Video Pazarlama Temelleri

Video içerik pazarlama temelleri ile daha farklı ama günümüzün konusu olan bir bölümü ele alacağız. Video içerik konusunda yeniyseniz eğer doğru adımları atıp atmadığınıza emin olmak için oldukça faydalı olacağına inanıyoruz. Bazı temel video pazarlama temellerini ele alalım;

Video Neden Büyük ve Nasıl Bu Kadar Hızlı Büyüdü?

Pazarlama dünyasında video gerçekten büyük bir araç mı? Bunları gelişi güzel değil, yapılan hareketler ile istatistiklere yansımasını kontrol ederek yanıtlayalım;

Hızlıca güncel istatistiklere bakalım:

Alexa: Dünyanın en büyük video platformu olan YouTube, dünyadaki en popüler 2. web sitesidir.

Video İçerik Pazarlama

Cisco: İnternet trafiğinin %82’sini 2022 yılına kadar videolar oluşturacak.

Video İçerik Pazarlama

Aslında insanlar sadece YouTube’u ziyaret etmiyor. Orası zaman harcadıkları geniş bir derya. Her gün YouTube’da 1 milyar saat video izlendiğini biliyor muydunuz?

Video İçerik Pazarlama

Bu rakamı bir kenara not edin. Çünkü karşılaştırma yapmaya kalktığınızda bu sayı Facebook ve Netflix izlenmelerinin birleştirilmesinden daha fazlası!

Ortalama bir kullanıcı, yalnızca mobil cihazlarda YouTube’u izleyerek günde 40 dakika harcıyor .

Daha derine indiğinizde, çevrimiçi videonun sevimli havyan videolarından çok daha fazlası olduğunu fark edebilirsiniz.

Aslında, tüketiciler, neyi satın alacakları ve kimlerden alacakları konusunda karar vermelerine yardımcı olmak için video kullanıyorlar.

Ne alaka mı?

Yapılan bir araştırmaya göre (bu bir efsane değil, HubSpot)

HubSpot; Tüketicilerin% 72’si, bir ürün açıklamasını okumak yerine, bir ürün hakkında bir video izlemeyi tercih ediyor .

(Rapora buradan ulaşabilirsiniz: hubspot)

%28’lik kısım ise ürün açıklamasını okumayı tercih ediyor.

Google: İnternet kullanıcılarının yarısı bir mağazayı ziyaret etmeden önce bir video arar.

Forbes’in verilerine göre ise ; tüketicilerin% 90’ı, videonun “satın alma kararlarını vermelerine yardımcı olduklarını”  belirtiyor .

Video Pazarlama: Yönelim Artıyor

Tüm bunlar olurken işletmeler durmuyor tabi ki, hızla harekete geçiyor.

İşletmelerin% 87’si artık ürünlerini ve hizmetlerini pazarlamak için video kullanıyor.

Pazarlamacıların% 93’ü, videonun daha fazla müşteri edinmesine yardımcı olduğunu belirtti.

Video İçerik Pazarlama

Şablon 1: Nasıl Yapılır?

Nasıl yapılır videosu bugün hepimizin sıkça tercih ettiği bir şablondur. Muhakkak hepimiz bir şeyi denerken nasıl yapılır diye videosunu bulup izlemişizdir.

Bir çok işletme için bu durum bulunmaz bir nimet gibidir. Nasıl yapılır videoları blog içeriklerinin bir video sürümü gibi diyebiliriz. O zaman ve eriştikleri insanları dönüşüme odaklamak için tasarlanmamışlardır.

Bu yüzden, ürün tanıtımlarıyla birlikte, bunları video pazarlamanız da kullanmanızı öneririm.

Video İçerik Pazarlama

Video Önizlemesi

Önizlemenizin temel amacı, izleyicinize doğru yerde olduklarını söylemektir.

Başka bir deyişle: İnsanlara konunun neden önemli olduğunu anlatmaya gerek yok. Videonuza erişim sağlamışlarsa, bunun zaten önemli olduğunun farkındalar.

Adımlar veya İpuçları

Şimdi içeriğin en kaliteli hale getirilme zamanı.

