We Are Social’ın Ocak 2015 verilerine göre Türkiye’de 37,7 milyon internet kullanıcısının 31,7 milyonunun mobil internet kullanıcıları olduğunu görüyoruz. Toplam nüfusun ise %41’ine denk geliyor.

Mobil Site ve SEO

Ülkemizde yoğun mobil internet kullanımı olmasına rağmen birçok web sitesi sahibi halen mobil sitesini oluşturmamış durumda yada mobil optimizasyonunu tamamlamamış halde.

Durum böyle olunca Google’da bu duruma el atıp mobil tarafta bir takım güncellemeler yaptı. Bunun ilk sinyallerini Aralık 2011’de gördük.

Sonrasında ise yakın zamanlarda duyurduğu Mobilgeddon olarak adlandırılan mobile dostu siteleri sıralamalarda ön plana çıkarmaya başladı.

Neden Mobil Alana Yatırım Yapmalıyım?

Yukarıda göz attığımız verilerden az çok bir fikriniz oluşmuştur. Mobil kullanıcıları biraz daha detaylı analiz ederek bu sorunun cevap vermeye çalışalım.

Mobil Site ve SEO

  • Toplam web sayfası görüntülemesinin %68 i bilgisayarlardan gerçekleşmesine rağmen bir önceki yıla göre %15 azalmış.
  • Toplam web sayfa görüntülemesinin %28 i mobil cihazlardan sağlanmış olup bir önceki yıla göre %62 yükselme göstermiş.

Mobil Site ve SEO

İncelediğimiz araştırmaya göre benzer şekilde satın alma öncesinde ürün araştırması yapan mobil kullanıcıların toplam nüfusa oranının %24 olduğunu görüyoruz. Aynı şekilde satın alma işlemi yapan kullanıcıların oranı ise %19.

Yapılan araştırmanın sonuçları ortada. Sorularımıza yeterince cevaplar aldık değil mi?

Peki Her şey Güzel De Mobil Sitemi Nasıl Yapacağım?

Bunu sağlamamızın üç farklı şeklinden de söz edeceğiz. Bunların avantajları, dezavantajlarından bahsedeceğiz. Bunları göz önünde bulundurup size en uygun olanı seçebilirsiniz.

1.Responsive Design

2.Dynamic Serving

3.Özel Mobil Site (Paralel site)

1.Responsive Design

Duyarlı web tasarımı olarak da anılan yapının çalışma mantığı; kullanıcı sitenize hangi kanaldan gelmiş olursa olsun aynı içeriği görüntülemesidir.

Bu durumda teknik olarak aynı site görüntülenirken sadece css dosyalarının yapılandırılmasıyla görsel olarak tüm cihazlara uygun olarak çalışabilmektedir.

Responsive tasarıma sahip olduğumuzu tarayıcılara bildirmemiz gerekiyor bunu da bir meta etiket ile çok kolay şekilde sağlayabiliyoruz.

<meta name=”viewport” content=”width=device-width, initial-scale=1.0″>

Bu kod sayesinde tarayıcılar duyarlı web tasarımlı siteye sahip olduğumuzu algılayarak cihaza göre yordamlıyabiliyor. Google bu durumu güzel bir animasyonda da belirtiyor.

Responsive tasarımı örnek olarak resimde de görebiliriz.

Mobil Site ve SEO

Kaynak: https://www.hallaminternet.com

Google’ın Önerdiği Responsive Design’ın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Avantajları
  • Maliyetlerinin az olması
  • Google botlarının tek siteyi taraması
  • Aynı url üzerinden erişim
  • Teknik ekibe kolaylık sağlaması
  • Kopya içerik riskinin olmaması
Dezavantajları
  • Tasarımda özelleştirme yapılmasının çok mümkün olmaması
  • Kullanılabilirlik olarak diğer alternatiflere göre zayıf kalması

2.Dynamic Serving

Bu yapıda websitesi responsive design’a benzer olarak aynı urlden gösteriliyor olup HTML tarafında içerikler farklı olarak kullanıcılara iki farklı şekilde sunuluyor.

Bu yapıyı kullanırken dikkat etmemiz gereken önemli nokta; masaüstü ve mobil kullanıcıları doğru şekilde ayırt etmek gerekir.

Mobil Site ve SEO

Avantajları
  • Tasarımda özelleştirme yapılma imkanı
  • Aynı url üzerinden erişim
Dezavantajları
  • Maliyetlerinin yüksek olması
  • Teknik ekip için diğer alternatiflere göre daha zor olması

3.Özel Mobil Site (Paralel site)

Bu yapılandırmada, masaüstü sitenin url yapısından farklı bir url yapısında genel olarak subdomain olarak kullanılan optimize edilmiş bir mobil web sitesi olarak görünür.

Genellikle www.ornek.com olan bir masaüstünün sitesi m.ornek.com olarak mobil kullanıcılar hedeflenmektedir.

Mobil Site ve SEO

Bu yapıyı kullanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken önemli bir nokta; masaüstü sitenize gelen bir mobil kullanıcıyı aynı sayfanın mobil sitesine doğru şekilde yönlendirmelisiniz. Bu durumda kullanıcı deneyimi açısından problem yaşanmayacaktır. Aksi durumda mobil kullanıcıların hemen çıkma oranında (Bounce rate) artış görebilirsiniz.

Avantajları
  • Tasarımda özelleştirme yapılma imkanı
  • Teknik ekip için kolaylık
Dezavantajları
  • İçerik yapılandırmasının doğru yapılandırmadığı durumda kopya içerik riskinin olması

Sonuç

Özet olarak Google’ın mobil alana verdiği önemin yanı sıra incelediğimiz verilere de göre mobil sahanın önemi ortada. Bir an önce sitelerimizde gerekli optimizasyon işlemlerini tamamlayıp mobil sıralamalarımızda kayıplar yaşamayı önleyebiliriz.

Sitenizin mobile uygun olup olmadığını Google’ın bu güzel aracıyla test edebilirsiniz.

Mobil Site ve SEO

Vakit kaybetmeden sitenizle ilgili teknik ekibinizle bir an önce bu konuyu masa yatırmalısınız yada bu konu da profesyonel olarak outsource destek almalısınız.

Herkese bol trafikli günler dileriz!