E-ticaret sitelerinin geçmişi o kadar da uzun değil aslında. İlk örneklerini 1990-1995 yılları arasında görüyoruz. Gelin birlikte dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinin kısaca geçmişine bir göz atalım.

  • Amazon: 1995 yılında Jeff Bezos tarafından duyurulmuş.
  • Ebay: 1995 yılında Pierre Omidyar isimli bilgisayar programcısı tarafından kurulmuş.
  • Indiamart: 1996 yılında Hindistan’da B2B pazar yeri olarak kurulmuş.
  • Alibaba: 2001 yılında kurulmuş.

Ülkemizdeki e-ticaret sitelerine göz atacak olursak;

  • Hepsiburada: 1998 yılında kurulmuş olup şimdilerde Doğan Holding grubuna aittir.
  • Sahibinden: 2001 yılında kurulmuş.
  • N11: En yeni girişimlerden olan N11 pazar yeri olarak 2013 yılında açılmıştı.

Günümüzde Türkiye’de 12 bin e-ticaret sitesi aktif olarak yayınına devam ediyor. Ver her geçen gün bunlara yenileri ekleniyor. Durum böyle olunca e-ticaret SEO işlemleri de ciddi önem kazanıyor. Bugün genel olarak e-ticaret sitelerinde yapılan basit SEO hatalarına değineceğiz.

  • Yanlış URL Yapısı

Açık kaynaklı yada özel paket e-ticaret sistemlerinde bu durum genellikle otomatize edilmiş olarak karşımıza çıkıyor. Bazı yapılarda bu durum can sıkıcı olabiliyor. URL içinde geçen ID, firma adı veya sorgu parametreleri SEO açısından problem teşkil edebiliyor.

Örnek olarak;

  • http://www.magaza1.com/collections/odds-and-ends-sale/products/3l-jacket?variant=701727217
  • http://www.magaza2.com/category/category-s/1830/boots/356529940.html

Belirttiğimiz URL’lerde soru işareti, alakasız rakamlar ve uzun bir yapıya sahip olduğunu görüyoruz. Google’da bu durumun CTR oranlarını nasıl etkilediği ve nasıl olması gerektiğini iyi bir şekilde açıklamış.

E-ticaret sitelerimizde URL yapısını çok uzun tutmaktan kaçınmalı, ürün-kategori ile alakalı duruma getirmeli ve gereksiz parametrelerden uzak tutmalıyız.

  • Kopya Title Etiketleri

Otomatik olarak oluşturulan title etiketleri e-ticaret sitelerinde problem olabilir. E-ticaret sitelerinde hazır şablon olarak karşımıza çıkan (eğer ki özel olarak yapılandırmadıysanız) title etiketi benzer bir çok üründe kopya title durumu oluşturabilir. Bu durumda ürünlerinizin farklı Google arama sonuçlarında görünen başlıkların aynı olduğunu düşünün. Bu durum CTR oranınımızın düşmesine sebep olabilir. Title etiketinin önemini daha iyi anlamak için buna da göz atabilirsiniz.

  • Eksik Meta Etiketleri

Google arama sonuçlarında gösterdiği title etiketinin yanında meta description etiketi de bulunmaktadır. Title ve meta description etiketinde; sayfamızla ilgili bilgilendirme yapmamıza olanak verir. Bu sayede kullanıcıya sayfamız hakkında bilgiler verebiliriz.

E-ticaret Sitelerinde Sıkça Yapılan SEO Hataları

Meta description parametresinin yanlış ve doğru kullanımını resimde görebilirsiniz.

E-ticaret Sitelerinde Sıkça Yapılan SEO Hataları

Meta description bulunmayan sayfalarda Google varsa site içeriğinden bir bölüm gösterebilir. Yukarıdaki resimde de görebileceğimiz bu durum kullanıcı için çok bilgilendirici bir yapıya sahip değil.

Eksik meta etikete sahip olan sayfalarınızı Google Search Console üzerinden görebilir ve sayfalarınızı doğru şekilde yapılandırabilirsiniz.

  • Zayıf İçerik

E-ticaret Sitelerinde Sıkça Yapılan SEO Hataları

E-ticaret sitelerinde genellikle kullanılan XML sistemi ile birçok sitede benzer içerikler kullanılır. Bu durum ile kopya içerik olmasının yanında iyi hazırlanmamış bir XML ile birçok sitede içerikler de yeterince bilgilendirici olmayabilir. SEO için her zaman söylenen bir söz olan “içerik kraldır” söylemi burada da geçerlidir. Editoryal bir ekibe sahip iseniz ürünlerinizin açıklamalarını daha detaylı ve özgün hale getirin. Ürünlerinizin hakkındaki tüm detayları belirtmeye çalışın.