1. Keyword Stuffing (Anahtar Kelime Doldurma)

Yapılmaması Gereken 7 SEO Hatası

Keyword stuffing, sitenizde gereksiz ve yoğun şekilde anahtar kelime kullanımıdır. Bir zamanlar işe yarayan bu Black Hat SEO tekniği Google’un Penguin güncellemesiyle işe yarar tarafının kalmamasının yanı sıra sitenizin de banlanma sebebi olabilir.
Google bu durumun işe yaramayacağını ve kaçınılması gerektiğinden güzel şekilde bahsetmiş. Okuyalım, okutalım.

Sitenizi seviyorsanız böyle basit hatalar yapmayın!

2. Kırık Linkler

Yapılmaması Gereken 7 SEO Hatası

Google’ın tek amacı kullanıcılara en iyi ve kaliteli sonuçlarını göstermek olduğuna herkes hem fikir değil mi?

Bu sebeple kırık linkleri olan sitelerin genel olarak rankları düşüktür. Çünkü kırık linkler, kullanıcı deneyimi açısından kötü bir örnektir.

Peki Neden Olur Bu Kırık Linkler?

Sayfanızı oluştururken yazınızın içinde veya herhangi bir sayfanızdan verdiğiniz bir link değiştirilmiş veya silinmiş olabilir. Bu durumlar da artık kırık linklerinize sahip olmuşsunuz demektir.

Farkı bir şekilde sitenizin domain ve CMS yapısını değiştirmeye karar verdiniz diyelim. Sonrasında CMS farklılıkları ve site isminizin değişmesinden dolayı ciddi bir şekilde kırık link üretmiş olabilirsiniz.

Nelere Sebep Olur?

Kırık link olan bir siteye girdiğinizi düşünelim. Google üzerinden bir arama ile ulaştığınız sayfada tam da aradığınız linki buldunuz ve tıkladığınızda karşınızda güzel tasarlanmamış bir hata sayfası. Ne düşünürdünüz bu konu hakkında?

  • Online itibarınızı ve kullanıcının güvenini yitirebilirsiniz.
  • Kullanıcı deneyimi açısından kötü bir örnek
  • Müşteri etkileşimi sağlayacağınız sayfanızın ulaşılamaz olduğunuzu düşünsenize.

Bu sebeplerden dolayı kırık link kontrollerinizi mutlaka yapın. Bu kontrolü nasıl yapacağınıza dair geniş bir yazı hazırlayacağız.

Bundan haberdar olmak içim mail bültenimize abone olabilirsiniz.

3. Kopyanın Kopyası

Yapılmaması Gereken 7 SEO Hatası

Okul hayatımızda hemen hemen herkes kopya çekmiş yada çekmeyi denemiştir. Kopya çekmenin risklerini hatırlarız. Bizim konumuzla ilgili olanına değinelim. Kopya çektiğiniz arkadaşınızın doğru yaptığını veya onun da başka birinden kopya çekmediğini biliyor muyduk? İşte bizim konumuzla ilgili hedef nokta burası.

Başka sitelerden alınan yazıların özgün olduğu bilinse bile fayda sağlamazken kopyanın kopya sitesinden nasıl bir beklenti içerisinde olabiliriz?

Bu yüzden kopya içeriklerle vakit kaybetmeden, bir an önce özgün içerikler üretmeye başlamalısınız.

4. Site İçerisinde Kopya İçerik

Yapılmaması Gereken 7 SEO Hatası

Site içerisinde kopya içerik algısı biraz teknik bir durumdur ve başka sitelerden alınan kopya içeriklerden bahsetmiyoruz.

Genel olarak büyük sitelerde veya e-ticaret sitelerin listeleme sayfalarında görünen aynı içeriğin oluşturduğu sakıncalı bir durumdur.

Bu durumda olan sayfalarınız varsa içeriğini değiştirebilir yada 301 yönlendirmeleri bu sorunu çözebilirsiniz. Ayrıca bu sayfalarınıza Google Search Console’dan da ulaşabilirsiniz.

5. Özgün Olmayan Title ve Meta Etiketleri

Genel olarak sitelerde görülen bir problem olup dikkat edilmeyen bir durumdur. SEO çalışmalarında kelime odaklı yapılan çalışmalarda ilgili sayfaların title ve meta etiket unsurlarına müdahele ediliyor ve sitenin diğer sayfaları göz ardı edilebiliyor.

Farklı bir şekilde olarak açık kaynaklı kullanılan CMS sistemlerde otomatik oluşturulan title ve meta etiketler benzer soruna sebep olabilir. Bu durumdan kurtulmak için bütün sayfalarınızı sayfa içeriğinize göre title ve meta etiket hazırlayarak çözebilirsiniz.

Title ve Meta Etiketlerin Doğru Şekilde Olması Ne Kazandırır?

  • Arama motorların doğru şekilde taramasına yardımcı olur.
  • Kullanıcılar arama yaptığında sayfanızdaki içeriğe dair bir fikri olur.
  • Sosyal medya paylaşımlarınızda bu meta veriler kullanıldığından kullanıcıların ilgisini kazanmanıza yardımcı olur.

6. Web sitemizi İzlememek

Yapılmaması Gereken 7 SEO Hatası

Web sitemizi kim, ne zaman, hangi kanaldan gelmiş ve site içerisinde nelerde gezinmiş merak etmiyor musunuz?

Web sitenizin gelen ziyaretlerin ölçümlemesini yapmazsak büyük olasılıkla iş büyütme hedeflerimizi göz ardı etmiş olacağız. Sitenizin trafik performansını  mutlaka analiz edin. Bu sayede sitenizde kim hangi sayfanızda gezinmiş, hangi sayfanız ilgi görmüyor ve daha birçok metrik kullanarak sitenizi iyileştirebilecek verilere sahip olabilirsiniz.

Google Analytics ve Google Search Console’a sitelerinizi eklediğinizden emin olun ve gerekli veriler oluştuktan sonra verilerinizi inceleyin, hedefler edinin ve en önemlisi bunu sürekli yapın!

7. Sitenizin Arama Motorları Tarafından Taranamaması Sorunu

Yapılmaması Gereken 7 SEO Hatası

Google’un web spam takımın lideri Matt Cutts web siteleri oluştururken yada sonrasında büyük hatalar yapıldığından bahsetmiştir.

Cutts; eğer sitelerinizi arama motorlarının tarayabileceği şekilde yapılandırmazsanız index alamaz ve arama sonuçlarında görünür olamayacağını vurgulamıştır.

Kısaca, siteniz Google’da yok ise hemen hemen organik trafikte yok. Bu durumdan kayıplarınızı düşünebiliyor musunuz?

O yüzden kaybetmemek için sitenizi Google Search Console’a ve Bing Webmaster Tools’a kayıt ettikten sonra sitenizin tarama sorunları yaşayıp yaşamadığını takip edin.