Çoklu alan adı stratejilerine girmeden önce hedef ve işletme amaçlarına değinmekte fayda var.

Çoğu şirket zaman zaman gücünü daha ileri taşımak isteyecek ve takviye etme dönemlerinden geçecektir. Bu da yeni iş planlamaları ve yeni pazarlar arayışı anlamına geliyor.

İşletmenizin çevrimiçi varlığını genişletmenin zamanı geldiğinde, farklı seçenekleri değerlendirecek ve işletmeniz için iyi bir stratejiye ihtiyaç duyacaksınız. Fakat buna karar verirken öyle bir adım var ki, bazı kesimlerde bu durum önemsenmediği için hedeflenen pazarlarda beklentiler istenilen düzeyin altında kalıyor.

Her bir adımın stratejinin başarılı olmasında bir takım arkadaşı olduğunu unutmamalıyız. Bu nedenle başlangıca atılan adımdan son hamleye kadar her detay önemlidir. Bu doğrultuda en temel başlangıç olarak sayabileceğimiz Alan kullanım tercihi burada planlayacağınız stratejinin var olan gücünü baltalayabilir yada tam tersi ummadığınız şekilde hızlı bir aksiyon gözlemleyebilirsiniz.

Neden çok alanlı bir strateji düşünmeliyim?

İşletmeniz için çok alanlı bir strateji benimsemeyi düşünmenizin birçok nedeni olabilir. Aşağıda, çok alanlı bir yaklaşımın tasarlandığı en yaygın hedeflerden bazıları özetlenmektedir:

Çeşitlendirme / Genişleme: Tek yapıda kullanılan ürün veya hizmet yelpazesi stratejisinin işe yaraması kolay olmayabilir. Bir şirketin sunduğu ürün veya hizmetler ne kadar büyük ve çeşitlilik gösterirse, farklı kitlelere hizmet vermek ve tek bir alandaki tüm ilgili nişlere ve satış hunisi aşamalarına uygun içerik sunmak zor olabilir

Ya da güçlü bir markaya sahip olan, ancak bu pazarların benzersiz koşullarına özgü web siteleri tarafından daha iyi sunulacak yeni pazarlara ve / veya segmentlere girmek isteyen şirketler için tercih edilebilir.

Yeni Ülkeleri Hedefleme: Şirketler yeni pazarlara açıldığında, çevrimiçi varlıkları için bir dizi seçenek mevcuttur. Web sitesinin yeni dil veya ülke sürümleri alt alanlar, alt dizinler veya ülkeye özgü ccTLD’ler (ülke alan kodu) olarak eklenebilir. Bu farklı yaklaşımlar hakkında daha fazla bilgiyi yazının devamında bulabilirsiniz.

SERP Hakimiyeti ve Backlink Gücü: Çok alanlı bir stratejinin başka bir amacı, bir anahtar kelime için arama sonuçlarında birkaç konum işgal etmek olabilir (ör. mağaza sayfası ve ek hizmet sayfaları arama sıralamasında görünür). Bir şirket birden fazla pozisyonda yer alıyorsa, bu anahtar kelime için daha fazla trafik ve ciro demek. Bu, alt alan adlarıyla oluşturulabilir veya bir şirketin teklifinin tüm çeşitliliğini yeterince temsil eden mikro sitelerin oluşturulması yararlı olabilir.

Yeni Domain, Subdomain, ccTLD’ler – veya bir Alt Dizin?

Çok alanlı stratejilerden bahsederken, genellikle yeni içeriği web sitesine entegre etme konusunda akılda soru işaretleri oluşuyor ve herkes bu konuda farklı fikirler sunuyor. Yeni ccTLD’lerin (ülke alan kodu) kurulmasıyla yeni pazarlara açılım desteklenmeli mi yoksa her şey genel bir TLD’ye (üst seviye alan adı) kurulmalı mı?

Yeni Bir Marka

İşini genişletmek, yeni uluslararası pazarlara girmek veya yeni bir marka yaratmak isteyen bir şirket, kurulması ve tanıtımı gereken yeni bir alan adı seçer. Bu yaklaşımla içerik, otorite ve güven yavaş yavaş (doğal) oluşturulmalıdır. Eğer güçlü bir kök etki alanınız veya denetiminizde olan başka etki alanları varsa daha küçük “sayfaları” desteklemek için bu büyük etki alanlarını kullanarak ağ etkilerinden yararlanabilirsiniz.

puma.com ve chanel.com sitelerini detaylı inceleyebilirsiniz.

ccTLD (Ülke Alan Kodu)

Bir ülkede başarılı bir işi ve kurulmuş bir web sitesi olan bir şirket için, yeni pazarlara açılma seçeneği yeni ülkeler için ayrı ccTLD oluşturmaktır.

  • Avantajı ülke alanlarının bölgesel veya ulusal karakteristikleri daha iyi temsil edilebilir olmasıdır. Bu, konuların ve adres biçimlerinin ülkeden ülkeye değişebileceği anlamına gelir. Ülkeye özgü alanlar ayrıca kullanıcılar için daha fazla güvenilirlik sağlayabilir. Çin pazarına .co.uk, .fr veya .de alan adı ile girmek isteyen bir işletme, Baidu arama sonuçlarında potansiyel olarak kullanıcılara güvenilmez gelebilir. Birden çok ülke alan adı yayınlamanın başka bir avantajı, web sitenize bir Google Güncelleme veya ceza verilmesi durumunda, bunun yalnızca ülke alanlarını etkilemesi mümkündür.
  • Ülkeye özgü ccTLD’lerin bir dezavantajı , farklı etki alanlarını çalıştırmanız ve sürdürmeniz gerektiğinden iş yükünü artırır. Google’ın yeni alan adınızı yeni pazarda alakalı olarak değerlendirebilmesi için içeriği, otoriteyi ve gücü sıfırdan etkili bir şekilde oluşturmanız gerekir.

