çubuğuna bir soru veya bir grup kelime olarak girilen (veya Sesli Arama için söylenen) daha uzun sorgular için bağlamın yorumlanmasını geliştirir.

Google BERT Güncellemesi için Ne Yapılabilir?

BERT’ye nasıl tepki verileceğine dair basit bir cevap yok. Web sitenizin sıralamasını daha iyi hale getirmek veya kayıpları iyileştirmek için kullanabileceğiniz kolay bir taktik yoktur. Bunun yerine, yalnızca algoritmalar için değil, insanlar için de içeriğinizi yazmanız ve web sitelerinizi oluşturmanız gerektiğini aklınızda bulundurmanız önemlidir.

Web sitenizin organik arama sonuçlarında daha iyi bir görünüme sahip olması için hemen SEO Uzmanlarımız ile iletişime geçebilirsiniz.

Gökhan AKSOY
SEO Uzmanı