Dünyanın en büyük arama motoru olan Google’da reklamverenler Google reklamları sayesinde müşterilerine 7/24 ulaşabilmektedir. Google Ads ve web sitesi üzerindeki gereklilikler yerine getirilerek temel performans metriklerinden olan tıklama oranı artırma yolculuğuna başlayabilirsiniz! Tıklama oranı artırmanın yolu, en basit şekilde kullanıcıların arama motorlarında sorguladığı arama terimlerinin reklamlarınız ile olan alakadarlığıdır.
Tıklama Oranı (T.O / CTR) Nedir?
Tıklama Oranı (T.O / CTR) arama sonuçlarında reklamlarınızın ya da organik sonuçlardaki tıklamaların gösterim sayısına olan oranıdır. Tıklama oranınız ne kadar yüksek ise reklamlarınızın kullanıcılarla olan alakası da bir o kadar yüksek olmaktadır. Tıklama oranı artırma için önce tıklama oranı nasıl hesaplanır onu görmeliyiz:
T.O = Gösterimler/Tıklama Sayısı formülüyle hesaplanmaktadır. Google Ads panelinde bu metriği yüzdesel bazda görebilirsiniz.
Tıklama Oranı Neden Önemlidir?
Tıklama oranınız ne kadar iyi olursa potansiyel müşterilerinize ulaşma süreniz bir o kadar kısa olur. Tam da bu noktada reklamlarınızda kullandığınız metin & uzantılar ve web sitenizin başlık & açıklama kısımlarının ilgili arama sorguları ile örtüşmesi gerekmektedir.
Alaka seviyesi ne kadar yüksek olursa SERP sıralamanız yükselecektir. Böylece Ads tarafında da kalite puanının alt metriklerinden olan beklenen tıklanma oranı metriğinde de ortalamanın üzerinde bir değer elde ediyor olacaksınız. Tıklama oranı neden önemlidir öğrendiğimize göre tıklama oranı artırma için ne yapılmalı ve ortalama bir TO kaç olmalı inceleyelim:
Ortalama TO Nasıl Olmalıdır?
Ortalama tıklama oranı sektör, konum, cihaz demografi, gün & saat, dönem gibi birçok değişkene göre farklılık göstermektedir. Zaman içerisinde elde edilen veriler ile hedef kitlenizi daha iyi tanıyarak hem reklamlarınızı hem de web sitenizi bu doğrultuda güncelliyor olmak, size her zaman artı bir değer katacaktır.
Google Ads’de ortalama tıklama oranları yukarıda bahsedilen değişkenlerin dışında kampanya ve kampanya alt türlerine göre de ciddi farklılıklar göstermektedir. Örneğin arama ağı kampanyalarınızda tıklama oranlarınız ortalama olarak %5 %30 gibi aralıklarda değişkenlik gösterebiliyorken GDN, video, discovery ve shopping gibi kampanyalarınızda bu oran çok çok aşağılarda kalabilmektedir. Bu anlamda tıklama oranı artırma, farklı kampanyalara göre değişiklik gösterecektir.
O halde tıklama oranı artırma yollarını inceleyelim:
Google Ads’de Tıklama Oranı Artırmanın 6 Yolu
Google Ads’de tıklama oranlarınızın yüksek olması hem hesabınızın kalitesi için hem de branding algınızın yüksek oranda müşteride yer edinmesi ve bunun doğal sonucu olarak da şirketinize cirosal bazda katkı sağlaması açısından çok önemlidir.
Bu bağlamda Google reklamlarında tıklama oranı artırma adına birçok yol bulunmaktadır. Bu yolları 6 ana madde halinde sıralayabiliriz:
Reklam Metinlerinizin Anahtar Kelimeler ile Olan Alaka Düzeyi
Reklam metinlerinizde anahtar kelimelerinizi mutlaka kullanmanız gerekmektedir. Başlık ve açıklamalarınıza ek olarak görünen yol kısmında da anahtar kelimeye yer vermek kullanıcılar açısından alaka düzeyini artırdığından tıklama oranı artırma kısmında da işinize yarayacaktır.
