Pazarlama Stratejileri; bir plan oluşturmak için masaya oturduğunuzda bu durum biraz bunaltıcı olabilir. Çünkü seçim yapabileceğiniz çok sayıda pazarlama stratejisi mevcuttur. Fakat işletmeniz için doğru olan stratejiyi seçmek bu seçenek çokluğunda işleri zorlaştırabilir.

Ve unutmamak gerekir ki tüm pazarlama taktikleri eşit yaratılmamıştır.

Bazı pazarlama stratejileri daha fazla yatırım gerektirir. Bu stratejileri desteklemek için fazladan zaman, kaynak veya çaba harcamalısınız.

Bazı pazarlama stratejileri risk taşır. Örneğin negatif SEO taktikleri ile bir plan çizip ilerlemeyi düşünürseniz, arama motorları sizi yakalayabilir, sitenizi cezalandırabilir ve sıralamalarda ciddi kayıplar yaşayabilirsiniz. Bazı Black-Hat stratejileri hızlı kazanç sağlayan bir yol gibi görünse de, işinizi büyütmenize yardımcı olamaz. Bu planlama ile performans düşüklüğü yaşayarak, kaliteli trafikleri kaybedecek ve marka bilinirliğini olumsuz etkileyeceksiniz.

Bu nedenle, hangi pazarlama stratejisi türlerini kullanacağınızı düşünmeye başladığınızda, risk ve kazancın yatırımla olan kıyaslamasını göz önünde bulundurun. Bu yatırımı riske atmalı mısınız? Yoksa doğru planla yatırımınızı destekleyen stratejilere mi yönelmelisiniz?

Pazarlama Stratejileri Türleri

Enerjinizi nereye harcayacağınızı, riskleri, ödülleri ve yatırımları nasıl ölçeceğinize karar vermenize yardımcı olmaya çalışacağız. İşiniz için fayda sağlayıcı pazarlama taktiklerini nasıl seçeceğinizi göstermek için bu kılavuzu oluşturduk.

Strateji Örnekler
Geleneksel pazarlama Doğrudan posta, reklam panoları, promosyon ürünleri
Etkinlik pazarlama Etkinlik sponsorlukları, eğitim oturumları, workshops
İçerik pazarlama Blog oluşturma, teknik incelemeler, podcast’ler
Sosyal medya pazarlamacılığı Organik sosyal gönderiler, influencer marketing, canlı oturumlar
Ücretli dijital reklamlar Görüntülü reklamlar, video reklamlar, yeniden pazarlama reklamları
SEO Site içi SEO (On-Page SEO), Site dışı SEO (Off-Page), teknik SEO

Geleneksel Pazarlama

Geleneksel pazarlama: onlarca yıldır var olan temel pazarlama stratejileridir. Pek çok modern pazarlamacı yalnızca dijital stratejilere odaklanmayı tercih etmektedir. Fakat geleneksel pazarlamanın değerli taktiklerinden birkaçını dikkate almakta fayda var.

Bu pazarlama stratejilerinin işletmeniz için doğru olup olmadığını seçerken, hedef müşterilerinizi göz önünde bulundurun. Hedef kitleniz teknoloji konusunda çok bilgili değilse, bu yaklaşımlar mesajlarınızı görme olasılıklarının daha yüksek olacağı yerlerde onlarla bağlantı kurmanıza yardımcı olabilir.

Bu pazarlama stratejilerinden bazıları, yatırımla ilgili oldukları için bazı risk faktörleri bulunur. Taktiklerden birkaçı diğer taktikler kadar etkili olmayabilir; ödül için çok pahalı olabilirler. Risklerle gelen geleneksel pazarlama taktikleri için, büyük miktarda kaynağa yatırım yapmadan önce stratejiyi test etmekte fayda var.

Pazarlama Stratejileri Kılavuzu

Etkinlik Pazarlaması

Etkinlik pazarlaması, genel itibariyle şirket, marka sahibi ile tüketici ve müşteri arasında gerçekleşen ağırlıklı deneyimsel bir etkileşimli pazarlama türüdür.

