Kuyruklu anahtar kelimeler nasıl bulunur, daha iyi TBM ve sonuçlar için ne yapılmalı?

Arama ağı reklamcılığına yönelim sürekli olarak artış göstermektedir. Bununla birlikte yüksek hacimli anahtar kelimelerden eskisi kadar dönüş almak daha zor hale geldi. Bu nedenle dijital reklamcılığı düşünen işletmelere hedefe ulaşmak için anahtar kelime öbekleri tanımlanırken daha stratejik düşünmek zorundayız.

Bugün, uzun kuyruklu anahtar kelimeler daha belirgin ifade ve düşük hacimli olanlar, işletmeler için yatırım getirisini artırma konusunda oldukça önemli fırsatlara kapı açmaktadır.

Kuyruklu Anahtar Kelime Nedir?

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler; geniş bir arama teriminde, ana kelimemiz den türetilmiş en az üç terim içerir. Bu anahtar kelime dizeleri teklife göre özelleştirilir. Örnek vermek gerekirse, “pazarlama” ana anahtar kelimesi, kısa kuyruklu anahtar kelime olarak “pazarlama stratejisi” ve uzun kuyruklu anahtar kelime olarak ise “yeni ürün lansmanı için pazarlama stratejisi” olarak genişletilebilir.

Her zaman potansiyel müşterilerinizin yolcuğunu nasıl gerçekleştireceğini göz önünde bulundurun.

  • Tüketici, problemini çözebilecek bir ürünün farkındadır.
  • Tüketici, bu ürün hakkında bilgi istiyor.
  • Tüketici, ürüne ait alternatifleri değerlendirir (Özellikler, fiyatlar vb.)
  • Tüketici satın alma kararını verir.

Bu belirttiğimiz yolların neden önem taşıdığını görmek için uzun kuyruklu anahtar kelimelerin bize sunacağı faydalara değinelim.

Kısa ve Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri kullanmak için 2 önemli neden;

Daha Az Rekabet – Daha Nitelikli Reklamlar

1. Daha Az Rekabet

Rekabetin az olması demek, daha düşük maliyet anlamına gelir. “Uzun kuyruklu” ifadesi, bir anahtar kelime dağıtım grafiğinin şekli için görsel bir metafordur.

Kuyruklu Anahtar Kelime Kullanımı: Google Ads

Ana Kelimeler yukarıdaki grafiğin sol üst kısmındadır. Bu arama terimleri çok geniş ve belirsizliğe sahip;

  •  Yüksek arama hacmi
  • Çok fazla rekabet
  • Tıklama başına en yüksek maliyet

Kısa kuyruk anahtar kelimeler, 2-3 anahtar kelimeden oluşan daha açıklayıcı kelimelerdir. Kısa kuyruk kelimeler;

  • Biraz daha düşük arama hacmi
  • Daha az rekabet
  • Tıklama başına daha düşük maliyet

Uzun kuyruk anahtar kelimeler, grafikte göründüğü gibi önerilen ve diyagramın sağ alt tarafında bulunurlar. Bu kelimeler daha uzun aşamalara sahiptir. En az 3 kelime ile aramayı daha belirgin kılmaktadır.

  • Çok düşük arama hacmi
  • