12,8 milyar dolara ulaşan e-ticaret hacminin geçen her yeni gün ile birlikte artış göstermesi, sosyal medya kullanım oranları ve internette akılcı fikirlerin çok kısa sürelerde çığır açması dijital nereye gidiyor? Sorusunu akıllara getiriyor.

Türkiye’de dijital pazarlama son 10 yılda büyük bir evrim yaşadı. Kullanıcı alışkanlıklarının değişimi ve zaman kavramının önem kazanması, dijital alandaki yenilikleri beraberinde getirdi. Böylece herkes neredeyse tüm ihtiyaçlarını bu büyük mecra üzerinden karşılamaya başladı. İnternet hızının artması ve farklı cihazlar üzerinden kolay erişim sağlanması bu alandaki platformlarının değerini arttırdı.

Artık hepimizin birer dijital kimliği ve alışkanlıkları var. Üstelik neyi ne kadar takip ettiğimiz ve neyi incelemeye ne kadar zaman ayırdığımız, dijital ayak izlerimiz ile rahatça görülebiliyor. Bu sayede markalar bizi bizden daha iyi tanıyor ve alışkanlıklarımıza yönelik çalışmalar düzenliyor. Aslında bu bir çeşit, ihtiyaç ve bu ihtiyacı karşılayabilen kişilerin birbirleri ile en kolay entegrasyonu olarak görülmekte. Dijital dünyada bambaşka bir çığır var. Hemen her yeni gün “daha ne kadar ilerisi olabilir” derken kendimizi bambaşka bir deneyim içerisinde buluyoruz.

Yaşadığımız dönemde zamanın öneminin farkındayız. Dijital dünya zamandan tasarruf etmek adına oldukça etkili ve çekici bir alan olduğu için böylesi büyük ilgi görüyor. Hem ihtiyaç karşılıyor hem de zaman kazandırıyor. Bu hem tüketici hem de marka için aynı değerde. Henüz daha kolay şekilde karşılanamayan bir ihtiyaç gözetildiğinde ve buna yönelik dijital bir çözüm bulunduğunda sonuç büyük oranda pozitif oluyor. Örneğin Google Adwords Reklamları. Sadece aramalara uygun sonuçlar aldığımız bu alanda şuan etkili reklam çalışmaları yürütülüyor. Tüketicinin ihtiyaç duyduğu ürünler farklı reklam modelleri ile sunuluyor ve bu alan her ay milyonlarca reklam getirisi yaratıyor.

Sosyal medya alanına değinirsek, şuan Türkiye’de 54 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Dijital dünyanın var ettiği sosyal platformlara rağbet, her geçen saniye artıyor. Özellikle Facebook ve Instagram, bu alanda en çok kullanılan kanallar içerisinde. Fark ederseniz bu platformların yoğun kullanımı da yine görülemeyen bir ihtiyaç üzerine kurulu.

Önceki dönemlerde uzaktaki insanlar ile iletişim kurmak yalnızca telefon üzerinden gerçekleşiyordu. Üstelik bu insanların neler yaptığını onları aramak dışında öğrenebileceğimiz bir alan yoktu. Sosyal medya platformları aslında bu boşluğu görerek bugün ki gücüne ulaştı. Ardından tabii ki burada da markalara kullanılabilecek alanlar olduğu fark edildi ve böylesi aktif bir alanda markalar potansiyel kitlelerini kolayca bulabildi. Yani hem sosyal çevrenin severek takip edilebileceği alanlar inşa edildi hem de markalar aynı alanda barındırılabildi. Aslında bu hem ziyaret hem ticaret sözünü akıllara getirmiyor değil. Yakınlarımızı sevdiklerimizi takip edebiliyor, ilgi duyduğumuz kişilerin yaşamlarını inceleyebiliyor ve bu eğilimlerimize göre ihtiyaçlarımız doğrultusunda ürün – hizmet ‘ler görebiliyoruz. Yani yönelimlerimiz dijital dünyamıza yön veriyor. Bu dünyada bıraktığımız izler ise bizim dijital kimliğimizi oluşturuyor.

Türkiye son yıllarda dijital adına gerçekten büyük değişimler yaşadı.  Bu alandaki pazar payının artması, dijitalin büyük arama motorları, sosyal medya mecraları, up uygulamaları, influencer kaynakları, dijital pazarlama ile verimliliği zirveye taşıdı.

Bugün dijital pazarlamanın nerelere ulaştığını ve Türkiye’de ne durumda olduğunu dahi yine bu platform üzerinden inceliyor ve okuyoruz. Tıpkı şuan da yaptığınız gibi 🙂 Dijitali doğru kullanmak ve gelecek vaad eden bu alanda etkin bir varlık sunabilmek önemli. Daha da önemlisi bir dijital alanı nasıl daha geniş kitlelerin kullanabileceği hale dönüştürebiliriz? Sorusuna yanıt bulmak Türkiye’nin bu alanda gelecekte yepyeni dijital projeler meydana getirmesini sağlayacaktır. Ne kadar verimli bir dijital alan inşa edersek ve bu alanı ne kadar fonksiyonel kullanabilirsek o kadar iyi ilerlemeler kaydedebiliriz.

Elif Çilem Aksoy
SEO Uzmanı – İçerik Editörü