Hedef kitlenin çoğunluğu zamanını çevrimiçi geçirmiyorsa bu pazarlama türü sık tercih edilen bir pazarlama stratejisidir.

Hedef müşterileriniz bölgenizde yaşıyorsa, yerel etkinliklere ev sahipliği yapmak yüksek oranda fayda sağlayabilir. Hedef kitleniz sık sık ulusal endüstri etkinliklerine katılıyorsa, etkileşim yaratmak için bu konferanslara da katılmak fayda sağlayıcı olacaktır.

Pazarlama Stratejileri Kılavuzu

İçerik Pazarlaması

İçerik pazarlaması, dijital pazarlama süreçlerinin büyük bir parçasıdır. İçerik oluşturmak ve dağıtmak, potansiyel müşteriler oluşturmanın ve beslemenin etkili bir yoludur.

Hedef kitleniz sorularına cevap bulmak, ürün ve hizmetleri araştırmak için arama motorlarını ve sosyal medyayı içeriğinizi pazarlamak adına stratejinizin bir parçası olarak değerlendirmelisiniz.

Bu kategorideki risk nispeten düşüktür. İçerik pazarlamasının en riskli unsuru, kitlelerin yanıt vermediği içerik için büyük miktarda kaynak harcamaktır. Harika bir fikir gibi görünen ancak daha sonra izleyicilerinizde yankı uyandırmayan içerik oluşturmak için çok zaman ve para harcamak istemezsiniz. Bu pazarlama stratejilerini seçerken daima hedef kitlenizi aklınızda bulundurun. Satın alma dönüşüm hunisinin her aşaması için bir ihtiyacı karşılayan ve arama amacına yanıt veren içerikler oluşturun.

Pazarlama Stratejileri Kılavuzu

Sosyal medya pazarlamacılığı

Bir sosyal medya pazarlama stratejisi içeriğinizi dağıtmak ve hedef kitle ile bağlantılar kurmak için etkili bir yoldur.

İdeal müşterileriniz düzenli olarak sosyal medya platformlarını kullanıyorsa, bu siteleri hedefleyin ve orada bir varlık oluşturun. Sosyal medya söz konusu olduğunda her yerde olmanıza gerek yok. Sadece hedef kitlenizin olduğu yerde olmanız yeterli olacaktır.

Sosyal medya pazarlamasını kullanmanın riski nispeten düşüktür. Markaların sosyal medya sorunları yaşamasının birincil yolu, duyarsız veya saldırgan mesajlar yayınlamaktır. Sosyal medya hataları markanız için olumsuzluğu tetikleyebilir. Fakat gönderileriniz ve yorumlara verdiğiniz yanıtlar için dikkatli ve kaliteli bir süreç planlarsanız bu riskleri azaltabilirsiniz.

Pazarlama Stratejileri Kılavuzu

Şu ana kadar organik çevrimiçi pazarlama stratejisi örneklerine baktık; çoğu yerleşim alanı için ödeme yapmanız gerekmez. Ancak pazarlama stratejinizin tamamlayıcı bir parçası olarak ücretli dijital reklamları göz ardı edemezsiniz.

Google Ads Reklamları, markanız, teklifler ve içeriğiniz için daha fazla görünürlük elde etmenin harika bir yoludur. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok farklı platform ve içerik yerleşim ortamı vardır. Bu nedenle, reklam bütçenizi pazarlama stratejilerinde nereye harcayacağınıza karar verirken hedef kitlenizin en çok zaman geçirdiği platformlara odaklanın.

Google Reklamları, markalar için çok fazla risk taşımaz. Fakat, reklamları çok fazla yere yerleştirerek markanın hedef kitleyi bunaltmadığından emin olmalısınız. Yatırımın etkili olup olmayacağını düşünmeden ve bunları raporlar haline getirerek ölçümlemeden hareket etmeyin. Reklamları başlatmadan önce her zaman potansiyel yatırım getirisini (ROI) ölçün.

