Facebook bağlantı reklamları, dönüşümleri arttırmak isteyen işletmeler için potansiyel olarak uygun maliyetli bir seçenektir. Günde yaklaşık 1,5 milyar kullanıcı ve 2018 yılının 3. Çeyreğinde açıklanan 13,5 milyar dolarlık reklam geliri ile Facebook, pazarlamacılar için benzersiz bir reklam deneyimi sunuyor.

Facebook, site trafiği ve potansiyel müşterileri arttırmak isteyen işletmeler için çeşitli reklam türleri sunar. En yaygın reklam formatlarından biride Facebook bağlantı reklamlarıdır.

Facebook Bağlantı Reklamları Nedir?

Facebook bağlantı reklamları, web sitenizi, hizmet yada ürüne özel açılış sayfanızı veya makalenizi tanıtmanıza yardımcı olan tek resimden oluşan reklamlardır. Bağlantılı reklam farklı yerleşimlerde de kullanılabilir (eyleme geçirecek diğer formatlar, hikaye reklamları, dönen reklamlar v.s). Böylece daha geniş kitleye ulaşmak için çeşitli yerlerde kullanabilirsiniz. Bu reklamlar beğenilerin sayısını ve etkileşimi arttırmaya yardımcı olur.  

İstediğiniz harekete geçirici mesaj ile insanların eylemlerde bulunmasını sağlayabilirsiniz: Şimdi Alışveriş Yap, Daha Fazla Bilgi Al, Kaydol, Şimdi Rezervasyon Yap ve İndir.

Bağlantı reklamları için, potansiyel müşterileri çekmek üzere birlikte çalışan beş bileşen vardır. Haber akışına yerleştirildiğinde, reklamlar şunları içermelidir:

  1. Resim: görsel bileşenler dikkat çekmeye ve sonuç odaklı olarak reklam performansında önemli bir rol oynamaktadır.
  2. Başlık: eriştiğiniz kitleye reklamınızın ne hakkında olduğunu bildirir.
  3. Açıklama: teklifi açıklamak için görsele eşlik edecek kısa metinin başlığı destekleyici biçimde kullanılması önerilir.
  4. CTA: kişilerin bir sonraki adıma geçmesini teşvik edici eylem butonudur. Harekete geçirici mesajınız ile beş seçenek sunabilirsiniz: Şimdi Alışveriş Yap, Daha Fazla Bilgi Al, Kaydol, Şimdi Rezervasyon Yap ve İndir.
  5. Bağlantı Açıklaması: bağlantının hedefi ve potansiyel müşterinizin tıkladıktan sonra ne olacağı hakkında ek bilgi.

Örnek bir bağlantı reklamı:

Facebook Bağlantı Reklamları

Facebook Bağlantı Reklamı Özellikleri

Akışa yerleştirilen Facebook bağlantı reklamlarında, en iyi görüntüleme için aşağıdaki özellikler önerilmektedir;

  • Kullanılacak görselin boyutları minimum 600 x 600 piksel olmalı.
  • Görsel en boy oranı 9:16 – 16:9
  • Görüntü Formatı jpeg ve png tercih edilmelidir. GIF formatını video reklam türü altında eklemelisiniz.
  • Görsellerde %20’den fazla içerik bulunmamalıdır. Aksi halde reklam yayını askıya alınır.
  • Başlık 25 karakter
  • Bağlantı açıklaması 30 karakter
    • Başlık ve bağlantı açıklamasında belirtilen karakterlerin üzerindeki  metinlere izin verilir.Fakat yayında uzayan içerikler kesilir.
  • Kullanılacak metin oranı 125 karakter

Bağlantı reklamları mobil ve masaüstü haber bültenlerine, izleyici ağına ve sağ sütuna uygulanabilir. Mobil haber akışında gösterildiğinde bağlantı reklamlarının boyutu masaüstüne göre daha dardır:

Facebook Bağlantı Reklamları

Bir bağlantı reklamının gösterildiği yer, reklam hedeflerinize bağlıdır. Bununla birlikte, reklamınızın genel görünümünü, yerleşim yerlerine bağlı olarak farklı görünebileceği için göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Sağ sütunda yer alan reklamlar, daha az dönüşüm nedeniyle haber bültenindeki reklamlardan maliyet olarak daha uygundur. Sadece masaüstü cihazlarda gösterilmeye uygun olduklarından ve CTA butonu olmaması nedeniyle tıklama oranları daha düşüktür. Ancak, haber akışı reklamları ile birlikte kullanıldığında potansiyel müşterileri yeniden hedeflemede etkilidir.