Reklamlarınızda anahtar kelimelerinizi kullanıyor olmanız, ürün veya hizmetlerinizi arayan kullanıcıların reklamınızı tıklama olasılığı artıracaktır. Böylelikle kalite puanı alt metriği olan reklam alaka düzeyi ortalamanın üstünde bir değerleme alacaktır. Reklam sıralamanızın yeterli olması halinde kalite puanının diğer alt metriği olan beklenen tıklanma oranı da olumlu yönde ivme kazanacaktır.
Reklam Metinlerinin Kullanımı
Reklamlarınızda markanızın +fayda, teklif, promosyon gibi değer önermelerini ve benzersiz tekliflerini mutlaka kullanın. Dönemsel kampanyalarınız, kampanyalı fiyatlar, indirim oranları gibi ögeleri kullanıyor olmanız sizi diğer reklam verenlerden bir tık öne taşıyacaktır.
Büyük çoğunlukla harflerden oluşan reklamlarınızda rakamlara, sembollere ve harflerin dışındaki ögelere yer veriyor olmanız sizleri farklı kılacak ve daha dikkat çekici hale getirecektir. Sunulan başlık ve açıklamaları sonuna kadar kullanın. Çünkü Google Ads algoritması zaman içerisinde daha iyi tıklama oranına ve dönüşüm oranına sahip olan varyasyonları daha fazla öne çıkartacaktır.
Bilimsel ve uygulamalı olarak etkisi kanıtlanmış olan nöromarketing kelimeleri kullanmanız kullanıcıları harekete geçirecektir. Süper, muhteşem, harika, inanılmaz gibi kelimelerin kullanımları kullanıcılarda karşılık bularak tıklama oranlarınızı da artıracaktır. Halihazırda büyük pazaryerlerinin kampanyalarına da denk geliyorsanız hemen hemen her ay hem kampanyalarında hem de reklamlarında bu pazarlama yöntemini kullandıklarını görebilirsiniz.
AB testlerini muhakkak kullanın. Eğer kampanya çatı kurgunuz çok dallı değilse reklamlarınızda araya anahtar kelime ekleme özelliğini kullanabilirsiniz. Örneğin bir reklam grubunuzda bir anahtar kelimenin farklı uzantılarını kullanıyorsanız araya anahtar kelime ekleme özelliği ile kullanıcıların yaptıkları arama sorguları uygun olması halinde bire bir başlık açıklama ve görünen yol kısımlarında görüneceklerdir. Süslü parantez açıp, keyword yazmanız halinde kullanabilirsiniz.
Örneğin: {Keyword:Büyük Kış İndirimi}
Eğer ki bir dönemsel bir kampanyanız varsa başlangıcına kalan süreyi reklam metinlerinizde geri sayım özelliğini de kullanarak kullanıcıları harekete geçirebilirsiniz. Tıklama oranı artırmanın bilinen bazı yolları yukarıda saydığımız gibidir ancak elbette daha bitirmedik:
Reklam Sıralamanızı Yüksek Tutun
Reklam sıralamanız tıklama oranınızı etkileyen ana faktörlerden bir tanesidir. Reklam sıralamanız ne kadar yüksek olursa tıklama oranları da o kadar yüksek olacaktır. Eğer ki reklamınız arama sonuç sayfasının alt sıralarında veyahut ilk sayfada yer almıyorsa tıklama oranınız çok düşük kalacaktır. Reklam sıralamanızı yüksek tutmanız hem tıklama oranına hem de rakiplerle rekabet etme noktasına olumlu katkısı olacaktır.
Reklam sıralaması kampanya teklif stratejisi türü ve kalite puanınıza göre belirlenir. Konuma, cihaz türüne, demografiye ve zamana bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Eğer manuel TBM teklif stratejisi türünü kullanıyorsanız tekliflerinizi belirli periyotlar halinde kontrol edip revize etmeniz gerekebilir. Bunu yapmak istemiyor veya buna zaman ayırmak istemiyorsanız iş verileri altında yer alan kural veya komut dosyalarından bu işlemleri otomize hale getirtebilirsiniz.
