Canonical URL bir web sayfasının tercih edilen sayfasını işaret eder. Farklı URL’lerde aynı içeriğin bulunması durumunda, rel=canonical etiketi olarak adlandırılan bu kodu kullanmak, arama motorlarının hangi içeriğin önemli olduğunu daha iyi anlamalarına, yinelenen içeriğin sorunlarını çözmelerine ve içeriğin sıralamasını iyileştirmelerine katkı sağlar.

Örneğin, bu HTML kod satırı, arama motorlarına “https://www.destexdigital.com/blog/” URL’sinin, bu etiketin gerçekleştiği sayfanın orijinal sürümü olduğunu söyler:

Örneğin, bu HTML kod satırı, arama motorlarına “https://www.destexdigital.com/blog/” URL’sinin, bu etiketin gerçekleştiği sayfanın orijinal sürümü olduğunu söyler:

<link rel = ”canonical” href = ”https://www.destexdigital.com/blog/” />

Google algoritması, standart ve eş değer sayfanın benzer yapıda olmadığı kanaatine varırsa, bu iki URL’de indekslenir ve arma sonuçları sayfasında görüntülenir. Canonical URL etiketini kullanırken dikkat edilmeli ve gerçekten amacına uygun kullanım koşulları varsa tercih edilmelidir.

Canonical Etiketine Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

Bu kural belirleyici etiket genellikle aşağıdaki listelediğimiz adımlarda sık sık tercih edilmektedir.

Mevcut içeriğin tekrar yayınlanması veya benzer kullanımında,

A / B Testi Farklı Sayfalarda Yaptığınızda

Birden Çok URL Varyasyonu Kullandığınızda (Genellikle E-Ticaret Sitelerinde)

Sitenizde İstenmeyen Yinelenen İçerik Varsa :
Sitenizde ayrı ayrı HTTP, HTTPS, WWW ile erişim ve WWW yönlendirmesi olmaması, birden fazla sayfada aynı meta açıklamalarının bulunması, sayfalandırma sorunları gibi birden çok yazılımsal teknik konuları kapsar.

Canonical URL ile 301 Redirect Arasındaki Fark

Bazı durumlarda kurallı işaretleme yerine 301 yönlendirmesi tercih edebilirsiniz. 301 Redirect, site ziyaretçilerini eski bir bağlantıya erişmek istediklerinde otomatik olarak yeni bir URL’ye gönderir. Web sitenizin güncellemesini veya URL’leri değiştiriyorsanız, yeni planlamalar ile bazı sayfalar birleştiriliyor ise bu yönlendirmeyi kullanırsınız. SEF URL olmayan bir siteyi, doğru kullanım amacı ile güncellediğiniz de eski otoriter sayfaların değerlerini bu yönlendirme ile yeni adresi işaret ederek geri kazanabilirsiniz. Canonical URL’de her iki sayfa da mevcutta yayında kalır, fakat belirttiğiniz sayfa indekslenir ve geçerli olur.


Gökhan AKSOY
SEO Uzmanı