Bağlantı reklamları ve diğer Facebook reklamları

Facebook bağlantı reklamlarını benzerlik bakımından diğer reklam türleri ile karıştırabilirsiniz.

Karşılaştırma:

Öne Çıkarılan Gönderiler

Yüzeysel olarak, bağlantı reklamları ve gönderi öne çıkarma benzer özellikleri taşıyor. Gönderileri öne çıkarma esas olarak, var olan kitleniz ile iyi sonuç verebilecek olan Facebook sayfanızdan tanıtılan yazılardır.

Bu reklam türü kitlenize satış yapma ve hala aktif olduğunuzu hatırlatma konusunda oldukça etkilidir. Kullanıcıların yaklaşık %90’ı, beğendikleri bir sayfaya geri dönüş sağlamayacaklardır. Bu durumda tek etkileşim kaynağı haber akışlarında gösterilen yayınlardan geçer.

Ek olarak, öne çıkarılan gönderiler de farklı içerik türlerini test etmenizin mükemmel bir yoludur. Bu reklam türü bağlantı reklamlarına benzemekle birlikte, kişileri sayfanızı beğenmeye teşvik etmediğiniz sürece bir harekete geçirici işleme dönüşmeyebilir. Öne çıkan gönderi yayınında var olan resim ve metin üzerinde hiçbir kontrol sağlayamazsınız.

Öne çıkan gönderiler sağ sütuna yerleştirilemez. Masaüstü ve mobil versiyondaki haber akışı, instagram hikayeleri ve instagram akışında gösterilebilir.

Facebook bağlantı reklamları daha yaratıcı bir kontrolden fazlasını sunar. Eşleşen hedef kitle türünüzü daha fazla potansiyel müşterilere erişebilmeniz için özelleştirebilirsiniz. (Coğrafi konum, demografik bilgiler v.b.)

Öne çıkarılan gönderiler, marka bilinirliği oluşturmak veya kendi alanlarında otorite kazanmak isteyen küçük işletmeler için iyi çalışabilirken, Facebook reklamları, pazarlama kampanyanızın bir parçası olarak bir bağlantı reklamı veya video kullanmak isteyip istemediğinize daha fazla esneklik sunar.

Video Bağlantı Reklamları

Resim dosyası yerine video formatları yada GIF seçeneği ile oluşturabileceğiniz Facebook bağlantı reklam biçimidir. Bu reklamlar ayrıca haber akışında, izleyici ağında ve Instagram’da da görünebilir. Ancak, sağ sütuna yerleştirilemezler.

Video Reklamlarının Özellikleri

  • Video Boyutu: 240 Dakika (en iyi performans gösteren video reklamlar 15-30 saniyelik video sürelerine sahiptir.)
  • Video En Boy Oranı: 9:16 ila 16:9
  • Video Dosya Boyutu: 4GB’a kadar
  • Metin: 125 karakter (ancak video reklamalar da bazı durumlarda metinler kesilebilir. 90 karakter metin kullanmak daha sağlıklı gözükmektedir.)
  • Bağlantı Başlığı: 25 Karakter
  • Bağlantı Açıklaması: 30 Karakter
  • En boy oranında %3 tolerans vardır.
  • Video Ses: İsteğe bağlıdır. (Ancak görseller ile karıştırılıp hemen geçilmesini önlemek ve izlenmeyi arttırmak için tavsiye ederiz.)

Video, hedef kitlenizin işinizle duygusal bir bağlantı kurmasını ve markanın daha aktif olmasını sağlar.

