Başarılı bir işletmenin ve buna uygun bir pazarlama stratejisi söz konusu olduğunda çevrimiçi reklamcılık her açıdan rekabetin önünde olabilmek için çok önemlidir. Bunu başarmanın en etkili stratejilerinden biri de Google Ads rakip analizidir. Rakiplerinizin reklamcılık çalışmalarına ilişkin kapsamlı bir analizin nasıl yapılacağını anlamak bizler için çok önemlidir. Kendi Google Ads kampanyalarınızı optimize ederek daha başarılı reklamlar vermenize yardımcı olacaktır.

Peki Google Ads rekabet analizi nasıl yapılır? Gelin detaylara birlikte göz atalım.

Rakip Anahtar Kelimelerini Kontrol Edin

Rakiplerinizin bir çalışma listesini yaptıktan sonrasında, reklamlarınız için ilgili anahtar kelimeler ve reklam analizi yapmak için çeşitli araçlardan yararlanabilirsiniz. Bu araçlar; rakiplerinizin teklif verdiği ilgili anahtar kelimeleri, kullandıkları reklamları ve tahmini reklam konumları hakkında sizler için değerli veriler sağlamaktadır.

Sonrasında rakiplerinizin hedeflediği ilgili anahtar kelimeleri analiz edin. Web sitenize olan trafiği ve gelen dönüşümleri artıran yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimeleri belirlemek için bir araştırma yapın. Reklamlarınız için ayrıca uzun kuyruklu anahtar kelimelere ve yararlanabileceğiniz belirli niş anahtar kelimelere dikkat etmeniz sizleri reklamlarda daha ön plana çıkacaktır. Bu analiz ile birlikte, kampanyalarınız için yeni anahtar kelime fırsatlarını yakalamanıza ve reklamlardaki görünürlüğünü ve erişimini artırmak için mevcut kampanyalarınızı optimize etmenize yardımcı olacaktır.

Rakibin Reklamlarını Keşfedin

Sektörünüz ve ürününüzle ilgili anahtar kelimeleri ve kelime öbeklerini aramak, rakiplerinizin reklam varlığını anlamak ve reklam stratejisinin anlık görüntüsünü yakalayabilmek bizler için oldukça önemlidir. Sektörünüz ve ürünleriniz ile ilgili en alakalı anahtar kelimeleri belirleyerek o anahtar kelimeleri Google‘da arayabilir ve rakiplerinizin reklamları gözlemleyebilirsiniz. Bu alıştırma ile birlikte, rakiplerinizin reklam stratejilerini ölçmenize; reklamlardan gelen aramaları, form doldurmalarını, mesajları değerlendirmenize ve reklamcılık yaklaşımlarındaki kalıpları ve eğilimleri belirlemenize yardımcı olacaktır. Bununla birlikte kendi reklam stratejilerinizi belirleyerek daha başarılı reklamlar oluşturabilmenize olanak sağlayacaktır. Böylelikle rakiplerinizin reklamlarını analiz edebilir ve markanızın reklam tekliflerinizi farklılaştırabilirsiniz.

Rakip Açılış Sayfalarını İnceleyin

Google Ads Rekabet Analizi Nasıl Yapılır?Rakiplerinizin reklamlarını incelemeniz sizlere daha değerli bilgiler sağlar. Aynı zamanda  rakiplerinizin web sitelerin açılış sayfaları hızlarını ölçümleyerek kullanıcı deneyimi, dönüşüm stratejileri ve rakiplerinizin kampanyalarının genel durumları hakkında analiz yapmanıza da olanak sağlar. 

Rakiplerinizin web sitelerinin açılış sayfalarını inceleyerek, kendi web sitenizin açılış sayfalarını optimize etmek, kullanıcı etkileşimini artırmak ve dönüşüm oranlarını iyileştirmek sizleri rakiplerinizden bir adım ileri götürecektir. Dikkat edilmesi gereken bir önemli konuda web sitemizde yer alan potansiyel müşteri formları ile kullanıcıları harekete geçiren mesaj tıklamaları; sağlanan olanakların yerleşimi ve tasarımı yer almaktadır. Bu değerli verileri topladıktan sonra; reklam stratejinizi geliştirmek için sizlere büyük bir olanak sağlayacaktır.

