Görseller her web sayfası için önemli bir varlıktır. Sayfanın okunmasını kolaylaştırır, görsel olarak daha çekici hale getirir ve bir konuyu daha iyi anlatmanıza yardımcı olur. Site kullandığınız tüm resimlere iyi bir alt metin eklemek, web sitenizin erişilebilirliğini arttırır ve aynı zamanda hem görsel arama hem de web araması için SEO’ya katkısı olur.

Bu yazımızda image alt text hakkında bilinmesi gerekenleri detaylı bir şekilde ele alacağız.

Alt Metin Nedir?

Alt Metin; “alt öznitelikler”, “alt tanımlamalar” veya teknik olarak yanlış bir şekilde oturtulmuş “alt etiketler” olarak da bilinen alt metin, bir sayfadaki görüntünün görünüm ve işlevini tanımlamak için bir sayfanın HTML kodundaki <img> etiketine eklenir.

<img src="/images/destex-digital.png" alt="destex digital, Google Ads, Sosyal Medya ve SEO Ajansı">

Tarayıcı da bir sayfa görüntülemek istediğiniz de alt metin gösterilmez, ancak o resim dosyası yüklenemediği zaman alt metin resim alanında karşınıza çıkar.

Arama motoru robotları alt metin değerini okur ve ekran okuyucuları görüntüyü göremeyen kullanıcılara “açıklamak” için kullanılır.

Resimlerde Alt Metin Kullanmak Neden Önemlidir?

  • Resim yüklenemediğinde, alt metin değeri resmin yerine gösterilir (kullanıcıların düşük bant genişliği bağlantılarına sahip olmaları durumunda)
  • Alt metin bir sayfanın erişilebilirliğini arttırır. Görme engelli ve ekran okuyucu kullanan kullanıcılar görüntünün açıklamasını duyabilir. Bu aynı zamanda SEO dostu web tasarımının temel ilkelerinden biridir.
  • Arama motorları bir görüntünün neyle ilgili olduğunu anlamak için alt metni kullanır ve SEO için faydalıdır.
  • Görüntünün bir bağlantı olarak kullanılması durumunda, alt metin bağlantı metni olarak kullanılır.

Image Alt Text ve SEO

Alt metin, görüntüler için SEO çalışmasında yapılandırılması gereken en önemli unsurlardan biridir. Alt metin arama motoru tarayıcılarının görüntünün konusunu anlamasına yardımcı olur.

Bir görselin ne olduğunu anlamak için görsel algoritmaları da alt metin özelliğinden kaynaklarına işleme yapıyor. Fakat bu metinler doğru kullanıldığı taktir de onlara yardımcı olarak, erişilebilirliği elde edebilirsiniz.

Alt Metin, web arama sonuçlarında bir web sitesinin sıralamasına yardımcı olur.

Bu bilgiler doğrultusunda Google, Alt Metin değerini temel alarak arama sonuçlarında bir web sayfasını sıralamaya alabilir.

John Mueller – Google Senior Webmaster Trends Analyst: Sayfalar, resim alt özelliklerinde bulunan içerik ile web aramalarında sıralanabilir.

SEO amaçlarından faydalanmak için, Alt metninizin sayfa anahtar kelimelerini (veya yakından ilişkili, benzer anahtar kelimeler) içerdiğinden emin olun. Ayrıca sayfanızda anahtar kelime doldurma yapmaktan kaçının, kontrollü olmakta fayda var. İyi metin yazarak daha kaliteli bir sayfa ve sonuçlar elde edebilirsiniz.

Resim Alt Metin Neden Önemli?

Alt metin, görüntülerin Google görsel Arama’da üst sıralarda yer almasına yardımcı olabilir.

Google’da resim arayan milyonlarca insan var ve görsellerinizin üst sıralarda yer almasını sağlayarak erişilebilirliğinizi arttırabilirsiniz. Bunun için şu adımları uygulayabilirsiniz;

  • Anlamlı bir alt metin üretin
  • Resimler ilgili metinle uyuşan sayfalara dahil edilmelidir.
  • Görüntü kalitesine önem verin.
  • Anlamlı resim dosya adları kullanın.

Tembel Yükleme (Lazy Load) kullanıyorsanız Alt metin bir zorunluluktur.

Tembel Yükleme, yalnızca kullanıcının görüntüleme alanındaki verileri yükleyerek sayfanın yükleme hızını arttırmaya yönelik bir yöntemdir. Genel kullanımı itibari ile tüm sayfayı bir kerede yüklemek yerine, kullanıcı sayfayı kaydırdığında ayrı ayrı yükleme yapar.

Bu teknik kullanımı açısından iyi görünüyor fakat SEO topluluğunda bu kullanım için iyi olup olmaması ile ilgili bazı şüpheler var.

Google botun yüklenme sorunları ile ilgili görüntüleri okuyamayacağına dair sorunları en aza indirmenin yolu, tüm resimleriniz için bir alt metin kullanmaktır.

Google bot, resimler tam yüklenmemiş olsa bile, alt metnin değerini okuyabilir.

Alt Metin özelliği resmi iyi tanımlamalıdır

Alt mene sahip olmanın temel nedeni, görüntünün metinsel bir tanımına sahip olmaktır. Doğru bir açıklama kullanıcıların ve arama motorlarının, bir resmi görüntüleyemediği zamanda ne hakkında olduğunu anlamalarına yardımcı olan bir açıklamadır.

Açıklamanızın doğru olduğundan emin olmanın iyi bir yolu, görüntüyü göremeyen kullanıcılara nasıl en iyi şekilde açıklayacağını düşünerek yazmaktır.

Google Yönergelerine Göre Alt Metin Kullanımı

Alt metnin uzunluğunu 125 karakter civarında tutun, ancak tek bir kelime kullanmaktan kaçının. Özellikle sık kullanılan resimlerde, alt metin Google resim aramasında uzun kuyruk anahtar kelimeler için yüksek sıralama şansınızı artırabilir.

Anahtar Kelimelerinizi veya LSI anahtar kelimelerinizi kullanın

İçeriğiniz ile alakalı resimler kullanmaya özen gösterin. İçeriğin geri kalanıyla alakalı olmayan görsellerin eklenmesi, açıklayıcı ve anahtar kelime bakımından zengin bir kaynak yaratmaz.

Ana anahtar kelimeleri her zaman kullanmayın, bunun yerine anlamsal alakalı anahtar kelimeleri tercih edin. Çoğu zaman, ana anahtar kelimenin alt metinde bulunması zor olabilir, iyi bir alternatif alakalı anahtar kelimeler kullanmaktır.

Resim veya resim olarak belirtme yapmanıza gerek yok.

Arama motoru tarayıcıları bunun bir resim olduğunu bildiğinden alt metinde bunu tekrar etmenize gerek yok. Görüntü hakkında bilgiler vermek için alt metni kullanın.

Gökhan AKSOY
SEO Uzmanı