Dönen Reklamlar (Carousel)

Facebook dönen reklamları, 2 veya daha fazla görsel ve/veya video, bağlantı ve başlık ile harekete geçirme mesajı göstermenize imkan sağlar. Kullanıcılar dönen reklamlarda, sol ve sağ tarafta yer alan oklar ile gezinebilirler.

Dönen reklamlar, bir ürünün nasıl kullanılacağı, faydası, veya diğer vurguları bir arada sunmak için mükemmeldir. Bir hizmet için detaylı açıklama, tur organizasyonu için rotalar sunmak veya blog yayınlarınızı kullanıcılara göstermek için tercih edebilirsiniz.

Facebook Bağlantı Reklamları

Facebook Bağlantı Reklamı İçin En İyi Yöntemler

Her bir reklam bileşenini göz önünde bulundurduğunuzda, mükemmel bir Facebook bağlantı reklamı oluşturmak kolaydır. Metin ve görsel dahil olmak üzere her bölüm tıklanabilir olarak kolay yönlendirme sağlar.  Bağlantılı reklamlarda nelere dikkat etmeniz gerekir şimdi onlardan bahsedeceğiz…

Görsel Kullanımına Dikkat!

Görsellerde metin kullanmak, hedef kitlenizi reklama odaklamanın etkili bir yoludur. Facebook’un görsellerde kısıtladığı, %20’lik bir metin oranı olduğunu unutmadan cazip bir resim kullanmak gerekir.

Konuşma Tonunda Net ve Doğrudan Bir Başlık Yazın

Reklam başlığınız kısa ve net olmalıdır. Başlığınız, reklamınızdaki indirimli bir ürün veya hizmet sunmak gibi ek metni yansıtabilir. Ancak seçilen görüntü ile alakalı olmalıdır.  

Teşvik Edici Bir Duyuru Kullanın

İndirim, Ücretsiz Kargo veya özel bir promosyon olabilir. Teklifi netleştirin, böyle bir kullanımla potansiyel müşteriyi şaşırtmazsınız. Sınırlı bir süre önerisi ile aciliyet yaratın veya potansiyel müşterilerin hizmetinizle ilgili olabilecek sorularını yanıtlayın.

E-Ticaret şirketiniz için bir reklam planlıyorsanız eğer, şu bilgiler kitlenizde en çok merak edilen konular olacaktır;

Daha fazla kargo seçeneği, Daha hızlı destek, Daha kısa kargo süresi, Müşterilerimize 3 kat daha yakınız, Kolay iade gibi…

Facebook Bağlantı Reklamları

Açılış Sayfası Kullanın (landing page)

Reklamlarınıza uygun bir açılış sayfasına bağlayarak, belirli bir teklifi gördüklerinden ve kullanıcının tıklama sonrası deneyimini optimize edebilirsiniz. En iyi sonuçları elde edebilmek için, açılış sayfanızda reklam başlığınıza, açıklamalarına ve ilgili görsellere yer verip eşleştirirseniz, sayfaya erişen potansiyel müşteriniz doğru yerde ve güvende olduğunu hisseder. Açılış sayfanızın mobil kullanıcılar için optimize edildiğinden emin olun.

Bağlantı tıklamaları için optimize edilmeyen bir sayfa ile kullanıcıyı sayfa yüklenmesi için bekletmeniz erişim oranlarına ve dönüşe etki edecektir. Geç yüklenen sayfalarda trafik çekme veya dönüşüm sağlama hedefinize ulaşamayabilirsiniz. Kullanıcıların %56’sının mobil cihazlara yüklenmesi 3 saniyeden uzun süren bir sayfayı bıraktığını düşündüğünüzde, bu durumun öneminin büyüklüğü ortaya çıkmaktadır.  Açılış sayfası optimizasyonu pazarlama hedeflerinize yardımcı olacak bir etkendir.

 

Bağlantı reklamları ve diğer tüm Facebook reklam türleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için sosyal medya ekibimizden bilgi alabilirsiniz.

Gökhan AKSOY
SEO Uzmanı