WordPress SEO yazımızda detaylı olarak WP’nin öneminden bahsetmiştik. Bugün ise sitelerimiz için çok önemli bir kriter olan website hızını ele alacağız.

Öncelikle neden web sitemizi hızlandırmalıyız? Bu soruyu analizlerle cevaplandıralım.

Walmart şirketi için yapılmış olan bir case study’i inceleyelim. Yapılan araştırmada,

Web sitesinin açılma hızını optimize ettikten sonra değişimleri takip etmişler ve sonuçlar şu şekilde olmuş.

  1. Web sitesinin açılma hızının düştüğü her 1 saniyede dönüşüm oranı %2 artmış
  2. Her 200 ms hız düşmesinde ise dönüşüm oranı %1 oranında artmış.
  3. Ek olarak da sayfaların SEO görünürlüğünde artmalar izlenmiş.

Bu sonuçlara göre web sitesimiz yavaş açıldığında kayıplarımızı tahmin edebiliriz. Söz konusu bir wordpress sitesi olunca bu kayıplar müşteri yada ziyaretçi olarak tanımlanabilir.

Google 2010 yılında web sitesi hızının sonuçlarını etkilediğini duyurmuştu. Durum böyle olunca SEO için web sitesi hızının göz ardı edemeyeceğimizi anlıyoruz. Ayrıca Google bunun için bize yardımcı olacak araçlar geliştirmeyi de ihmal etmedi.

Peki WordPress Sitemi Nasıl Hızlandırabilirim?

WordPress sistemi iyi optimize edilmediği zamanlar açılma süreleri baya uzun olabiliyor. Sizin de worpdress siteniz varsa mutlaka bunları uygulamalısınız. Eğer teknik desteğe ihtiyacınız olursa bize ulaşabilirsiniz.

İyi Bir Hosting

WordPress siteleriniz için hosting seçerken dikkat etmelisiniz. Bu konuda seçim yaparken bir çok kriter vardır. Bunların başında sunucu yapılandırması, disk alanı, trafik, yedekleme zamanları ve tabi ki fiyatlandırmadır. Bu kriterler kişiye göre değişkenlik gösterebileceğinden tavsiye olarak sunucu cevap sürelerini 200 ms altında olan yerlerden hosting sağlamamanız yönünde. Bu aracı kullanarak bu testi sağlayabilirsiniz.

WordPress Cache Sistemi Kullanın

WordPress sitenizde Wp Super Cache eklentisi sayesinde bu durumu çözebilirsiniz.

Wordpress Sitenizi Hızlandırın!

Bu eklenti ile tarayıcı önbellekleme, CDN sistemi ve sayfa sıkıştırma işlemlerini yapar. Bu sayede hem pagespeed puanınız artarken hemde sitenizin hızlandığını göreceksiniz.

Resimlerinizi Optimize Edin

Her yazıya yüklediğiniz resimleri optimize etmeden sunucuya yüklediyseniz muhtemelen siteniz çok yavaş açılıyor ve pagespeed puanını da gayet düşüktür. Bu bilemediğiniz bir durum olabilir ama üzülmeyin bunu da yükleyeceğimiz Wp Smush eklentisi ile çözüyoruz. Eklentiyi yükledikten sonra sitenizde medya alanında resimlerinizin boyutlarını görürken de aynı zamanda optimize edebileceksiniz.

Veritabanızı Optimize Edin

Sitenizde zamanla spam yorumlar, kullanmadığınız eklentiler ve ping urlleri veritabanınızda yer edinmiş olabilir. Bu durum her kullanıcı siteye girdiğinde veritabanından bu verileri okur ve size getirir. Gereksiz sorgular ise sistem yavaşlığına sebep olabilir. Bu durumun içinde önereceğimiz Wp Optimize eklentisi ile tablolarınızı optimize edebilir, gereksiz tablolardan da kurtulabilirsiniz.

PingBack ve TrackBack Ayarını Kapalı Tutun

Diğer sitelerden aldığınız linklerden haber eden sistem olsa da kullanımı devre dışı bırakarak site hızınızı optimize edebilirsiniz. Link takibi için ise farklı araçlar kullanabilirsiniz.

CDN Sistemi

Site optimize işleminde son olarak önerebileceğimiz sistem ise CDN (Content delivery network) sistemidir. Bu sistemde içerikleriniz farklı sunucularda depo edilerek kullanıcıya en yakın olan lokasyondan önbellek ile gösterilerek bağlantı hızından kazanım sağlanır.

Sonuç

Sitelerimizde hızının önemini açıklamaya çalıştık. Yavaş açılan sitelerde kayıplarımızın da neler olabileceğini gördük. Siz de kayıplar yaşamak istemiyorsanız vakit kaybetmeden bu çalışmaları uygulamalısınız. Teknik konu da ihtiyacınız olduğun da bize ulaşabilirsiniz.