Gerek sosyal medya gerek app uygulamaları gerekse web siteleri için kurgulanan dijital medya planlarında yapılan hataların başında kullanıcı getirme odaklı hedefler bulunuyor. Ancak görülmesi gereken bir gerçek var. O da yalnızca kullanıcı getirmenin etkili bir sonuç doğurmadığı…

Bir medya platformuna ya da web sitenize kullanıcı edinmeye yönelik yatırımlar yapabilirsiniz. Ancak bu yalnızca geçici bir süre sizi trend yapacaktır. Önemli olan getirilen kullanıcının tutundurulabilmesidir. Yeni dönem pazarlama planlarında kullanıcıları yalnızca siteye getirme görevini değil, onları sitede barındırma görevini de üstlenmeniz gerekiyor. Aksi taktirde app uygulamanız, medya platformunuz ya da web siteniz sızdıran bir bardak olarak var olacaktır. Bu bardağı sürekli doldurmak ise sızıntılara bir çözüm değildir. Özellikle web sitelerinde sitede kalma oranının kalite puanına etkisini ele alırsak bu temel hatayı hemen düzeltmemiz gerektiği gerçeğiyle yüzleşebiliriz.

Bulunduğumuz internet çağında rekabetin her geçen gün artması, yeni ve güçlü rakiplerin ortaya çıkması ve bununla birlikte zamanın her geçen saniye daha da değerlenmesi sebebiyle hedef kitlenize ulaşılabilir bir marka izlenimi iletmeniz büyük önem arz ediyor. Potansiyel kitlenizi yalnızca pazarlama alanına getirmemeli ve onlara takipte kalmayı aşılayacak yenilikler sunmalısınız. Ayak bastığımız ve hakimiyetin dijital dünyada olduğu bu dönemde yalnızca kullanıcı getirmeyi hedeflerseniz Search Console sonuçlarınızda sayfa derinliği verilerinin 1’i geçtiğini göremezsiniz.

Kullanıcılara İstediğini Verin

Kullanıcıyı pazarlama alanına tutmak etkileşimli bir büyüme sağlamak ve kalıcı ziyaretçiler edinmek demektir. Bunun için düzenli olarak kullanıcıların ilk ziyaretten sonraki ziyaret zamanlarını düzenli olarak kontrol etmeniz ve çıkış sayfalarını incelemeniz gerekir. Kullanıcılar herhangi bir kategorinizden sürekli olarak çıkıyorlarsa önceliği bu kategoriyi geliştirmeye verin. Kişileri o sayfadan bağlantılı farklı bir sayfaya yönlendirin ya da sayfa metriğinizi değiştirin.

Bir ürün – hizmetinize bağlı app uygulaması ya da sosyal medya platformunun istikrarlı şekilde sıfıra inen bir kazanım grafiği mevcutsa buruda sunduğunuz ürün – hizmet ile pazarlama alanınızın uyuşmazlığı da söz konusu olabilir. Doğru bir kanalda bulunmayabilirsiniz.  Böyle bir durum ile karşılaşmanız da mümkündür ve sizi yanlıştan doğruya götürür. Pazarlama kanalınızı değiştirir ve doğru adımlar ile ilerlersiniz.

Ölçümleme bazında sürekli ziyaretçilerinizin ürün değerini tam olarak hangi alanlarda kavradığını ve bu kavramayı tüm ziyaretçilerinize nasıl aşılayabileceğinize dair tetikleyiciler belirlemelisiniz. Unutmayın ziyaretçilerinizi sitede daimi barındırmak çalışma başlangıcında değil tüm süreçte yürütmeniz gereken bir plan olacaktır. Bu nedenle iyi gözlem, rakip analizi ve yenilikçi tutumlar çalışma hayatınızın her evresinde sizinle olacaktır. Ürün geliştirme aşamalarınızda ziyaretçi parametlerini ve hedef kitlenizi iyi deneyimlemelisiniz. Sürekli bir getiri yatırımı yapmak yerine akılcı bir tutunma planı oluşturmak daha sağlam bir başarı elde etmenizi sağlayacaktır.

Çilem Aksoy
SEO Uzmanı