SSL Nedir; SSL (Secure Sockets Layer) Güvenli soket katmanı, ağ üzerinden güvenli bir şekilde haberleşmeyi sağlamaya yarayan kriptolama protokolleridir. Server ile alıcı iletişiminde dataların şifrelenmesi işlemidir.

SSL protokolü Netscape tarafından geliştirilmiş ve ilk versiyonu (1.0) kusurlu planlaması nedeni ile ciddi güvenlik açıklarından dolayı kullanıma sunulmamıştır. İlk versiyondaki açıkların kaynağı tespit edilerek, bir çok testler sonrasında geliştirilen 2.0 versiyonu 1995 şubat ayında piyasaya sürüldü.

SSL Sertifikası Çalışma Yöntemi

SSL sertifikası çalışma yöntemi iki anahtar sisteminin kodlama mantığı ile sürmektedir. Private Key ve Public Key olarak adlandırılan iki anahtar yöntemi ile verileri şifreleyip okumasına olanak sağlanır. Kodlanmış bu yazılım; kilitlediği veriyi var olan diğer anahtarı açabilecek şekilde tasarlanmıştır. SSL sertifikası alındıktan sonra anahtarlarınız default olarak gerçekleşmektedir. Oluşturulan anahtarlardan private key web sitesi için işlemleri sürdürür. Diğer anahtar yöntemi ise public key bağlantı kurulan kişilere gönderilir. İletişime geçen kullanıcı Public Key anahtarı ile mesajı güvenli bir şekilde size ulaştırır. Transfer sürecinde veri size ulaşmadan, dışarıdan o veriye erişim sağlanabilse bile şifreleme olması nedeni ile private key anahtarına ihtiyaç duyacaktır.

SEO için Önemli mi?

Dünya genelinde ve ülkemizde en yaygın olarak kullanılan Google arama motoru her geçen gün doğru verileri sunabilmek için güncellemeler yapmaktadır. Özellikle bir web sitesi için masa üstü versiyonundan çok mobil cihazlara uyumluluğunu ön planda tutmaktadır. Analizler doğrultusunda sitelere olan etkileşimin %70’i mobil cihazlar üzerinden olması Google’ın kullanıcılara doğru verileri sunması için yeterli bir neden. Arama motorları arasındaki yarış en doğru veriyi en doğru siteler ile hızlı bir şekilde kullanıcıya iletebilmek.

Artık E-Ticaret siteleri dışında her bir veri toplayan sitenin de kullanıcı hakkını korumak adına SSL sertifikası olmayan bu tarz siteleri Güvenli Değil olarak işaretleyeceğini paylaşımları ve Search Console aracılığı ile bildirdi. SSL sertifikasının kullanımına direkt olarak önem verdiğini belirten Google bize SEO içinde bunun önem kazandığını belirgin ifade ile olmasa da göstermektedir. Kısacası Google artık SSL Sertifikasının zorunlu bir hale gelmesi için çalışmalarını sürdürmektedir.

HTTP’den HTTPS’ye Geçiş

Web sitelerinde SSL sertifikası alımı sonrası en sık yaşanan sorunlar http ve https protokollerinin yönlendirilmesidir. Web sitesinin eksiksiz olarak HTTPS’ye yönlendirilmesi ve kalıcı 301 redirect olarak yapılması atlanmamalıdır. SSL sertifikası süresine dikkat ederek, sizleri maddi ve prestij kaybına uğratmasına engel olabilirsiniz. Search Console ve Analytics mülk kayıtlarınızı https olarak düzenlemeniz doğru raporlama için büyük önem taşımaktadır. SSL sertifika testlerini yaparak kullanımı doğru sağladığınızdan emin olabilirsiniz.

 

Gökhan AKSOY
SEO Uzmanı