Affiliate Pazarlama Nedir? 

Affiliate pazarlaması bir şirketin üçüncü taraf yayıncılara trafik oluşturmaları veya şirketin ürün ve hizmetlerine yönlendirme yapmaları için ücret ödediği bir reklam modelidir. Affiliate pazarlama, her satıştan küçük bir komisyon karşılığında başkalarının ürünlerinin tanıtımını yapmaktır. 

Affiliate Pazarlama Nasıl Yapılır? 

Affiliate Programları, bireylerin veya işletmelerin (bağlı kuruluşların) her satıştan komisyon karşılığında bir şirketin ürün veya hizmetlerini tanıtmasına ve satmasına olanak tanıyarak çalışır. Satış ortağı; satış yapan birisinin tavsiyesiyle ilişkili – benzersiz satış ortağı bağlantısı aracılığıyla satın alma işlemi yaptığı her satışta bir komisyon kazanır.

Bağlı kuruluş pazarlaması yüksek düzeyde şu şekilde çalışır:
  • Bir satış ortağı, web sitesinde, blogunda veya sosyal ağında Mağaza Z için bir reklam veya bağlantı gösterir.
  • Bir müşteri benzersiz ortaklık bağlantısını tıklar.
  • Müşteri Z Mağazasında bir satın alma işlemi gerçekleştirir.
  • Satış ortağı ağı işlemi kaydeder.
  • Satın alma işlemi Z Mağazası tarafından onaylanır.
  • Bağlı kuruluşa parasal bir komisyon ödenir.

Affiliate Pazarlamanın Faydaları 

Affiliate Pazarlama Nedir? Nasıl Yapılır? Girişe karşı düşük bariyer: Bağlı kuruluş pazarlamasına başlamak kolaydır ve maliyeti çok azdır. Çoğu bağlı kuruluş programına katılmak ücretsizdir; ürün oluşturmanıza, stoklamanıza veya göndermenize gerek yoktur; bu da daha az sorun/sorumluluk anlamına gelir.

Düşük risk: Ürünün sahibi siz değilsiniz, dolayısıyla müşteri satın almazsa hiçbir şey kaybetmezsiniz.

Pasif gelir potansiyeli: Bağlı kuruluş pazarlaması pasif gelir potansiyeli sağlar.

Daha fazla özgürlük: Pasif gelir elde etmeye başladığınızda internet erişiminiz olduğu sürece istediğiniz zaman, istediğiniz yerden çalışabilirsiniz.

Affilate Pazarlama Kazançlarını Etkileyen Faktörler

  1. Niş ve ürün seçimi: Tanıtılacak doğru niş ve ürünleri seçmek, bağlı kuruluş pazarlamacısı olarak başarınız için çok önemlidir. Tutkulu olduğunuz veya uzmanlığınız olan bir niş seçmek en iyisidir. Nişinize uygun ve yüksek talep gören ürünleri arayın. Rekabeti araştırın ve tanıtımını yapmak istediğiniz ürünlerin hedef kitlesi olup olmadığını kontrol edin.
  2. Trafik kaynakları: Trafik, bağlı kuruluş pazarlamasının can damarıdır. Potansiyel müşteriler ve satışlar oluşturmak için web sitenize veya açılış sayfanıza düzenli bir trafik akışına sahip olmanız gerekir. Sitenize trafik çekmenin SEO, ücretli reklamcılık, sosyal medya ve e-posta pazarlaması gibi çeşitli yolları vardır. Her trafik kaynağının artıları ve eksileri vardır; nişiniz ve hedef kitleniz için en uygun olanı seçmeniz gerekir.
  3. Dönüşüm oranı: Dönüşüm oranınız, sitenize gelen ve satın alma işlemi yapmak veya form doldurmak gibi istenen eylemi gerçekleştiren ziyaretçilerin yüzdesidir. Dönüşüm oranınızı artırmak, trafiğinizi artırmadan kazancınızı önemli ölçüde artırabilir. Dönüşüm oranınızı artırmak için açılış sayfalarınızı optimize etmeye, ilgi çekici içerik oluşturmaya ve harekete geçirici mesaj düğmelerini kullanmaya odaklanın.
  4. Komisyon oranı: Komisyon oranları tanıtımını yaptığınız ürün ve firmalara göre değişiklik göstermektedir. Bazı firmalar yüksek komisyon oranları verirken bazıları ise düşük oranlar sunmaktadır. Yüksek komisyon oranı sunan ve iyi bir üne sahip ürünleri arayın. Size zaman içinde istikrarlı bir gelir akışı sağlayabilecekleri için yinelenen komisyonlara sahip ürünleri tanıtmayı düşünün.
  5. Ortaklık ağı: Bağlı kuruluş ağı, bağlı kuruluşları bağlı kuruluş programları sunan şirketlere bağlayan bir platformdur. Doğru ortaklık ağını seçmek kazancınızı önemli ölçüde etkileyebilir. Geniş bir ürün yelpazesi sunan, iyi bir üne sahip olan ve ürünleri etkili bir şekilde tanıtmanız için size yararlı araçlar ve kaynaklar sağlayan ağları arayın.

Bağlı kuruluş pazarlamasının gelir potansiyeli çok geniştir ve çeşitli faktörlere bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Rakuten Marketing tarafından yürütülen bir ankete göre, ortalama bağlı kuruluş pazarlamacısı yılda 154.000 dolar kazanıyor . Ancak bu rakam, sektörde uzun süredir yer alan ve kendi otoritesini ve ağını kurmuş; yüksek kazançlı bağlı kuruluş pazarlamacılarını içerdiğinden, tüm bağlı kuruluş pazarlamacılarını temsil etmemektedir.

Gerçekte, bağlı kuruluş pazarlamacılarının çoğu yılda 5.000 dolardan az kazanıyor ve yalnızca birkaçı altı haneli gelir elde ediyor. Bu, bağlı kuruluş pazarlamasının takip edilmeye değer olmadığı anlamına gelmez. Affiliate pazarlama olarak ne kadar kazanacağınızı birçok faktör etkileyebilir ve doğru stratejilerle gelirinizi önemli ölçüde artırabilirsiniz.