Videonuza bağlı olarak, bir dizi adımı özetleyebilirsiniz. Veya insanlara bir ipucu listesi sunabilirsiniz.

Şablonu Nasıl Yapılır olan bir video üretimi sağlıyorsanız bu bölümde göz önünde bulundurmanız gereken büyük bir detay var;

İşi Devam Ettirin!

Her adımı derinlemesine inceleyerek, daha önemli bilgileri vermelisiniz. Temel bilgileri ele almak yerine çok detaya inerseniz, -O nokta sonu olur. Çünkü insanlar alması gerekeni kapıp, ilerlemenin peşinde.

Niye?

İnsanların internet ortamında dikkatlerinin oldukça kısa olduğu artık bir sır değil. Ve aynı konu hakkında sürekli olarak devam etmede ısrarcı olursanız, onları kaybedeceksiniz.

Videoyu Kaydırma

Videonuzu konu bağlamında sonlandırmamaya özen gösterin. Evet, bu çok zorlayıcı.

Bunun yerine, video sonucunuzdaki 3 ana konuyu hızlıca ele alabilirsiniz.

  • Hızlı bir özet
  • Örnekler
  • Sonraki adımlar

Yeni duydukları püf noktaları tekrarlamayın, Bunun yerine öğrendiklerini hızlıca özetlemeye çalışın. Böylece videonun sonuna doğru ilerlemeye başlarlar. Eğer uygun bir durumsa bu sürecin faydasından, müşterinize yada arkadaşınıza nasıl yardımcı olduğundan bahsedin.  Elinizde uyumlu olabilecek önemli gördüğünüz örnekleri kullanmaktan (ama dengeli olup sıkıcı olmaktan kaçının) kaçınmayın.

Tek örneğiniz varsa yada bir kaç örnek sunacaksanız, işleyici olanı en sonda verin. Bu son örnek, insanlara yeni öğrendikleri şey hakkında harekete geçme motivasyonu sağlar.

Klasik ama videonuzu YouTube’da izleyen kişileri kanalınıza abone olarak kazandırabilirsiniz. Veya videonuzu kendi web sitenizde barındırıyorsanız, bülteninize abone olmalarını isteyebilir, yeni gelişmelerden haberdar olmalarını sağlayabilirsiniz.

Her iki durumda da, net bir sonraki adımlar kümesiyle videonuzu kapattığınızdan emin olun.

Şablon 2: Ürün Demosu

Eğer ürününüz insanlara nasıl işlediğini göstermek istiyorsanız, hiçbir şey videoyu yenemez. Tabi ki teşhir standını ayrı tutuyoruz, ama ülkenin her yerinde de stand açmaktan daha uygun bir çözüme davet ediyoruz 🙂 – Şöyle bir düşündüğünüz de binlerce insana tüm özellikleri (fazla işlevi olan bir şey ise tabi) sunmanız mümkün olmayabilir. Bu nedenle yine Video İçerik Pazarlama her açıdan önde diyebiliriz.

Sorunu Tanıtmak

Farkında mısınız? Çok sayıda ürün demo videosu, ürünlerinin harika oluşu ile ilgili söylemlerle başlar.

Ve bu büyük bir hata. Bırakın harika olup olmadığına kullanıcı işlevselliği ile karar versin, fikirlerine yön vermeyin. Çözüm bulmalarına ışık yakın.

Video başlangıcında ürünü göstermeniz de bir sorun yok elbette. Ama bunu olabildiği kadar kısa tutmalısınız en fazla 2-3 saniye mesela 🙂

Şimdilik; amacımız ürünü göstermek değil!

Bunun yerine, bu bölümün amacı hızlı bir şekilde (ama gerçekten yavaşlıktan arınmış bir hız) Ürününüzün çözeceği sorunu yansıtmaktır.

Bu % 100 ürün videoları için geçerli eski bir infomercial hilesidir. Eğer gece geç saatlerde kanal kanal geziyorsanız muhakkak birine denk gelmişsinizdir.

Video İçerik Pazarlama

Infomercial; Bir reklam filmi, genellikle ücretsiz bir telefon numarası veya web sitesi içeren bir televizyon reklamı biçimidir.

