Türkiye E-ticaret Ziyaretleri ve Dönüşüm Raporu

Türkiye e-ticaret bazında değerlendirme yapıldığında çok satış sağlamıyor. Gerçekleştirilen ziyaretlerin sadece %1’lik kısmı alışveriş ve hizmet olarak dönüş yapıyor. Satın alma oranı yüzdesi ise 1.18 gibi bir rakamdan oluşuyor. Trafiğe yönlenmek bir çözüm olsa da her geçen gün yeni ziyaretçi kazanmanın maliyet oranı yükseliyor. Dönüşüm oranlarının artış sağlaması adına alternatif çözümler araştıran e-ticaret siteleri için Insider‘ın Türkiye E-ticaret Eko sistemi, 2016 2. Çeyrek Raporu, e-ticaret sitelerinin satıştan önce ve satış süreçlerini nasıl daha verimli kullanabileceklerine yönelik tavsiyeler iletiyor.

Türkiye’de 80 e-ticaret sitesinde gerçekleşen 268 milyon 693 bin 177 oturumu inceleyen Insider raporunda göze çarpan ilk sonuç, e-ticaret sitelerinin, fazla ziyaretçi ileten değil fazla müşteri gönderen trafik kaynaklarına yönlenmesi gerektiği. Çünkü e-ticaret sitelerindeki oturumların %37’si organik arama; toplam %72s’i arama motoru aracılığıyla sağlanıyor. Ayrıca dönüşüm oranı en fazla olan trafik kaynağı, %174 dönüşümle gelir ortaklığı.

 

Türkiye E-ticaret Ziyaretleri ve Dönüşüm Raporu

Cihazlar bakımından değerlendirme yapıldığında, e-ticaret sitelerinin ana trafik kaynağı ise yüzde 53,7 oranla artık mobil. Mobilin dönüşüm de süreçte artış göstermekte fakat bugün %0,7 ile sınırlı. Masaüstü için bu oran artışı sürdürüyor ve bugün %1,7. Tüm satın almaların%85’inin masa üstünden sağlandığını açıklayan rapor, mobil trafiğin çoğunlukla ürün karşılaştırma için kullanıldığının altını çiziyor. E-ticaret sitelerinin mobil sitelerini ve uygulamalarını buna göre yeniden yapılandırması gerekiyor.

Türkiye E-ticaret Ziyaretleri ve Dönüşüm Raporu

 

2016 ikinci çeyrek itibariyle e-ticaret müşterileri, bir ürün satın almadan önce bir mağazaya ortalama 4,57 adet ziyaret yapıyor. Bu ziyaretlerin ne zaman ve hangi cihazlardan yapıldığını bilmek, doğru mesajı doğru yere iletmek açısından kritik.

Türkiye E-ticaret Ziyaretleri ve Dönüşüm Raporu

 

Alışverişlerde ortalama sepet tutarı en yüksek cihaz ise tabletler, onu masaüstü ve mobil izliyor. Tabletlerin bu özelliğini avantaja çevirmek için, örnek bir pratik e-ticaret sitenizde dilek listesi oluşturmak. Bu sayede ziyaretçilerin beğendikleri ürünleri bir yerde toplaması ve alışverişi daha sonra masa üstünde sonlandırması kolaylaşıyor.