Instagram ve Twitter gibi platformlarda, hashtag’ler yeni kitlelere ulaşmak ve takipçilerle etkileşim kurmak için önemlidir.

Facebook hashtag’leri başka bir hikaye. Çalışıp çalışmadıkları hakkında yıllarca süren bir tartışma ve işletmelerin bunları nasıl kullanması gerektiği konusunda genel bir kafa karışıklığı var.

  • Facebook hashtag’leri nasıl çalışır?
  • Facebook hashtag’leri markalar için çalışıyor mu?
  • Facebook hashtag’lerini doğru kullanma ipuçları

Facebook Hashtagler Nasıl Çalışır?

Facebook Yardım Merkezi‘ne göre, hashtag’ler (konu etiketleri) kişisel zaman tünelinizde ve Sayfanızdaki gönderi konularınız veya sözcükleri tıklanabilir bağlantılara dönüştürür. Bu, insanların ilgi alanlarındaki konularla ilgili gönderileri bulmalarına yardımcı olur.

Kullanıcılar, aynı hashtag’i içeren bir yayın akışını görmek için hashtag’leri tıklayabilir veya arama çubuğunu kullanarak belirli hashtag’leri arayabilir.

Hashtag’ler ayrıca kullanıcıların özel Facebook gruplarında tema veya konuya göre içerik düzenlemesine izin verir . Grup üyeleri, grubun menüsünde arama çubuğu olarak görünen “bu grubu ara” işlevini kullanarak hashtag’leri arayabilir.

Facebook Hashtag’lerini Kullandığınızda Gönderilerinizi Kimler Görebilir?

Yayınlarınıza hashtag eklediğinizde, onu paylaştığınız kişiler onu yalnızca ana yayınlarında değil, aynı zamanda hashtag yayınlarında da görebilir.

Bir yayını yalnızca Arkadaşlar ile paylaşırsanız, yayınınız yalnızca hashtag özet akışında bu kitlenin bir parçası olan kullanıcılar için görünür.

Alternatif olarak, bir yayını herkese açık olarak paylaşır ve kişilerin sizi takip etmesine izin verirseniz, yayınınız bu konuyu arayan herkes için hashtag feed’inde görünür.

Not: FB Yardım Merkezi’nde özetlenen birkaç kısa adımda sizi kimlerin takip edebileceğini yönetebilirsiniz.

Facebook Hashtagleri Çalışıyor mu?

Kuşkusuz, “Facebook hashtag’leri işe yarıyor mu?” karışık.

Bir yandan, hashtag’ler kullanıcıların yayınlarınızı veya işletme sayfanızı bulma şansını artırabilir. İşletme sayfaları herkese açık olduğundan, belirli konuları veya markaları arayan kullanıcılara ulaşma fırsatı vardır.

Öte yandan, bir sorunvar.

Facebook, hashtag’leri diğer platformlarda iki önemli nedenden ötürü güçlü yapan UGC ve keşif öğelerinden yoksundur:

  • Facebook hashtag’lerinin çalışması için sayfanızı bulan kullanıcılara güvenmeniz gerekir. Kullanıcılar, yalnızca yayınlarınızdan birinde önceden kullandığınız bir hashtag’i etkin bir şekilde arıyorlarsa sayfanızı hashtag’lerle keşfedebilir. Ne yazık ki Facebook kullanıcıları hashtag aramıyor, bilgi bulmak için anahtar kelimeler kullanıyorlar.
  • Diğer faktör ise platformun gizlilik ayarları ve özel gruplara geçiş. Marka profilleri halka açık olsa da, takipçilerinin çoğunun özel profilleri var. Bu ayarlar markaların kitlelerini erişimini genişletmek için kullanmasını zorlaştırır.

Peki, Markalar Facebook Hashtaglerini Kullanmalı mı?

BuzzSumo tarafından yayınlanan bir araştırma, etiketi olmayan Facebook yayınlarının ortalama olarak hashtag’lere göre daha iyi performans gösterdiğini ortaya koydu.

Facebook Hashtagleri Nasıl Çalışır?

Facebook hashtag sonuçları, sonuçların nasıl sıralandığını belirlemek için zamanlama, konum ve kullanıcı tercihlerini ve katılımını kullanarak algoritma ile aynı kurallara göre listeler.

Yukarıda belirtildiği gibi, Facebook hashtag’leri yerine (Google aramaları gibi) anahtar kelime arama kullanımı daha yaygındır. Facebook 2016 yılından beri hashtag yönergelerini yayınlamamaktadır. Aynı zamanda bunları etkili bir şekilde kullanım konusunda da çok az şey sunmaktadır.

