Gerçek hayatta gördüğümüz her şeyin internette karşılığının olduğu dijital bir dünyada yaşıyoruz. Hayatımız giderek dijitalleşirken küçük büyük fark etmeksizin markaların kendilerine dijitalde yer bulmak ve bu yeri sağlamlaştırmak istemesi kaçınılmaz olacaktır. Sosyal medya ve SEO dinamikleri tam da bu noktada hayatımıza giriyor.

Dijital mecralarda görünürlük kazanmak, marka bilinirliğine pozitif değer katmakla beraber yeni kitlelere ulaşmak, yeni müşteri profilleri elde etmek ve tutarlı bir büyüme elde etmek için de son derece elzemdir.

Dijital rekabetin had safhada olduğu bu dönemde markalar, kendi pazar paylarını büyütmek ve dijitalde kalıcı bir konum elde etmek için sosyal medya ve SEO çalışmalarına ağırlık vermelidir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki Google SERP’lerde reklamların hemen altında sıralanan web siteler, internette kendi nişleriyle ilgili en çok tıklama alan siteler oluyor. Diğer yandan, bu siteler en çok tıklamayı aldıkları için en ön sayfada sıralanmıyorlar; en ön sayfada sıralanabildikleri için en yüksek tıklamaları alıyorlar.

Sosyal medya ve SEO çalışmaları tamamen farklı dinamiklere ve süreçlere sahip olmalarına rağmen esasında ikisi de birbirini besler nitelikle işliyor. O halde bu süreci birlikte inceleyelim ve neleri yapmamız gerektiğini görelim.

Keyifli okumalar!

Sosyal Medya ve SEO Etkileşimi Nasıl Olmalı?

Sosyal Medya ve SEO İlişkisi

Genel olarak tavsiye edilen markaya ait sosyal medya hesaplarının SEO uyumlu şekilde oluşturulması ve işlenmesidir. Bu çalışmalar holistik olarak ele alındığından ilk önce markaya ait bir web sitesi oluşturulmalıdır. Oluşturulan web site; markanın vizyonu ve misyonu, sektöre sağladığı fayda, sunulan hizmetler, referanslar ve iletişim gibi temel kısımları içerir. Bu sayfaların ise SEO uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir.

Ardından oluşturulan sosyal medya hesapları markanın dijital kimliği, kreatif dili, müşteri ilişkileri ve sunulan hizmetleri odağa alınarak içerik üretmeye başlamalıdır. Benzer şekilde; blog yazıları, görsel açıklamaları, biyografi ve kullanıcı adı gibi alanlarda markanın ilişkilendirildiği anahtar kelimeler yoğunluklu olarak kullanılmalıdır.

Google’ın kullanıcıya fayda sağlayan, bounce rate’i düşük ve kullanıcıyı içeride tutan web siteleri sevdiği ve yüksek sıralamalarla ödüllendirdiği bir gerçek. Diğer yandan, SEO çalışmaları artık sosyal medyada da işlevsellik kazanmaya başladı. Bu nedenle sosyal medya ve SEO el ele incelenmeli, biri diğerinden ayrı düşünülmemelidir.

Sosyal SEO Nedir?

Sosyal medya ve SEO’nun bu el ele ilişkisine ise “Sosyal SEO” denmektedir. Temelde sosyal SEO, web sitelerin internetteki görünürlüğünün artırılması için sosyal medyanın dolaylı yoldan kullanılmasını işaret ediyor. Her sosyal medya mecrasının farklı stratejiler içerdiğini hatırlatmakla beraber sosyal SEO; sosyal medyanın tüm nimetlerinden yararlanarak SEO uyumlu içerikler üretme odaklıdır. Bu içerikler direkt SEO’ya katkı sağlamıyor olsa da dolaylı yoldan anahtar kelimeler aynı marka ismiyle tetiklenmekte ve görünürlüğün artmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle sosyal SEO; sıralamanızı iyileştirmenize, marka bilinirliğini artırmaya ve markanızın dijitalde kökleşmiş bir konum elde etmesine yardımcı olacaktır.

Benzer şekilde, SEO uyumlu içeriklerin sosyal medya hesaplarında paylaşılması da içerikler -kullanıcının ilgisini çektiği takdirde- sıralamanızı yükseltebilmektedir.

Sosyal Sinyal Nedir?

Nasıl ki bir işletmeye dair bilgi edinmek istediğimizde önce markanın web sitesine ardından da sitedeki butonlardan sosyal medyalarına ulaşıyorsak bu sürecin tam tersi de aynı şekilde değerlidir. Bazen markaların güçlü bir sosyal medya stratejisi, etkileşimli hesapları ve aktif bir takipçi kitlesi oluyor. Başarılı bir şekilde yönetilen ve genel olarak takipçiler tarafından sevilen sosyal medya hesapları, web site trafiğine de doğrudan fayda sağlayabiliyor. Etkileşim gücü yüksek hesaplar kullanıcıları, o markanın web sitesini ziyaret etmeye teşvik ediyor.