Eğer ki tıklama oranı yanında dönüşüm ve ROAS değerlerinizin daha iyi noktalara gelmesini istiyorsanız otomatik teklif stratejilerinden yararlanabilirsiniz. Otomatik teklif stratejileri gelişmiş makine öğrenenimi sayesinde cihaz, zaman, konum, dil işletim sistemi ve demografi gibi çeşitli açık artırma anındaki sinyalleri kullanarak tekliflerinizi sizin yerinize optimize eder.
Arama Terimlerinin Kontrolü
Arama terimlerinizin büyüklüğü anahtar kelimelerinizin eşleme türleri ve ilgili anahtar kelimelerinizin hacmi ile doğrudan ilişkilidir. Arama terimlerinin düzenli aralıklarla kontrol edilmesiyle alakasız terimlerinin negatiflenmesi hem bütçe kontrolü noktasında gereksiz maliyetlerin önüne geçilip hem de alakasız arama sorgularında reklamlarınızın bir daha tetiklenmemesini sağlayabilirsiniz.
Örneğin bir besin takviyesi ürünleri satan e ticaret firması düşünelim. X Vitamini anahtar kelimesini kullanıldığında birçok arama terimi tetikleniyor olacaktır. Faydası, eksikliği gibi biriken arama terimleri ile ilgili açılış sayfalarınızın içeriğini bu terimlere göre optimize edip açılış sayfası deneyimini artırabilirsiniz. Böylelikle hem ortalama oturum süreleriniz hem de e ticaret dönüşüm oranlarında artışlar sağlayabilirsiniz.
Reklam Uzantılarının Kullanımı
Reklam uzantılarının kullanımının tıklama oranına doğrudan katkısı vardır. Aktif olarak kullanılırlarsa tıklama oranı ve arama sonuçlarındaki görünürlük oranlarında artışlar olduğunu görebilirsiniz. Ayrıyeten ortalama tıklama başına maliyetlerinizi de zaman içerisinde düştüğünü gözlemleyebilirsiniz.
Site bağlantı uzantıları
Kullanıcıları site bağlantı uzantıları sayesinde yaptıkları arama sorguları ile web sitenizin alakalı diğer sayfalarınıza yönlendirebilirsiniz. Böylelikle hem hesap kaliteniz hem de görünürlük oranınızı artırmış olursunuz.
Açıklama metni uzantıları
Açıklama metni uzantıları firmanızın değer önermelerini, farklı ve öne çıkan noktalarını belirtmeniz gereken uzantı türleridir. Anahtar kelimelerinizi değil, öne çıkan, müşteride karşılığı olacak değerlerinizi kullanmanız gerekmektedir. Bir e ticaret firmasıysanız ücretsiz kargo, 7/24 Alışveriş, Ödeme Seçenekleri gibi noktaları belirtebilirsiniz. Bir hizmet pazarlaması yapan bir firma iseniz de sektörel tecrübe, ekip deneyimi, referanslarınızı kullanabilirsiniz.
Ek açıklamalı snippet uzantıları
Ek açıklamalı snippet uzantısı ile ürün veya hizmetlerinizin spesifik benzersiz yönlerini vurgulayabilirsiniz. Sunulan hizmetler, programlar, modeller, türler vd. birçok seçenekten işletmenize uygun olan seçenekleri kullanabilirsiniz.
Telefon uzantısı
Telefon uzantısı, reklamınıza telefon numaranızı eklemenizi sağlar. Müşterilerinizin size telefon yolu ile ulaşmasını istiyor, sektörünüz bunu gerektiriyor ise mutlaka bu uzantı türünü kullanmalısınız. Masaüstü platformlarda URL’in hemen sonunda yer almaktadır ve tıklanamamaktadır. Mobil cihazlarda iste tıklanabilir ve tıklandığında kullanıcıları direkt telefon arama ekranına yönlendirmektedir.
Telefon uzantıları sayesinde müşterileriniz web sitenize girmeden sizlere telefon yolu ile ulaşabilirler. Özellikle hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmalar için olmazsa olmazdır.
