Türkiye’de İnternet Kullanımı; Türkiye’de E-Ticaret 2018 yılında %42 büyüyerek 59,9 Milyar Lira seviyesine ulaştı. TÜBİSAD‘ın raporuna göre 2014-2018 yıllarında sektörün ortalama yıllık büyüme hızı ise %33 olarak açıklandı.
En Gözde Kategori “Tatil – Seyahat”
Tatil – Seyahat kategorisi %54’lük büyüme ve 22,9 milyarlık hacimle ilk sırada yer alıyor. Diğer kategoriler sırasıyla;
- Sadece Online Perakende 20,8 milyar lira,
- Çok Kanallı Online Perakende 10,7 milyar lira,
- Online Bahis 5,5 milyar lira
Türkiye’de toplam perakende pazarının online işlem oranı %5,3 olarak belirlendi. Gelişmiş ülkelerin ortalaması %11,1 ve gelişmekte olan ülkeler ortalaması ise %5,9 olarak gözlemlendi.
Türkiye’de İnternet Kullanımı Oranı
81,33 Milyon nüfusa sahip ülkemizde; 54,3 milyon internet kullanıcısı bulunmaktadır.
- Nüfusun %67’sini oluşturan kitle aktif olarak internet kullanmakta,
- Nüfusun %51’ini kapsayan 51 milyon sosyal medya kullanıcısı,
- Nüfusun %54’ünü oluşturan 44 milyon aktif mobil sosyal medya kullanıcısı var.
Türkiye’de Dijital Değişim
Ülkemizdeki yıllık bazda dijital değişim istatistiklerini incelediğimizde kullanıcı oranının %13’lük bir artış gösterdiğini gözlemliyoruz. Türkiye’de internet kullanımı istatistikleri 6 milyon kişi artarak (%13’lük Büyüme) toplam 54,3 milyon internet kullanıcısına yükselmiştir.
Aktif Sosyal Medya kullanıcı sayısı %6’lık bir yükselme ile (3 milyonluk bir artış) toplamda 51 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı olarak istatistiklere yansımıştır.
Aktif mobil sosyal medya kullanıcı sayısı ile %5’lik, yani 2 milyonluk artışla toplamda 44 milyon seviyelerine ulaştığını gözlemliyoruz.
Genel olarak istatistikleri aşağıdaki grafikte gözlemleyebilirsiniz.
Dijital Dünyaya Ne kadar Zaman Ayırıyoruz?
Türkiye’de internete ayrılan süre günde ortalama 7 saat 9 dakika iken bunun 2 saat 48 dakikası sosyal medyaya ait. Televizyon başında ortalama 2 saat 44 dakika ve müzik dinlemek içinse ortalama 1 saat 22 dakika ayırıyoruz.
Türkiye’de En Çok Tercih Edilen Sosyal Medya Platformu
Ülkemizde en yoğun kullanım hacmine sahip sosyal medya platformu YouTube. Hemen arkasında Facebook ve Instagram takip ediyor.
En çok kullanılan Chat uygulamalarında WhatsApp açık ara önde en yoğun kullanıma sahip. Hemen arkasında FB Messenger, Skype ve Snapchat sırasıyla takip ediyor.
Sosyal Medya Platformlarının Kullanım İstatistikleri;
Gökhan AKSOY
SEO Uzmanı
29 Nisan 2018
Yorum yapılmamış
Yazar: Destex Digital