Koronavirüs Sırasında E-ticaret ve Tüketici Eğilimleri

İşletmeler COVID-19 Sürecinde Hayatta Kalmak İçin Ne Yapmalı?

Koronavirüs’ün E-Ticarete Etkisi; Bu süreçte herkesin gözü Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü verilerine odaklanırken, halkın genelinde yaşama ve tüketme noktasında ciddi değişimler oluşmaya başladı.

İşletmelerde bu salgınla birlikte değişen kullanıcı eğilimlerinin işleyişlerine etki edeceğinin farkındalar. Bu süreçte bilinçli kararlar vermek için veriler artık eskisinden daha da önemli ve kritik.

E-ticaret eğilimleri, tüketici davranışı ve işletmelerin koronavirüs salgını boyunca bu zor dönemde işlerini yürütebilmeleri için yardımcı olabilecek verileri sizin için derledik.

Koronavirüs’ün Kullanıcı Davranışı Üzerindeki Etkisi

Tüketicilerin% 52’si sosyal mesafeyi uygulamaya çalıştığından, daha fazla kişi giderek çoğalan “yeni ürün” kategorisi için çevrimiçi alışveriş yapıyor. Bu durum çevrimiçi alışverişlerde hızlı bir artış olarak gözlemlenmemeli, bu tamamen zamanın gerektirdiği şartlar ile ilgili diyebiliriz. (Bu durumu analizlerde daha net gözlemleyeceksiniz.)

En büyük perakende zincirlerinden bazıları e-ticaret satışlarını artırdıklarını açıkladı. Ancak COVID-19 bu süreci hızlandırdı. Her ne kadar bu işletmeler yeni müşteri ihtiyaçlarına hizmet etmek için daha donanımlı gibi görünse de, pandemi nedeniyle bu değişim kontrolden çıkıyor. Tüketiciler bu dönemde çevrimiçi alışverişlerde tahmin edilmeyen kategorilerde alışverişler yapmaya başladı.

Uzun zamandır beklenen E-Ticaret alışverişlerindeki artış, salgın ile hızlandırılmış bir geçiş yaşadı. Peki; COVID-19 salgını sırasında tüketici davranışları değişti mi?

Bu noktada elde edilen veriler ile yazının devamında bunlardan bahsedeceğiz;

  • Son birkaç hafta içinde tüketici talebi nasıl değişti?
  • Trafikte en büyük artışı hangi endüstriler gördü?
  • Hangi ürünler en çok arananların başında geldi?

COVID-19 Sektörel Etkisi

Sağlık kategorisinin arama trafiğinde en yüksek artışı göreceğini varsayabilirsiniz. Fakat çok ilginç veriler elde ettiğimi söyleyebilirim. Bununla birlikte, bir süredir bu kriz içinde bulunuyoruz ve şu anda herkesin zihnini meşgul eden tek mesele sağlık değil.

Koronavirüs'ün E-Ticarete Etkisi

SEMrush, her sektörde en yüksek değişkenliğe sahip yüzlerce web sitesinde trafik verileri analiz ettiğini belirtti. Bu sektörlerin tarihsel olarak yüksek hacimli arama kategorileri olduğu düşünüldüğünde, yüzde birkaç artış bile milyonlarca yeni site ziyaretçisi anlamına geliyor.

Koronavirüsün Tüketim Malları Üzerine Etkisi

Kitaplar ve Edebiyat (+% 16)

Kitaplarda var olan artış oranı alışılmadık bir durum değil fakat, Global etkide sesli kitapların ilgi görmesi oldukça artmış durumda. Scribd ve Audible platformlarının analizi bu rakamları gözler önüne seriyor.

Koronavirüs'ün E-Ticarete Etkisi

Bu istatistikler Global etkiyi kapsamaktadır.

Ülkemizde hizmet veren 2 önemli sağlayıcı ve Scribd uygulamasının bu dönemdeki trafik verilerini karşılaştırılması;

Koronavirüs'ün E-Ticarete Etkisi

Ev / Ofis Dekorasyonu (+% 7)

Koronavirüs'ün E-Ticarete Etkisi

Bu istatistikler Global etkiyi kapsamaktadır.

Diğer Kategorilerde Elde Edilen Bilgiler;

Aşağıdaki veriler Türkiye Pazarını kapsamaktadır.