Örneğin, ShamWow bez özellikleri, avantajları ve fiyatları ile reklama başlamıyor. Bunun yerine, ilk birkaç saniyeyi sorunu açıklamak için harcarlar.

Video İçerik Pazarlama

Bu şekilde, ürünlerini ortaya çıkardıklarında izleyiciler satın almaya hazırdır.

Ürün Sahneye

Bu videonuzun, ürününüzü veya hizmetinizi gösterdiğiniz bölümüdür.

Burada çok şatafatlı olmana gerek yok. Heyecanlı bir tanıtım ile ürününüze güzel bir görüntü verin.

Özellikler ve Faydalar

Artık insanlar yeni ürününüzü gördüklerinde, bazı temel özellikleri ve avantajları ele almanın zamanı geldi. Bu avantajlar, gösterdiğiniz ürünün türüne göre farklılık yaratacaktır. Bu bir yazılımsa, yazılımınızın yapabileceği tüm harika şeyleri göstermek istersiniz. Ürününüzün ek olarak nelerde nasıl bir fayda sağladığından bahsetmek istersiniz.

Tüm bunları destekleyici örnekler sunmak harika bir iş olacaktır.

Vaka çalışmaları ve referansları artık sunabilirsiniz.

Eylem Çağrısı (CTA)

Çoğu zaman, bu bir satın alma yapmak için bir eyleme geçirici hareket olacaktır.

Ancak bu ürün veya hizmetinize bağlıdır. Diyelim ki 50 bin dolarlık bir fabrika ekipmanı satıyorsunuz.

Bu durumda, CTA’nız “daha ​​fazla bilgi” veya “bir demo kitap” olabilir. Her iki durumda da, izleyicinize videonuzu bitirdikten sonra yapması gereken bir şey vermelisiniz.

##

Video İçerik Pazarlaması

Şablonların diğer ikisi ise;

Açıklayıcı Video : Burada zor bir konsepti açıkladığınız yer… ürün veya hizmetinize bağlı bir konsept. Açıklamanıza geçmeden önce, insanların bu konseptle ilgili birkaç önemli sorusu olduğundan emin olun, öğrenin. Bu soruları kullanıcıdan önce video da siz sorduğunuzda merak uyandırır ve izlemeye devam eder.

Olay İncelemesi : Örnek olay incelemelerinin dönüşüm oranınızı artırabileceği bir sır değil. Her vaka incelemesinden ve referanstan daha fazla sonuç almak istiyorsanız, video vaka incelemelerini şiddetle tavsiye ederim. Şirketinizin ne kadar harika işler ortaya koyduğundan bahseden bir insan ile siteniz de yazan bir metin düşünün. Kesinlikle karşılaştırılamaz, ama metin hiç edilemezde. Çünkü Bunları birleştirip, incelemeyi oluşturduğunuzda hedefe ulaşmak zor değil.

 

Tabi ki video pazarlaması tüm bunlarla sınırlı değil.

Tüm bunları sürdürebileceğiniz diğer maddeler;

1. Video Ekipmanları

Yüksek kaliteli videolar yapmak için bazı ekipmanlara yatırım yapmanız mı gerekiyor? Evet.

Evet, kameralar ve mikrofonlar önemli. Fakat şunu unutmamalısınız;

Dünyanın en iyi kamerasına sahip olabilirsin. Ancak bir dolapta çekim yaparsanız videonuz oldukça kötü görünür. Öte yandan, iyi aydınlatılmış bir odada çekim yaparsanız, bir iPhone ile gerçekten güzel videolar üretebilirsiniz.

O Yüzden tüm detayları koşullarına göre uygulamanız gerekir. Derme çatma yapılar, elbet bir gün yıkılır.

2. Harika Video İçerikleri Üretmenin Yolları

3. Videolarınızı Profesyonelce Düzenleyin

4. İleri Stratejiler ve Teknikler

5. Video Pazarlama Vaka Çalışmaları

Video içerik üretimi için profesyonel destek alabilirsiniz.

Gökhan AKSOY
SEO Uzmanı