Resim Uzantısı
Resim uzantısı Google Ads’e son dönemlerde gelen uzantı türlerinden bir tanesidir. Arama ağı reklamlarını görsel açıdan zengin bir görünüme kavuşturmaktadır. Aktif olması için hesap geçmişinizin minimum 90 gün olması, politikalara aykırı bir geçmişin olmaması gibi koşullar bulunmaktadır. Ayrıca 90 günün sonunda aynı koşulları sağlamanız halinde otomatik uzantılardan olan dinamik resim uzantısı da aktif olacaktır. Dinamik resim uzantısı da açılış sayfalarınızdaki görsellerden otomatik olarak seçilmesini sağlamaktadır. Kısacası resim uzantısı kullanmak, tıklama oranı artırma yollarından yalnızca biridir.
Potansiyel Müşteri Formu Uzantısı
Potansiyel müşteri formu uzantısı, kullanıcıların bilgilerini form olarak doğrudan alabileceğiniz bir uzantı türüdür. Önceden doldurulmuş olarak isim mail gibi temel dataları alabileceğiniz gibi ek sorular ekleyerek daha spesifik formlar oluşturabilirsiniz. Form dönüşümleri noktasında istenen bilgiler ne kadar az olursa dönüşüm oranı o kadar yüksek olur. Ancak spesifik bilgiler isteyerek de direkt olarak potansiyel müşterilere ulaşabilirsiniz.
Uzantıları manuel yöntemle Csv formatı şeklinde indirebilirsiniz. Ancak bunu yalnızca Google Ads hesabı sahibi yapabilmektedir. Ayrıca third party appler aracılığı ile form uzantınızı CRM sisteminize entegre ederek daha efektif bir şekilde formlara ulaşabilirsiniz.
Yer uzantısı
Yer, daha çok konum uzantısı olarak adlandırılan bu uzantı türü reklamlarda işletme konumunuza yer vermektedir. Tıklandığında işletmeniz hakkında bilgiler, yol tarifi detayları, arama, yönlendirmeler yapabileceğiniz şekilde çalışmaktadır.
Yer uzantılarını kullanabilmeniz için Google My Business üzerinde işletme kaydınızın muhakkak olması gerekmektedir. Reklamlarda mobil cihazlarda konuma olan uzaklık, masaüstünde ise konumun açık adresi gözükmektedir.
Uygulama Uzantısı
Uygulama uzantıları arama ağı reklamlarınızda mobil uygulamalarınıza bağlantı kurarak app indirmeleri sağlamaktadır. E ticaret sitesine sahip ve uygulamanız var ise bu uzantıyı muhakkak kullanmalısınız. Hem app indirme sayınız hem de reklamlarınızın görünürlük oranlarını artıracaktır.
Promosyon Uzantısı
Promosyon uzantıları firmanızın, promosyonlarını veya kampanya dönemlerini belirtebileceğiniz bir uzantı türüdür. Tutar indirimi yüzde indirimi gibi promosyonlar oluşturabilirsiniz. Uzantıya verilen nihai url ile ilgili kampanya sayfanıza kullanıcıları yönlendirebilirsiniz. Ayrıca dönemsel kampanyalarınızda başlangıç ve bitiş tarihi vererek sadece ilgili tarih aralığında yayınlanmasını sağlayabilirsiniz. Promosyon uzantısı ile tıklama oranı artırma faaliyetlerinize katkı sağlayabilirsiniz.
Fiyat uzantısı
Fiyat uzantıları, arama ağı kampanyalarınızın görünürlüğünü ciddi bir oranda artırır ve kullanıcılar ürünlerin fiyatlarını siteye girmeden görebilirler. İlgili ürünlere tıklandığında kullanıcıları direkt ürün sayfasına yönlendirir. Maksimum 8 kart olarak sıralanmakta olup, kartlar arasında geçişler yapılabilmektedir.
Her ne kadar para birimimiz bulunmayıp ülkemizde kullanılmasa da yurt dışı kampanyalarınızda kullanabilirsiniz.
Google reklamları üzerine profesyonel destek almak ve rakiplerinizin önüne geçerek pazar payınızı artırmak için bizimle iletişime geçin!
20 Eylül 2022
Yorum yapılmamış
Yazar: Destex Digital