Koronavirüs'ün E-Ticarete EtkisiKoronavirüs'ün E-Ticarete Etkisi


Koronavirüs'ün E-Ticarete EtkisiKoronavirüs'ün E-Ticarete Etkisi


Koronavirüs'ün E-Ticarete Etkisi Koronavirüs'ün E-Ticarete Etkisi


Koronavirüsün Tüketici Ürünlerindeki Büyüme Etkisi

Artık e-ticaret için en çok büyüyen kategorilerin neler olduğunu anladığımıza göre, talepte en büyük artışı hangi ürünlerin gördüğünü gösteriyor.

Ev aletleri hobi ürünleri ve spor malzemeleri… İnsanlar artık boş zaman aktivitelerini kapalı mekanlara kaydırıp evlerini hepsi bir arada bir alana dönüştürdüğü için listenin başında geliyor. Bu kategorilerdeki ürünler için yapılan aylık aramalar iki katına ve hatta bazıları dört katına çıktı.

Koronavirüs'ün E-Ticarete Etkisi

eBay’in En Hızlı Büyüyen Ürün Kategorileri

eBay, e-ticaret alanında uzun

süredir devam eden güçlü bir yapı. Şimdi, koronavirüs sırasındaki en büyük artışı gösteren ürün kategorilerine kısaca bir göz atalım.

Koronavirüs'ün E-Ticarete Etkisi

COVID-19 Zamanındaki Tatiller Sırasında E-ticaret ve Tüketici Trendleri

Salgın yayılmaya devam ederse, yaklaşmakta olan tatiller sırasında “muhafazakar” tüketici davranışlarına dikkat edin. Ardından, çevrimiçi alışverişe geçişten en iyi şekilde yararlanmak için dijital pazarlama stratejinizi ayarlayın.

Eğer çevrimiçi satış yapıyorsanız…

  • Şu anda: Google My Business sayfanızı işletmenizle ilgili en son bilgilerle güncelleyin. Google birçok işletme için geçici olarak kapalı seçeneği getirdi. Bu durumdan etkilenmeyin. Özel saatler mevcut ise bunları kesinlikle belirtin. Yayınları kullanarak bildirimlerinizi daha fazla kitleye ulaştırabilirsiniz.
  • Web sitenizi daha yüksek sıralamalar, artan trafik, daha iyi kullanıcı deneyimi ve dönüşümler için optimize edin. Bu yeni trendden en iyi şekilde yararlanabilmeniz için çevrimiçi müşteri deneyiminiz iyi düşünülmeli ve sorunsuz bir şekilde yürütülmelidir.
  • Çok kanallı çalışın: Ürününüzün çeşitli platformlarda bulunduğundan emin olun – Amazon, eBay, Aliexpress, Google Alışveriş, Facebook Alışveriş gibi forumlardan forumları incelemek için sosyal medyaya. Bu size ölçeklenebilirlik getirecek ve müşterilerinizin olmasını istediğiniz her yerde olmanızı sağlayacaktır.

Henüz çevrimiçi satış yapmıyorsanız…

  • Daha sonra rezerve edilebilecek, ödeme yapılabilecek ve kullanılabilecek ürünler için hediye kartları sunun.
  • Mevcut alıcı talebinden pazar payı alın: Ürününüzü, ürün kategoriniz için en aktif pazar alanlarına yerleştirin. Amazon, eBay, Aliexpress, Google Alışveriş, Facebook Alışveriş ve Instagram’ın Mağaza özelliği – tüm bu platformlar parmaklarınızın ucunda.
  • İşletmeniz doğal olarak tuğla ve harçtan olsa bile işinizi çevrimiçi yapın. Bu tür şirketler ayrıca çevrimiçi hediye kuponlarından sosyal medya yarışmalarına kadar inanılmaz şeyler yapıyorlar. İnternette bulunarak, sadece mevcut tüketici talebinden faydalanmakla kalmaz, aynı zamanda bir talep de yaratabilirsiniz. Bu nedenle, işletmenizi olabildiğince çabuk çevrimiçi hale getirin ve yavaş yavaş çevrimiçi otoritenizi oluşturun.

 

Eğer tüm bu sorunlarda eksik kaldığınızı düşündüğünüz bir yer varsa hemen uzman ekibimizden destek alabilirsiniz. İletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz. Yada hiç uğraşmadan sizin için oluşturduğumuz hemen sağda [mobilde altta :)] yer alan sizi arayalım bölümüne bilgilerinizi bırakabilirsiniz.

Dijitalin Gücünü Hissedin!

Gökhan AKSOY
SEO Uzmanı