(Anahtar Kelime) Araştırmanızı Yapın

Yayınlarınızda kullanılacak alakalı anahtar kelimeleri bulmanın birkaç yolu:

  • Kitlenizin Hangi Hashtag’leri İzlediğini Öğrenin. Hedef kitleniz başka hangi sayfaları ve hashtag’leri takip ediyor? Markanız / sektörünüzle alakalı anahtar kelimeler arayın ve bu konular etrafında yayınlar oluşturun.
  • Rakiplerinizin Yazılarına Bakın. Rakipleriniz hangi hashtag’leri kullanıyor? En fazla katılımı nereden alıyorlar?
  • Araçlar’ı kullanın. Hedefinizdeki konuları belirlemek için genel anahtar kelime araştırma araçlarını kullanmayı deneyebilirsiniz, daha sonra orada aktif bir kitle olup olmadığını görmek için Facebook’a girebilirsiniz.

Ayrıca, etkin arama yapan kullanıcılar arasındaki erişiminizi genişletmek için sektöre özgü hashtag’lere odaklanabilirsiniz.

Eğilimler ve Konu Sorunları’ndan yararlanın

Markanızla alakalı olabilecek trendler için web’i her zaman izlemeye değer. Google Trends her zaman başlamak için iyi bir yerken, BuzzSumo veya Mention gibi sosyal dinleme araçları, trend olan şeylerle ilgili daha ayrıntılı bilgiler sunar.

Twitter trendlerini tespit etmek için yapılmasına rağmen Trendsmap, Facebook için işe yarayabilecek trend hashtag’leri belirlemek için iyi bir yerdir.

Tutarlı Sosyal Medya Deneyimi Oluşturmak için Facebook Hashtag’leri

Facebook hashtag’leri, kanallar arası kampanyaları desteklemek için de kullanılabilir. Bir farkındalık kampanyası yürütmek için Instagram, e-posta pazarlaması ve hatta TV spotları veya billboard reklamları kullanıyorsanız, Facebook müşterilerin markanızla bağlantı kurmak için kullanabileceği başka bir temas noktasıdır.

Bir YouTube videosunda bu hashtag’i tanıtabilir ve izleyicileri, kitlenizin hangisinin takıldığını bildiğimiz LinkedIn, Twitter ve Facebook sayfalarımıza bağlantı veren bir yayında kullanmaya davet edebiliriz.

Başka bir fikir, canlı yayınlar, web seminerleri veya etkinlikler için bir promosyon stratejisinin parçası olarak Facebook hashtag’lerini kullanmaktır. Bir sosyal dinleme platformu veya sosyal analiz aracı kullananlar için, tek bir terim kullanarak etkinliğinizin etrafındaki sohbetin tüm kanallarda izlenmesini kolaylaştırır.

Bununla birlikte, kampanyanızı desteklemek için her platformda aynı içeriği yayınlamamanızı öneririz.

Her platformun kendi normları ve en iyi uygulamaları vardır. İçeriğinizi oluştururken kitlelerin her platformda neler beklediğini bilmeniz gerekir, aksi takdirde hashtag’ler sizi çok ileriye götürmez.

Hashtag’lerde Aşırıya Kaçmayın

SproutSocial tarafından yapılan araştırmaya göre, Facebook’ta kullanılacak en uygun hashtag sayısı bir. SocialBakers , daha az hashtag içeren Facebook ( ve Twitter ) yayınlarının daha fazla katılım aldığını tespit etti.

Instagram gönderileri, aksine, 6-10 hashtag ile en iyi performans gösterme eğilimindedir (tabi bu durum analiz edildiğinde bazı sektörler için farklılık gösterebilir).

Hashtag Performansını İzleme

Herhangi bir strateji gibi, ölçmediğiniz şeyi geliştiremezsiniz.

Facebook hashtag’leri aslında marka duyarlılığı, katılım ve kitlenizin en çok önem verdiği konuları belirleme gibi şeyleri izlemek için gerçekten etkili bir sosyal araçtır.

Facebook hashtag’leri sosyal medya stratejinizi oluşturmaz veya bozmaz, ancak içeriği düzenlemek ve erişiminizi genişletmek için etkili bir araç olabilir. İçerik performansını izlemek, paylaşımları neyin teşvik ettiğini ve hangi konuların kitlenizle en çok etkileşime girdiğini anlamak için hashtag’leri kullanabilirsiniz.

Sosyal Medya Yönetimi için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Gökhan AKSOY
SEO Uzmanı