Sosyal medya artık hepimizin vazgeçilmezi. Yakınlarımız neler yapıyor?, dünya da neler oluyor?, ilgi alanlarımıza dair gelişmeler neler? Tüm bu soruların yanıtını çabasızca alabiliyoruz. Özellikle Instagram sosyal medya platformları içerisinde sonradan var olan fakat kısa sürede en aktif olmayı başaran bir mecra. Yapılan araştırmalar günde en az yarım saatimizin sosyal medya platformları üzerinde geçtiğini gösteriyor. Peki bu platformlarda trendler neye göre belirleniyor? Herkesin popüler olmak istediği, markaların etkili reklam çalışmaları yürütmek istediği sosyal ama aynı zamanda pazarlama odaklı bu platformlarda algı farklılıkları neler?

Hepimizin hafızalarına yerleşen, düzenli olarak takip ettiğimiz ve bu ilgi alanına yönelik eylemlerimizi içeren trendler ilk sırada. Herhangi bir yayın programı, ilgi duyulan bir sanatçı sosyal medya üzerinde trend yaratabiliyor. Bir oyuncunun tercih ettiği bir ürün ya da kullandığı bir kelime saniyeler içinde milyonların kullandığı bir eylem- ürün halini alıyor. Hal böyle olunca karşımıza ilgi alanı = trend denklemi geliyor.

Bazen de çabasız trendler köklü geçmişe sahip sosyal medya hesaplarını bir an da geride bırakabiliyor. Bu da sosyal medyanın ilginç ama gerçek bir yanı. Geçtiğimiz Aralık ayında Instagram üzerinde en çok beğeni alan fotoğraf Kylie Jenner’ın çocuğunun fotoğrafı idi. Bu içerik uzun süre konuşuldu. Ancak ardından beyaz arka plan üzerinde çekilen bir yumurta resmi diğer görseli geride bıraktı. Yalnızca bir yumurta görseli, yıllardır Instagram başta olmak üzere pr yapan Jenner ailesinin rekorunu geride bıraktı. Bu çabalı ve çabasız trend kavramını karşımıza çıkardı.

Sosyal Medyada Trend Kavramı

Tüm markaların diğer markalardan daha fazlasını yaparak öne çıkmaya çalıştığı ve kriterlerin her seferinde ( her yeni marka çalışmasıyla) arttığı günümüz şartlarında markalar belki de aynısını tekrar etmek dışında daha öz basit ama etkileyici mi davranmalı? Belki de daha özgün, anlaşılır, sade ve net mesajlar vermek daha iyi ve akılda kalıcı bir trend yaratmaya yardımcıdır. Daha anlaşılır olmak daha fazla hedef kitle demektir.

İçinde bulunduğumuz zamanda yeni bir marka oluşturmak, onu akıllarda yer ettirmek, aktifliğini tüm kitleye iletmek oldukça meşakkatli bir çalışma gerektiriyor. Sosyal medya ise bu çalışmaların neredeyse %80’ini kapsıyor. Bu nedenle etkili kullanılması, kampanyaların istenilen mesajı vermesi ve hedef kitleye en anlaşılacak şekilde iletilmesi çok önemli. Yeterli etkiyi yaratamayan ve başarısızca yok olan yeni markalar bugün bizleri etkisi altına alan bu önemli sosyal medya mecralarında daha özgün olabilmeyi bilmeli. Yapılanı yapmak dışında sürekli yoğunlaştırılıp anlam karmaşası yaşatan çalışmalara daha özgün bakabilmeli.

Elif Çilem Aksoy

SEO Uzmanı – İçerik Editörü