WordPress; 2001 yıllarında Matt Mullenwegg’in kişisel bir blog olarak başlayan serüveni şimdilerde dünyanın en iyi sitelerinin kullandığı açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemi haline geldi.

Wordpress SEO

Kullanım sayısı her geçen gün artan WordPress, en çok trafik alan 1 milyon site incelendiğinde %53 oranla cms kategorisinde lider olarak görülüyor. Yılın her çeyreğinde ise yaklaşık olarak 1.150.000 yeni site wordpress olarak yayına açılıyor. Ek olarak yıllara göz attığımızda artan bir trende sahip.

WordPress esnek ve geliştirebilir yapısı sebebiyle blog dışına çıkıp birçok kurumsal sitenin alt yapısını sağladığı sistem haline de dönüştü. Ayrıca birçok eklenti özelliğiyle e-ticaret ya da forum sitesi olarak bile kullanabiliyorsunuz.

WordPress’in bu özelliklerinin ve çok kullanılması sebebiyle bizim de konumuz olan WordPress SEO kısmına değineceğiz.

WordPress SEO Nasıl Yapılır?

WordPress kullanıcıları tarafından SEO’ya uygun yapıda hazırlandığı söylense de durum teknik olarak öyle değildir. Ayrıca wordpress sitem var SEO için yeterli bir durum mu? sorusunun cevabı da benzer şekilde yeterli olmadığını söyleyebiliriz. Ama SEO için birçok eklenti sayesinde bu durumu hızlı bir şekilde çözebilmemiz de bize sağladığı avantajlardan birisi.

WordPress SEO için kullanacağımız eklentileri sıralıyoruz.

  • SEO Ultimate

Wordpress SEO

SEO ultimate eklentisi, moduler yapısı sayesinde birçok SEO gereksinimi karşılayacak bir eklenti olmaya başarıyor. Önemli modulleri sayesinde ekstra eklenti kurmak zorunda kalmayıp sitenizin sorgu sayısını minimize edebiliyorsunuz. Bu eklenti sayesinde wordpress SEO işlemlerine start vermeye başlayabilirsiniz.

SEO Ultimate Modul Listesi

  • Title Tag Rewriter – Title ayarlarını yapabileceğimiz modülü.
  • Meta Description Editor – Açıklama etiketini yapılandırabileceğimiz modülü.
  • Deeplink Juggernaut – Tanımlayabileceğimiz ayarlara göre otomatik linklendirme yapan modülü.
  • Open Graph Integrator – Open Graph Meta etiketlerini yapılandırabileceğimiz modulu.
  • Rich Snippet Creator – Rich Snippet yapılandırması için kullanıyoruz.
  • Author Highlighter – Google+ sayfamızla yazar ilişkisini sağlamak için kullanabileceğimiz modülü.
  • Link Mask Generator – Site dışı verilen linkleri maskelemek için kullanılan modülü.
  • Canonicalizer – Kopya içerik riskini önlemek için kullandığımız modülü. WordPress için önemlidir.
  • 404 Monitor – Hata sayfalarının kayıtlarını tutan modülü.
  • Permalink Tweaker – WordPress yapısında olan etiket ve kategori gibi url yapısında bulunan etiketleri kaldırmak için kullandığımız modülü. Örnek: http://www.destexdigital.com/blog/kategori/seo yerine http://www.destexdigital.com/blog/seo
  • Meta Robot Tags Editor – Index ayarlarını yapılandırabileceğimiz modülü.

Birçok özeliği barındıran bu eklenti 200.000 binden fazla sitede kullanılıyor.

  • Google XML Sitemaps

Wordpress SEO

Bu eklenti ile site haritanızı oluşturabilirsiniz. Sitenizin taranmasına yardımcı olacak eklenti her yeni yazınızda kendisi güncelleyip arama motorlarına pingleme sağlayabiliyor.

  • SEO Friendly Images

Wordpress SEO

SEO frendly image eklentisi sayesinde wordpress sitenizde resimleriniz SEO’ya uygun hale getirilir. Eklenti sitenizde kullanılan resimlerin alt ve title etiketlerini ayarlarınıza göre optimize eder.

  • WP Fastest Cache

Wordpress SEO

Wp Fastest Cache ile sitenizin hızlanmasını sağlayabilirsiniz. Bu eklenti sizin için sitenizin css, js ve html dosyalarını sıkıştırıp sitenizin hızlanmasına sağlarken aynı zaman pagespeed puanınızı da doğru orantılı olarak artmasını sağlar. Aynı zamanda htaccess dosyasınızda yapılan ayarlar sayesinde de sitenizi hızına hız katacaktır. Bu eklentiyi linux hostinglerde kullanmanızı öneriyoruz.

Sonuç

WordPress sitenizi incelediğimiz eklentiler sayesinde SEO’ya uygun hale getirebilirsiniz. WordPress sitelerin günümüzde çok kullanılması nedeniyle wordpress SEO’da her geçen gün önem kazanmaktadır. Bizde bu nedenle yazı serimize devam ediyor olacağız. Sizde wordpress SEO hakkında profesyonel bir destek almak isterseniz bizimle iletişime geçerek siteniz için ücretsiz seo analizi talebinde bulunabilirsiniz.