Pazarlama Stratejileri Kılavuzu

SEO: Bağlantı Oluşturma

Arama motoru optimizasyonu (SEO), geniş taktikler grubunu içeren bir pazarlama stratejisidir. Bu nedenle SEO stratejilerini 3 kategoride incelemek faydalı olacaktır. Bunlardan ilki bağlantı kurma.

Web sitenize geri bağlantılar oluşturmak en etkili SEO stratejilerinden biridir ve derin bağlantı profili oluşturmak için birçok taktik vardır.

Bazı bağlantı kurma türleri oldukça riskli olabilir. Pazarlamacıların genellikle Siyah Şapka (Black-hat) ve Beyaz Şapka (White-hat) SEO taktikleri arasında seçim yapmakta zorlandığı bir alandır. Bir web sitesine hızlı bir şekilde geri dönüş sağlamak için kuralsız olarak tanımladığımız Black-Hat taktiklerini kullanmak cazip gelse de, geri bağlantılar bulmak ve onları doğru şekilde kazanmak daha faydalıdır. Black-Hat yöntemlerden kaynaklı birçok ceza ve negatif sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz.

Pazarlama Stratejileri Kılavuzu

SEO: Site İçi

SEO pazarlama stratejilerinin bir sonraki kategorisi site içi SEO’dur. Bu, stratejinizin sayfa içi optimizasyonu içeren kısmıdır.

Yatırımınızın risk yerine ödül sunmasını sağlamak için çabalarınıza rehberlik edecek temel bir kural vardır: Okuyucular için yazın, arama motorları için değil.

İçeriğinize anahtar kelimeler eklemek daha iyi sonuçlar alacak gibi görünse de risklidir. Bu durum emeklerinizin boşa gitmesine neden olabilir. Site içi SEO çalışmalarında oldukça temkinli olmalı ve kurallardan dışarı çıkmamalısınız. Bunun için uzman bir ekiple iş birliği yapmanız faydalı olacaktır.

Pazarlama Stratejileri Kılavuzu

SEO: Teknik Denetimler

SEO çalışmalarında Teknik Denetim karmaşık konulardan biridir. Teknik denetimlerin karmaşık görünmesi birçok markanın pazarlama stratejileri arasında bu adımı göz ardı etmesine neden olabiliyor.

Ancak bu taktikler, web sitenizin sıralamalarını iyileştirmesine, daha fazla müşteri ve ziyaretçi çekmesine büyük ölçüde katkı sağlayabilir. Dolayısıyla teknik SEO, her pazarlama stratejisi planının bir parçası olmalıdır.

Bu kategorinin getireceği riskler tüm pazarlama stratejilerinize ciddi oranda zarar verebilir. Riskten kaçınmak istiyorsanız, teknik denetimlerin spam yada yarım yamalak görünüp görünmediğini kontrol edin. Başta Arama motorları olmak üzere kullanıcıları kandırmaya çalışan Black-Hat SEO taktiklerinden kaçının. Web sitenizi kullanıcıların yararına organik olmaya, iyileştirmeye ve optimize etmeye yardımcı olmayı amaçlayan stratejilere sadık kalın.

En İyi Pazarlama Stratejilerini Seçin

Artık pek çok pazarlama stratejisi türüne aşina olduğunuza ve her taktiği kullanmanın yatırımlarını, risklerini ve kazançlarını anladığınıza göre, derinlemesine araştırma zamanı.

Belirli işiniz ve hedefleriniz için en düşük yatırımla en büyük kazanımları ve en az miktarda riski içeren taktikleri kullanan bir pazarlama stratejisi oluşturun. Markanızı oluşturacak, web sitenizin trafiğini artıracak, yeni müşteriler çekecek ve yıllarca kalıcı sonuçlar sağlayacak sürdürülebilir bir plan geliştirin.

Stratejinizi belirlemek yada geliştirmenize yardımcı olması için bugün Destex Digital uzman ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.  Toplantı Talep Et

Gökhan AKSOY
SEO Uzmanı