SEO çalışmalarında kullanıcı deneyiminin önemini her defasında dile getiriyoruz. Birçok nokta kullanıcı deneyim açısından önem arz ediyor.  Google kullanıcı deneyime önem veren sitelerin arama sonuçlarındaki sıralamasında da hakkını veriyor.

Raven’in 200 milyon sayfayı tarayıp sayfaların üzerindeki hataları analiz ettiği çalışmada linklerle ilgili bölüme göz atalım.

Kırık Link Kontrolü

Analizlere göre bir web sitesinde ortalama 250 hatalı link yer alıyor.

  • Bunlardan 181 i anhcor text kullanmayan linklerden oluşuyor.
  • 60 tanesi nofollow linkler
  • 23 tanesi ise kırık linklerden oluşuyor.

Ortalama olarak bir web sitesinde 23 tane kırık link olduğunu görebiliyoruz. Kullanıcının sitenize herhangi bir kanaldan gelip heyecanla beklediği sayfaya ulaşamadığını düşünün. Çok üzücü değil mi?

Birde hata sayfası tasarlanmamış ya da varsayılan sunucu hata sayfaları da kullanılıyorsa durum daha da kötü bir hal alıyor.

Peki, bu kadar önemli olan kırık link olayını nasıl düzeltiriz ve ne gibi aksiyonlar alabiliriz onları inceleyelim.

  • Sitemizde Kırık Link Bulma İşlemi

Birçok çevrimiçi araç olmasına rağmen biz ücretsiz ve kullanışlı olan Xenu aracını kullanacağız. Xenu sitemizi tarayıp, URL ler hakkında bilgi veren kendisi küçük işlevi büyük bir programdır. Şuradan indirebilirsiniz.

Programın ara yüzüne ulaştıktan sonra “File” menüsünden “Check URL” kısmına gelip site adresimizi yazıyoruz ve “ok” butonuna tıklayıp tarama işlemi başlatıyoruz.

Tarama işlemi bitince aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsüne ulaşmış olacaksınız.

Kırık Link Kontrolü

Burada yeşil olan linklerde sorun yok (http status 200) kırmızı olarak beliren URL ler kırık linklerdir. Kırık linklerin detayına ulaşmak için link üzerine gelip sağa tıklıyoruz ve “URL properties” ile devam ediyoruz.

Sonra açılan pencerede bize bağlantı ile ilgili detaylar geliyor karşımıza. Kırık linkin adresi ve bize lazım olan “hangi sayfalardan bu kırık link adresine link çıkışı” olduğunun bilgisini veren kısmı görüyoruz.

Kırık Link Kontrolü

  • Kırık Linkleri Düzeltme İşlemi

Kırık linkleri nasıl bulacağımızı öğrendikten sonra diğer önemli kısım bunları nasıl düzelteceğimiz. Kırık linklerin nereden kaynaklandığını anladıktan sonra;

  • Yanlış olarak yazılmış bir adres ise doğru URL adresini yazıp düzeltebiliriz.
  • Silinmiş bir sayfa ise bunu yönlendirmenizi öneririz.

Linux bir sunucu kullanıyorsanız,

Htaccess ile 301 yönlendirmesi yapabilirsiniz. Belirttiğimiz kodu sunucunuzda “.htaccess” dosyasına ekledikten sonra herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok.

Redirect 301 /kirik-link.html http://www.sitem.com/yeni-link.html

Windows sunucu kullanıyorsanız,

<location path=”kirik-link.html”>

<system.webServer>

<httpRedirect enabled=”true” destination=”http://www.sitem.com/kirik-link.html” httpResponseStatus=”Permanent” />

</system.webServer>

</location>

  • Kırık link bir resim dosyanız olabilir. Bunu tespit ettikten sonra resim problemini gidebilirsiniz.
  • CSS dosyanızın içinde bir kırık bağlantı olabilir. Bunlara da eriştikten sonra düzeltebilirsiniz.

NOT: Burada önemli olan kısım sitenizi yenilediyseniz ve taşıdıysanız mutlaka bu kontrolleri sağlayınız. Sitenizi yenilediğinizde kırık linklerle karşılaşma ihtimaliniz çok yüksek. Bu yüzden bu kontrolleri sağlayıp sağlıklı bir yönlendirme işlemi yaptığınızda sorun yaşamayacaksınız.

Bununla ilgili destek almak isterseniz bize ulaşabilirsiniz.