SEO Projesinde yaptığımız her şey akıllı anahtar kelime seçimi ile başlar. Modern SEO çalışmasının nasıl ilerletilmesi gerektiğini birlikte inceleyelim.

Her şey kelimelere iner; Siz düşlediğiniz sonuçları bize yazın…

Kelimeler önemli,

Özellikle Anahtar Kelimeler…

Kullanıcının Google’da kullandığı, tarayıcıya yazma, sesli dikte kullanma, Google Home yada Apple’ın Siri gibi uygulamalarında konuştuğu her şey arama sonucu olarak geliyor.

Peki, Neyle karşı karşıyayız…

Bir milyarı aşkın web sitesi ve 60 trilyon sayfa. Biz bunu yazarken arttığını ve her geçen gün büyüdüğü gerçeğini de atlamamak gerekir.

Arama Motoru Optimizasyonu ile amacımız, bir web sayfasının anahtar kelime aramalarında yer aldığı konumu ve katılımını etkilemektir.

Arama Motoru Görünürlüğünü Etkileyen 3 Faktör

Bu 3 faktörün sayfa sıralaması için değişken bir ilişkisi vardır. Anahtar kelime öbeğine göre bu durum değişiklik gösterir.

  1. Anahtar kelimenin rekabet gücü
    • Sıralama rekabeti anahtar kelime öbeğinin popülerlik durumuna göre değişim gösterir. Bir anahtar kelime için rekabetçi ne kadar fazla ise sıralama durumu bir o kadar zorlu olur.
  2. Sayfa içi faktörler
    • İçerik ve konusu, bağlantı metni, site yapısı ve Google’dan kullanıcı etkileşimi. Kullanıcı etkileşimini şöyle düşünün: Ziyaretçiniz arama ile bağlantınıza tıklar ve hemen Google’a geri dönerse, Google botlarına sayfanızın iyi bir sonuç olmadığı ile ilgili güçlü bir sinyal gider.
  3. Sayfa dışı faktörler
    • Web sayfasına yönlendirme sağlayan linklerin miktarı, yazarlık ve izleyici gibi sosyal etkileşimler. Off-Page faktörleri ” Trust ” , ” Authority “, alaka düzeyi ve güvenilirlik olarak karşımıza çıkmaktadır.

Semantik Arama ile 2018 yılı sıralama yükselişleri çok daha zorlaştı

Google yıllar boyunca web sayfalarının neyle ilgili olduğunu anlayarak, arama sonuçlarında kullanıcı niyetiyle eşleştirme yapabildi. Bu duruma ” semantik arama ” diyoruz.

Daha net bir ifade ile ; aramalarda kullanıcının amacına odaklanıyor ve anahtar kelime odaklı olmaktan çok içeriğin önemini ön plana çıkarıyor.

Nasıl Çalışır;

Önceden; Bu anahtar kelime için sıralamam nasıl iyileşir?

Şimdi ise; Potansiyel müşteri/ziyaretçi sorusuna en iyi nasıl yanıt verebilirim?

Google, bir arama sorgusunda en alakalı sonuçları sunmayı amaçlamaktadır. İçeriğinizin arama yapan kişinin sorusuna ne kadar iyi yanıt verdiğini değerlendirir ve sıralama konumunu belirler. Google, yazarın konu ile ilgili bir yetkinlik (sektör veya kategoride uzmanlık , bilgi sahibi) gösteren sinyaller aramaktadır.

Semantik Arama için Örnek;

Anlamsal aramanın nasıl işlediğini görmek için sizde bu örneği deneyebilirsiniz.

ADIM -1

  • Sorgu Kelimesi: Dünyanın en meşhur yemekleri

ADIM -2

  • Arama Sonuçlarını İnceleyin  En iyi sonuçlar, Google dünyada ” en meşhur yemekler ” araması ile şuandaki verileri veya dünyanın en meşhur yemeklerini gösteren bir liste arandığını anlıyor. Google, bizlere istediğimiz ifadeyi arama sonuçlarında iyi bir sıralamada olmasa da alakalı veriyi getiriyor.
  • Kimin pozisyonunda kim vardı ve neden?  Sonuçlara yansıyacak sayfalar, konuyla ilgili yetkili olduğu düşünülen sitelerden oluşuyor. Örneğin, listetek.com her yıl aynı konu veya bu konuya ilişkin listeler ve içerik üretiyor. Bu nedenle güvenilir kaynak olarak görülüyor.

SEO Çalışmaları İçin Akıllı Anahtar Kelime Seçimi

Anahtar Kelime Seçimi

Doğru Anahtar Kelime Nasıl Seçilir?

#1 – Ziyaretçilerin sitenizi bulmak için kullandıkları anahtar kelimeleri analiz edin.

Google Search Console – Google’ın web yöneticileri için kontrol paneli bu verileri 90 günlük parçalar halinde ücretsiz olarak sunuyor. Search Console için yeterli verilere sahip olduğunuzda;

  • Search Console’dan Arama Trafiği> Sol dizinden Arama Analitiği’ni (Search Analytics) seçin.
  • Tıklamaları, Gösterimleri, TO’yu ve Konumu açın – ardından Sorguları seçin.
  • Tarih aralığını 90 güne ayarlayın (veriler kaybolmadan önce en uzun süre kullanılabilir)
  • Tüm sayfalarınızın herhangi bir arama sorgusuna yanıt olarak görüntülendiği en fazla gösterim sayısını göstermek için sütunları sıralayın.
  • Anahtar kelimelerinizin tıklanma durumlarını analiz etmeye başlayın.
  • Google sonuçlarında sayfa 2,3 ve 4’te yer alan önemli anahtar kelimelere odaklanın. Bu sıralamaları yukarı taşımak ve trafik etkisini görmek diğer sayfalarda sıralama alan anahtar kelimelerinize göre daha kolaydır.

