Google, çoğumuzun düzenli olarak yaşadığı kötü niyetli reklam sorunuyla mücadele etmek için tekrar adım atıyor. Chrome 71, sürekli olarak gösterilen bir sitedeki reklamı engelleyecek. 

Chrome uzun bir süredir spam içerikli reklamları engelliyordu. Fakat, bu engelleme standardı kullanıcılar tarafından çok başarılı bulunmadı. Google, bu durumla ilgili daha iyi çözümler üretmek için düğmeye bastı ve spam reklamları engelleme konusunda daha sert kurallar uygulayacak yeni bir yapı geliştirdi.

Kötü niyetli reklamlar bir çok farklı biçimde karşımıza gelmektedir. Örneğin pop-up şeklinde açılan reklamlar, sahte sistem mesajları, diğer sayfalara yönlendirmeler, kişisel bilgileri çalmaya çalışmak, tarayıcınızı ve kullanıcı deneyiminizi manipüle etmek gibi…

Google’ın temmuz ayında yayınlanan Chrome 68 güncellemesi ile yeni sekmeler ve pencere açmayı önleyen adımlar atılmıştı. Chrome 71 web sitesi sahiplerine kötü niyetli reklamlardan arınmak için 30 günlük ek süre sağlayacak. Bu sürenin sonrasında, Chrome’u taciz edici olup olmamasına bakmaksızın sitedeki her reklamı engelleyecek şekilde işlemler uygulayacak.

Daha güçlü korumalar, kullanıcılara kötü niyetli deneyimler yaşatmadan, web üzerinde amaçlanan içerikle etkileşimde bulunmalarını sağlar.

Vivek Sekhar – Ürün Yöneticisi, Google

Tabi ki, internet kullanıcıları bu filtrelemeyi kapatabilirler, ancak çoğu, Chrome ayarlarının Google’da çok sayıda reklamı işaretlemesine ve web sitesinin gelirini etkilemesine neden olacak şekilde varsayılan ayarlarında bırakma eğilimindedir. Google’ın internet üzerinde önemli bir gücü olduğundan, web site sahipleri, kötü imaj çizmemek için sitelerini temizlemeye başlamalıdır.


Google Güvenli Tarama teknolojisi, şifrelerinizi çalabilecek veya makinelerinize bulaşabilecek çeşitli kötü amaçlı yazılım, kimlik avı ve sosyal mühendislik saldırılarından sizi korur. Bir şey şüpheli görünüyorsa Chrome, söz konusu siteyi ziyaret etmenizden önce size bir uyarı mesajı gösterir.

Google Chrome

Gökhan AKSOY
SEO Uzmanı