Snippet en genel terim ile diğer arama sonuçları içerisinden seçilmiş sonuçları ifade eder. Google snippetları diğer arama sonuçlarının üzerinde görünür ve bizlere sorduğumuz sorunun yanıtını en özet şekilde açıklar nitelik taşır.

Snippet Nedir? Featured Snippet ve Rich Snippet Kavramları

Görünüm açısından hedef müşteriye sitenizi daha cazip gösteren bir snippet türüdür. Kullanıcının dikkati direkt sizin arama sonucunuza yoğunlaştığı için ziyaret oranını büyük ölçüde etkilemektedir.

Featured snippet nedir? soruna gelirsek;

Featured snippet, Google’ın kullanıcı sorularına karşılık en alakalı sayfadan alınan yanıt ile organik sonuçların üstünde gösterim sağladığı arama sonuçlarıdır. Featured Snippet’ler kullanıcının sorusunu en doğru ve net bir anlatım ile hemen yanıtlamayı hedefler. Bu doğrultuda bilgi akışı daha hızlı bir hal almış olur. Dolayısı ile diğer bilinen adı ile bu alana “ cevap kutuları “ da denilebilmektedir.

Featured Snippet Türleri

3 farklı Featured Snippet Türü vardır;

  • Paragraf Snippet’ları (metinde bir cevap verilir). İçinde metin ve çoğu zaman bir görsel ile cevap veren türüdür.
  • Liste (Cevaplama listeleme şeklinde arama sonucuna yansır.)
  • Tablo (aranılan konuya göre cevap tablo şeklinde görüntülenir.)

Google daha zengin veriler sunabilmek adına en yararlı snippet’i tespit edebilmek için geliştirmelere devam etmektedir. Aynı zamanda kullanıcılara snippet kutusunun altında yer alan “geri bildirim gönder” bağlantısı ile çıkan sonuçların faydalı olma derecesini ölçümlemektedir.

Featured Snippet Çalışma Mantığı

Web sayfasında yer alan içerikler programla kesilir. Snippet, sonuç sayfasında kullanıcı dikkatini çekmek için geliştirilmiştir. Sorgulamanın, soru sorduğu belirlendiğinde, kullanıcının sorularını yanıtlayan sayfalar snippet için geliştirilen programla tespit edilir ve sayfadan alıntı yapılan bölüm öne çıkan snippet’lar alanında gösterilir.

 

Elif Çilem AKSOY
SEO Uzmanı