World Wide Web (WWW), HTML olarak biçimlendirilmiş ve HTTP yoluyla erişilen bir çevrimiçi içerik ağıdır. Terim, İnternet üzerinden erişilebilen, birbirine bağlı tüm HTML sayfalarını ifade eder. WWW aslen 1991 yılında Tim Berners-Lee tarafından CERN’de yüklenici olarak tasarlandı.

Berners-Lee, CERN’deki (İsviçre’deki büyük bir nükleer fizik laboratuarı) meslektaşlarının birden fazla bilgisayar arasında bilgi paylaşmasına yardımcı olmak için “Mesh” adında “yazılı bağlantılar içeren büyük bir köprü metni veritabanı” tasarladı.

Berners-Lee’nin patronu mütevazı bir akış çizelgesini çalışan bir modele dönüştürmek için ek zaman verdi, HTML dili, HTTP uygulaması ve WorldWideWeb.app’ı yazdı – ilk Web tarayıcısı ve sayfa editörü. 1991’de, harici Web sunucuları ile çalışır hale getirildi.

1960’lı yıllardan bu yana gelişen İnternet ile karıştırılmaması gereken WWW, HTML dili, URL “adresleri” ve köprü metni aktarım protokolü veya HTTP gibi yenilikler üzerine kurulu çevrimiçi bir uygulamadır. Web aynı zamanda evrensellik, fikir birliği ve aşağıdan yukarıya tasarım prensipleri üzerine kurulu merkezi olmayan bir topluluk haline gelmiştir.

Webin başında, Web sunucusu kurmak ve HTML öğrenmek için teknik olarak yetenekli kuruluşlar tarafından barındırılan metin tabanlı siteler topluluğuydu. Orijinal tasarımdan bu yana gelişmeye devam etti ve şimdi çok az veya hiç teknik beceri gerektirmeyen etkileşimli (sosyal) medya ve kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği içeriyor.

Geçen yılın sonlarında, önemli bir yükselme yaşandı – neredeyse dünyanın yarısı çevrimiçi oldu. Bugün yaklaşık 2 milyar web sitesi var.

Google’dan World Wide Web Doodle’ı

World Wide Web'in 30. Yıl Dönümü