#1 – Benzer anahtar kelimeleri, türevlerini ve bunların arama hacmini belirleyin.

Anahtar kelime araştırması; potansiyel müşteriye ulaşabilmek için doğru anahtar kelimeleri bulmaktır. Müşterinizin Google aramasında kullanacağı kelimelere odaklanmak ve türevlerini yakalamak gerekir.

Anahtar kelime seçiminde;

  • Kitlenin kullandığı dil, hedeflemeyi iyi yapın.
  • Konuyla ilgili alaka düzeyi; konuya ilişkin anahtar kelimelerde otoriter ve üst sıralarda bulunan sitelerden veya benzer sayfalarda bulunun.
  • Kullanıcıların belirlenen kelimelerde bir arama yapma olasılığı var mı? bu kelimeler ilerleyen süreçte bahsedilebilir mi? iyi bir analiz yapın.
  • Anahtar kelimelerinizin varyasyonlarını ve eş anlamlılarını tanımlayın. Bu durum içeriğe etki edeceği gibi kuyruklu anahtar kelimeler ile de hacim yaratmanıza yardımcı olacaktır.

Anahtar Kelime Araştırma Araçları

Hatırlatalım; %100 veri doğruluğu sunan bir araç bulunmamaktadır.

Yüzlerce anahtar kelime bulmanıza olanak sağlayan araç mevcut, fakat bu araçlarda sağlanan veriler yalnızca alakalı anahtar kelimeleri ortaya çıkarmak için kullanılmalıdır. aHrefs veritabanı büyüklüğü ile muhtemelen en iyi anahtar kelime hacmi sağlar.

  • Google AdWords Kelime Planlayıcı (ücretsiz)
  • Google Search Console (ücretsiz)
  • Google Trend ve Google Suggest
  • aHrefs Anahtar kelime gezgini (ücretli – belirli kullanım alanı ücretsiz)
  • Moz Anahtar kelime gezgini (ücretli)
  • searchintent.co.uk – (ücretsiz)
  • Ubersuggest – Kuyruklu anahtar kelime ve türevleri

Arama yapan kullanıcılar daha karmaşık arama yapabiliyor. Arama sorgusunun bir parçası olarak tam cümleler ve sorular kullanıyorlar.

Anahtar Kelime Seçiminin Temelleri

  1. Hacimi düşük anahtar kelimeler: Az aranan bir anahtar kelime için Google’da 1. sayfaya erişim için daha az değer verilir. Tercih edilerek, hedef anahtar kelime beslemesi yapılabilir.
  2. Yüksek hacimli anahtar kelimeler: Arama sıralamasını ve olası satış aksiyonunu oluşturmayı iyileştirmek için oldukça popülerdir. Kuyruklu anahtar kelimeler ” yüksek hacimli ” anahtar kelimelere oranla daha az rekabete sahiptir. Hedefe erişebilmek ve sağlıklı bir SEO projesi için oluşuma hızlı katkı sağlar.
    • Piramit şeklinden örnek verecek olursak, zirveye erişebilmek için tabanda onu destekleyecek içerikleri kullanmak ve popüler kelimeyi en son sergilemek gerekir. Planlamanız da kuyruklu anahtar kelimelerin kullanımına ve türevlerine dikkat edildiğinde özgün çalışmanız fayda sağlayacaktır.
  3. Anahtar kelime yerelleştirme: Google, ” color ” ve ” colour ” kelimelerinin aynı kelime için içeriğin yerelleştirilmesine dayalı olarak farklı yazım olduğunu algılar. Kelimelerinizi coğrafi bölgenize göre uyarlayın.
  4. Harf ve Noktlama Kullanımı: Google, noktalama ve büyük, küçük harf kullanımını göz ardı eder. Bu durum, “Tıklama Başına Ödeme” kelimesinin “tıklama başına ödeme” kelimesiyle aynı olduğu anlamına gelir. “E-posta”nın “e-posta” ile aynı olduğunu bilir.
  5. Gereksiz Anahtar Kelimeler:  Bir kelime için her iki sözcüğünü de dahil etmek zor ve gereksiz olabilir. Örnek: Klavye Seti ve “klavyeseti” – Google bunların aynı olduğunu algılar. Tutarlı olanı kullanmak daha çok işimize yarar.
  6. Anahtar Kelime öbeklerinde kelimeleri durdurun:  Arama motorları, “ve” , “ile” , “nizi” , “-ları” gibi çoğul ve diğer ek veya bağlaçları yok sayar. Örneğin; “PDF’lerinizi optimize edin” , “PDF’leri Optimize et” ile aynıdır.

Google, arama yapan kullanıcının amacını anlıyor. Anahtar kelimeleri, ziyaretçilerin aradığı sorgu ile eşleştirerek dönüşümleri arttırabilirsiniz. Sektörünüze özgü anahtar kelimelere odaklanın. Öncelikli anahtar kelimenizin eş anlamlılarını ve varyasyonlarını kullanın. Arama sonuçlarında daha zengin bir varlık gösterebilmek için kuyruklu anahtar kelimelere yönelin.

 

Gökhan AKSOY
SEO Uzmanı