Bugün bir marka ismi duyuyorsak ve bu markanın bilinirlik derecesi yüksek ise, o markanın “marka” olabilmek için birçok farklı dijital yoldan geçtiğini biliyor olmalıyız. Ucu bucağı olmayan ve günümüzde neredeyse “her şey” anlamı taşıyan dijital dünya, bugün birçok firmanın marka olabilmesinde 1 numaralı faktördür. Sektörlere yönelik farklı potansiyel kitlelerin doğru hedeflemeler sağlanarak firmayla buluşturulabildiği dijital mecralar, hayatımıza birçok fayda sağlıyor. Marka da olsanız, tüketici de olsanız hayatınıza bir kolaylık katabiliyorsunuz. Eğer bir marka iseniz her şeyden önce ürünlerinizi bir lokasyon üzerindeki mağazadan daha fazla kişiye sunabiliyorsunuz. Üstelik dijital reklam çalışmaları ile ürün ya da hizmetinizi yalnızca size hitap eden kitleye gösterebiliyorsunuz. Bu da sizi bilinen bir “marka” olmak yönünde hızlıca yükselişe geçiriyor. Eğer tüketici iseniz ilgi duyduğunuz, yaşınız ve cinsiyetiniz gibi belirli faktörlere bağlı olarak ilgilenebileceğiniz ürünler/hizmetler ile ilgili farklı seçenekler ile karşılıyorsunuz. Bir mağazaya gitmek eyleminden çok daha kısa sürede satım alım işlemleri gerçekleştirebiliyorsunuz. Kampanyalardan yararlanıp, uygun fiyatlı hizmet ya da ürün sahibi olabiliyorsunuz.

Tabii burada markaların üzerine düşen önemli görevler var. Dijital dünyada var olmak her anlamda başarı sağlanacağı anlamına gelmiyor. Markaların hitap ettiği kitleye göre bu koca “dijidünyada” nerede olması gerektiğini biliyor olması gerek.

-Potansiyel kitlem daha çok hangi alanları kullanıyor?
-Nasıl bir dil kullanıyor?
-Markamın dijital dili potansiyel kitlem ile uyumlu mu?
-Dijital medya bütçem doğru plan ve dağılımda mı?

Belirtilen sorular markanız için hayati önem taşıyor. Dijital dünya olarak isimlendirdiğimiz bu büyük alanda sosyal medya kullanımı, google reklam alanları, markaya ait tüm hesapların görsel ve içeriksel açıdan marka ile uyumu ve daha birçok faktör entegre şekilde yürütülmelidir. Bu hususta bazı markalar tercihini farklı ajanslar ile çalışmaktan yana kullanıyor. Peki bu markaya dijital gücünü var etmeye çalıştığı böylesi önemli bir noktada ne kaybettiriyor? Zaman!

Bir marka olarak sosyal medya reklamları, google reklam çalışmaları, organik aramalarda var olmak adına seo çalışmaları, sosyal medya hesap yönetimi gibi farklı fakat kilit noktalarda farklı ajanslara başvurmanız, her ajansa markanızı ayrı ayrı tanıtmanız ve benimsenme sağlamanız anlamı taşır. Aynı zamanda sürdürülen çalışmalarda dönüşümler konusunda sıkıntı yaşadığınızda sorunun hangi ajansın çalışmasına bağlı olduğunu saptamak ve bütçenizi gereksiz harcamadan yol kat etmek için incelemeler yapmanız gerekiyor. Bu da ayrı bir zaman demek oluyor. Böylesi önemli çalışmalarda markalar kesinlikle profesyonellikten taviz vermemeli ve markasını 360 derece bir dijital reklam ajansı ile dijital mecrada var etmelidir. Her şeyden önce sizi ve hedef kitlenizi “her dijital alanda” benimseyen bir reklam ajansı, çalışmalarınızı daha başarılı şekilde yürütecektir. Üstelik yeni dijital mecraları deneyimlemek istediğiniz süreçlerde, etkileşimleri inceledikten sonra talep ettiğiniz durumda bütçenizi farklı bir alana aktarmak aynı ajans üzerinde gerçekleştirilebilecek bir işlemdir.

Bunu örnekle açıklayacak olursak; Snapchat reklamlarını markanız üzerinde denemek istiyorsunuz. (Tabii bu konuda ajansınızın sizlere tecrübesi ile yön göstermesi gerekir. ) Bunun için bir bütçe ayırdınız ve reklamlarınız aktif edildi. Reklam konusunda iyi dönüşler alamadığınızı görürseniz bütçenizin harcanmayan kısmını 360 derece bir dijital ajansta farklı bir alana yönlendirmeniz daha kolay ve mümkün olacaktır.

Sonuç olarak sizi her anlamda tanıyacak ve artık markanız konusunda nasıl ilerlenmesi gerektiğini bilecek çok yönlü bir ajans ile çalışmanız sizlere her anlamda artı sağlayacaktır. İster Facebook reklam ya da Instagram reklam gibi sosyal medya reklam çalışmalarında, ister Google reklam çalışmalarında isterseniz seo çalışmalarında markanızı başarılı tek bir adrese teslim etmelisiniz. Böylece her an ulaşabileceğiniz tek bir adres ile tüm bir dijital dünyaya erişebilirsiniz!”

Sizlere 9 yıldır 360 derece hizmet sunmaktan ve çözüm ortağınız olarak görev almaktan memnuniyet duyuyoruz. Markanızın dijital ihtiyaçlarını tek çatı altında karşılamak ve başarılı reklam çalışmaları yürütmek için sizlere kahvemizi içmeye bekliyoruz.

Elif Çilem AKSOY
SEO Uzmanı