Rakibin Gösterimlerini ve Tıklamalarını Anlayın 

Rakibinizin reklam gösterim ve tıklama sayıları, reklam kampanyalarının erişimi ve etkinliği konusunda değerli bilgilere SEMrush ve SpyFu gibi araçlar ile sizler için gerekli bilgilere erişim sağlayabilirsiniz. Bu araçlar ile birlikte, rakiplerinizin reklamları için aldığı gösterim ve tıklama sayısına ilişkin tahmini verilere erişim sağlayabilirsiniz. Sektörünüzde kimlerin daha fazla gösterim ve tıklama elde ettiğini belirleyerek reklamlarınız performansınızı karşılaştırabilirsiniz.

Rakip Reklam Analizi Araçları

Google’da rakiplerinizin reklamlarını analizi gerçekleştirmek manuel olarak yapılsa da, rakip reklamlarını analiz edebilme konusunda uzmanlaşmış çeşitli üçüncü taraf araçlar da bulunmaktadır. Bu araçlar, rakiplerinizin reklam stratejileri hakkında sizlere daha derinlemesine bilgi edinmemize yardımcı olacak gelişmiş özelliklere sahiptir. 

Google Ads Rekabet Analizi Nasıl Yapılır?Google Ads: Google Ads platformunda yer alan ve reklamlarınızın anahtar kelime ve reklam konumları gibi arama sonuçlarında nasıl göründüğünü önizlemenizi sağlayan bir araçtır. Öncelikle kendi reklamlarınızı planlamak için tasarlanmış olsa da, rakip reklamları analiz etmek ve bunların nasıl konumlandırıldığını ve kullanıcılara nasıl gösterildiğini görmek için de kullanabilirsiniz.

SEMrush: Rekabetçi analiz özellikleri sunan kapsamlı bir SEO ve dijital pazarlama araçlarındandır. Rakiplerinizin reklamları, anahtar kelimeleri, bütçeleri ve reklam konumları hakkında detaylı bilgiler sağlamaktadır. SEMrush ile rakiplerinizin reklamlarında zaman içinde meydana gelen değişimleri takip edebilir, en iyi performans gösteren anahtar kelimeleri belirleyebilir ve kendi reklam kampanyalarınızı geliştirmek için değerli bilgiler elde edebilirsiniz.

SpyFu: Rekabet analizi konusunda uzmanlaşmış dijital pazarlama araçlarından bir tanesidir ve rakiplerinizin Google Ads stratejilerini analiz edebilmek için bizlere güçlü özellikler sunar. Rakiplerinizin reklam bütçesi, anahtar kelimeleri ve reklamları hakkında genel bilgiler sağlamaktadır. SpyFu ayrıca rakiplerinizin en iyi performans gösteren anahtar kelimelerini belirlemenize ve zaman içindeki reklam performanslarını izlemenizede ayrıca olanak tanımaktadır.

iSpionage: Rakip araştırması ve analizi yapabilmemize olanak sağlayan başka bir araçtır. Rakiplerinizin ilgili anahtar kelimelerine, reklamlarına ve açılış sayfalarına ilişkin bilgilerde sağlamaktadır. iSpionage, rakiplerinizin reklamlarındaki değişiklikleri izlemenize, sektörünüzdeki yeni rakipleri keşfetmenize ve kendi reklam performansınızı rakiplerinizle karşılaştırmanıza olanak tanımaktadır.

Moat: Daha çok kurumsal reklam analiz çözümleri paketleri sunmaktadır. Ayrıca rakiplerinizin banner reklamlarını kontrol edebilmeniz için inanılmaz derecede kolaylık sağlamaktadır. Mesajlaşma ve görsellik söz konusu olduğunda Moat sizler için vazgeçilmez bir yardımcınız olacaktır.

Rakip reklam analiz araçları bizlere farklı düzeylerde ve işlevsellik de planlamalar sunmaktadır. Google Ads rakip analizi dünyasında, dijital gelişmeleri yakalamak sizleri rakiplerinizden bir adım öteye çıkaracaktır. İşletmeniz için; Google Ads açık artırma tekliflerini inceleyerek alakalı anahtar kelimelere ilgili teklifleri vererek ve rakip reklamları keşfederek cirolarınızı artırabilirsiniz. Destex Digital ile iletişime geçebilir; dijital reklamcılığın dünyasında rekabet avantajlarını kullanarak rakiplerinizden bir adım ileri gidebilirsiniz.