Alt Alanlar ve Alt Dizinler

Uluslararası olmak isteyen bir web sitesi için kullanılabilecek diğer iki seçenek, ana etki alanında ülkeye özgü alt alanların veya alt dizinlerin oluşturulmasıdır.

Soru genellikle yeni konuların ayrı bir alt alana daha iyi yerleştirilip yerleştirilmeyeceği veya ana etki alanındaki alt dizinlere yerleştirilip yerleştirilmeyeceğidir. Bu iki varyant her zaman var olmuştur, bu yüzden burada artıları ve eksileri için bir karşılaştırma yaptık:

Bir alt alan (subdomain) ne zaman iyi bir fikirdir?

Web siteleri, içeriklerini kaynak depolama veya dile göre yapılandırmak için alt alan adlarını kullanabilir. Bu, yeni içeriğin şirketin birincil (mevcut) işinden tematik olarak ayrılması veya web yöneticilerinin bu içerik üzerinde tam denetime sahip olmaması durumunda mantıklıdır. Örnek olarak, alt alan adlarının yayıncı web sitelerinde veya forumlar gibi Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçeriğe sahip siteler için kiralanması olabilir. Mağaza veya CMS sistemleri gibi arka uç işlemleri ana alan tarafından kullanılan araçlardan ve işlemlerden farklıysa bir alt alan adı da önerilebilir.

Uluslararasılaştırma alt alanlar kullanılarak da uygulanabilir. Wikipedia, farklı dil sürümleri için alt alan adları kullanılarak oluşturulmuş büyük bir uluslararası web sitesine örnektir: tr.wikipedia.org, en.wikipedia.org, fr.wikipedia.org vb. Bununla birlikte, alt alanlar içerikten ve kök etki alanından gelen bağlantılardan daha az yararlanır, bağlantılar harici bağlantılar olarak ele alınır ve farklı alt etki alanları arasında iyi bir bağlantı yapısı kurmak ve sürdürmek için daha fazla kaynağa ihtiyaç vardır.

Bir Alt Dizin Ne Zaman Seçilmelidir?

Bir alt dizin oluşturmak çok daha kolaydır ve bir alt alan adından daha az kaynak gerektirir. Web siteniz için entegre bir CMS kullanıyorsanız, önce alt dizinleri kullanmayı düşünmelisiniz. Bu, hem içeriğinizin uzatılması hem de çevrimiçi akışınız için genişlerken geçerlidir. Web sitesinin yeni ülke veya dil sürümleri dizin olarak uygulanabilir, örn. Example.com/en, example.com/fr vb. Bu yolun bir avantajı – daha az karmaşık olmanın ve daha az kaynak uygulanmasını gerektirmesinin yanı sıra – tüm olumlu önlemler tüm etki alanını etkilediği için ek bir SEO etkisidir. Ana alan adının bağlantı gücü, güveni ve yetkisi seyreltilmeden alt dizinlere aktarılabilir.

Diğer taraftan, bir Google cezası veya arama algoritmasında yapılan değişikliklerin, tüm alt dizinler de dahil olmak üzere tüm alan adını toplu olarak etkilemesi muhtemeldir.

Alt Alanlar ve Alt Dizinler: SEO için daha iyi olan nedir?

Bu, çevrimiçi pazarlamacıların ve SEO uzmanlarının yıllardır süren bir konusudur ve trend şu anda alt alanlara değil, alt dizinlere daha fazla eğilmektedir. Bu eğilimin ana itici gücü, bir kök etki alanı için kaynakların toplanmasının uzun vadeli sürdürülebilirlik için daha güçlü bir seçenek olmasıdır. İçerik bir arada tutulur ve SEO ve teknik kaynakların tümü tek bir siteye odaklanır ve bu alan adının potansiyelini yerine getirmesini ve Google ile yetki ve güven oluşturmasını sağlar.

Alt alanlar (Subdomain), karşılaştırma olarak, kök etki alanından açıkça ayrıdır, bu da kurulum ve bakımda verimliliği azaltır. Ancak, bu, aşağıdaki ölçütlerden birini karşılayan çevrimiçi işletmeler için tercih edilen bir seçenek olabilir:

  1. web sitesi çok çeşitli içerik ve iş segmentlerini kapsar veya
  2. web yöneticileri yeni web sitesi bölümleri üzerinde tam denetime sahip değildir.

Bu konu hakkında Google tarafından da bir açıklama var; ” Google web araması için alt alan adlarını veya alt dizinleri kullanmakta sorun yok”

John Mueller – Google Webmaster Trends Analyst

Bununla birlikte, John Mueller, içeriğin ideal olarak bir alt alan seçeneğine işaret eden bir alan içinde olabildiğince yakın olması gerektiğini söylüyor. Mueller; Öte yandan, içerikte büyük farklılıklar varsa, alt alanlar tercih edilen seçenektir. 

Son olarak, karar vermekte zorluk çeken ve işleri için neyin en iyi olduğundan emin olmayanlar için alt dizin seçeneğiyle gitmenizi öneririz.

Konu işletmeniz olunca karar vermek ve bunları uygulama alma konusunda çekimser kalabileceğinizi biliyoruz. Bunun için buradayız, bizi arayarak deneyimli SEO uzmanlarımızla bu konu hakkında görüşebilir birlikte bir strateji oluşturabilirsiniz.

Gökhan AKSOY
SEO Uzmanı