Diğer yandan Google, fazla takipçisi olan ve etkileşimli bir içerik stratejisi belirleyen sosyal medya hesaplarının paylaştığı linkleri de sosyal sinyal olarak algılayabiliyor ve öne çıkarabiliyor. Beğeniler, paylaşımlar, kaydetmeler ve yorumlar başlıca sosyal medya sinyalleri arasındadır.

Kısacası sosyal sinyaller de arama sonuçlarında güçlü bir konum elde etmeye yardımcı oluyor.

Sosyal Medya’nın SEO’ya Etkisi Nedir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sosyal medya ve SEO dolaylı yoldan birbirlerini beslemektedir. Sosyal medya direkt SEO sıralamalarına katkıda bulunmamakla beraber paylaşılan linkler, marka görünürlüğüne pozitif etkiler sağlamaktadır. Sosyal medyanın SEO’ya temel etkileri aşağıdaki gibidir:

  • Kapsamlı içerik planlaması ve dağıtımı
  • Evergreen atfedilen uzun ömürlü içerikler
  • Artan marka bilinirliği ve organik trafik
  • Marka itibarında iyileşme
  • Yerel SEO artışı

Sosyal medya içerikleriniz hedef kitleniz için fayda sağlayan paylaşımlardan oluşacağından sosyal medya ve SEO birbirini destekleyerek ilerleyecektir. CognitiveSEO’nun yaptığı bir araştırmaya göre 23 milyon sosyal medya paylaşımı incelenmiş ve sosyal medya paylaşımları ile SEO arasında henüz resmiyet kazanmamış bir bağlantı keşfedilmiştir.

Sosyal Medya SEO Sıralamaları Nasıl Yükseltilir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi sosyal medya ve SEO dolaylı olarak birbirini destekler nitelikte çalışmaktadır. Sosyal medya SEO sıralamaları nasıl yükseltilir birlikte inceleyelim:

1.    Yüksek Kaliteli İçerik Yayınlayın

Sosyal Medya ve SEO İlişkisi

Günümüzde blog ve sosyal medya içerikleri hem arama motorları hem de gerçek kullanıcılar için üretilmektedir. Gerçek kullanıcıların içeriklerinizle etkileşime girme biçimi nasıl önemliyse Google arama botlarının içeriklerinizin alaka düzeyini ve kalitesini anlaması da önemlidir. Bu amaç için geliştirilen botlar, siyah şapka SEO tekniklerine göz atar ve içeriğinizin kullanıcıya gerçekten fayda sağlayıp sağlamadığını anlamaya çalışır.

Doğal olarak bu faktörler, Google’ın kullanıcılara arama sorgularına göre alaka düzeyi en yüksek içerikleri sunmasını sağlar. Yukarıda bahsettiğimiz siyah şapka SEO taktiklerine dahil olan anahtar kelime doldurma gibi stratejiler geride kaldı ve kaliteli içerik hüküm sürmeye başladı. Bu nedenle içerikleriniz özgün, yaratıcı ve fayda sağlar nitelikte olmalıdır.

2.     İçeriğinizi Kullanıcılar İçin Kolayca Paylaşın

Markaların sosyal medya kullanma nedenleri temelde aynıdır. Her marka; marka bilinirliğini artırmak, hedef kitlesi ile etkileşim halinde olmak, daha fazla kişiye ulaşmak ve değerli dönüşüm elde etmek gibi amaçlarla sosyal medya stratejilerini kullanmaktadır.

Diğer yandan, takipçileriniz içeriklerinizi paylaşmıyor ve mesajınızı yeni kitlelere ulaştırmakta problem yaşıyorsanız CTA dediğimiz call-to-action mesajlar ile takipçilerinizin harekete geçmesini sağlayabilirsiniz. Ya da kampanyalar ve kuponlar düzenleyerek takipçilerinizi paylaşım yapmaya teşvik edebilirsiniz.

Kullanıcıların içeriklerinizi paylaşmasını istiyorsanız alakalı başlıklar ve içerikler paylaşın. İlgi çekici görsellere ağırlık verin ve sosyal medya paylaşımlarınızın hedef kitlenize fayda sağladığından emin olun.

3.     Sosyal Medya Profillerinizi Optimize Edin

Markanızı merak eden her kullanıcının yapacağı ilk şey sosyal medyalarınıza ve web sitenize bakmaktır. Doğal olarak, nasıl web sitenizi optimize ediyorsanız sosyal medya hesaplarınızı da aynı şekilde optimize etmeniz gerekmektedir. Sosyal medya ve SEO ilişkisi burada da karşımıza çıkıyor. Uygun anahtar kelimelerle biyografinizi, gönderi açıklamalarını, görsel alt textlerini düzenlemeli; profil ve kapak fotoğraflarınızda markanızın logosunu kullanmaya özen göstermelisiniz.

Diğer yandan, kendinize sormanızı salık verdiğimiz sorular aşağıdaki gibidir:

  • Sosyal medya profilleriniz ne kadar ilgi çekici?
  • Sosyal medya profilleriniz doğru kullanıcıları çekecek optimizasyon özelliklerine sahip mi?
  • İnsanlar markanızı aradığında sosyal medya hesaplarınız SERP’lerde görünecek mi?

Her iş sürecinde olduğu gibi sosyal medya ve SEO ilişkisi de iyi optimize edilmiş, dahası önceden test edilmiş metriklere bağlı ilerler. Bu nedenle sosyal medya hesaplarınızı kanıtlanmış bir kurgu ile optimize ederek hedef pazarınıza ulaşabilirsiniz.

4.     Resimlerinizi SEO ve Sosyal İçin Optimize Edin

Görsel ve video gibi kreatif içerikler, pazarlama iletişiminde holistik olarak ele alınırlar ve genel olarak metin içeriklere göre daha çok dikkat çekme eğiliminde olurlar. Bu nedenle ilgi çekici görselleri içeriklerinize yedirmeli ve paylaşım planınızda sık sık kullanmalısınız.

Diğer yandan görseller, daha akılda kalıcı ve kolay hatırlanabilir nitelikleri ile bilginin hızlı ve doğru bir şekilde iletimini sağlarlar. Hâl böyle olunca sosyal medya paylaşımlarınızda görsel kullanmak elzem bir nitelik kazanmıştır. Diğer yandan görselleri yalnızca paylaşmak yetmez. WordPress içinden görsel eklerken görsel açıklamalarını başlık ve anahtar kelimelerinize göre optimize etmeli, sosyal medya hesaplarınızda görsel paylaşımı yaparken açıklama metinlerini anahtar kelimeleri içeren cümlelerle kurgulamalısınız.

5.     Aktif Konuşmalar Yoluyla İlişkiler Kurun

Burada dikkat etmemiz gereken nokta hedef kitlemizin de tıpkı bizler gibi insanlar olduklarını daima kendimize hatırlatmaktır. Bizler, bilgisayarın ardındaki kod parçacıkları için değil markamızla etkileşim kuran gerçek insanlar için içerik üretiyoruz. Bu nedenle markalar, hedef kitlenin kendilerini önemli hissetmelerine olanak sağlamalıdır.

Marka ve müşteri arasında güvene dayalı şeffaf bir ilişki kurulmalı; müşterinin ilgisi etkileşimli gönderiler, anketler, çekilişler, mailing çalışmaları ve kampanya ile promosyon etkinlikleri gibi stratejiler ile canlı tutulmalıdır. Zaman zaman markalar hedef kitlelerine sorular yönelterek onları da sürecin bir parçası gibi hissettirmelidir. Bu aşamada yapacaklarınız aşağıdaki gibidir:

  • Hedef kilenize markanız hakkındaki düşüncelerini sorun,
  • Blog gönderileriniz için geri bildirim talep edin,
  • Mentionlara ve mesajlara yanıt verin.

6.     Sosyal Medya Pazarlama Faaliyetlerinizi Değerlendirin

Sosyal medya ve SEO çalışmaları belirli metrikler, analitik veriler ve raporlamalar ile ölçülür ve buradan hareketle strateji belirlenir. Sosyal medya etkileşimleriniz, takipçileriniz, kaydetmeler, paylaşmalar ve hangi kullanıcının nereden geldiği gibi verilere sürekli göz atmalı, bu verileri marka ile paylaşmalısınız.

Performans ölçümleri nereden etkili sonuçlar aldığınızı görmeye yaradığı gibi yanlış stratejilerin de önüne geçmenizi sağlar. Bu nedenle sosyal medya hedeflerinizi belirlemeli ve değerlendirmelerinizi buna göre yapmalısınız.

7.     Etkileyici Sosyal Medya Altyazıları Oluşturun

Ne söylediğiniz değil nasıl söylediğiniz her zaman önemlidir. Örneğin, telefonunuza gelen push notification bildirimlerinde “Hesabınızda kupon var.” yazısını görmek mi daha çok hoşunuza giderdi yoksa “Hesabınıza size özel kupon tanımladık. Bu fırsatı kaçırmayın!” gibi bir ibare mi?

Tam da bu nedenle hikaye anlatıcılığı markaların sosyal medya stratejilerinde çok önemli bir yere sahiptir. Sosyal medya ve SEO, doğru hikaye doğru şekilde aktarıldığı müddetçe kullanıcılarda efektif bir karşılık bulabilmektedir.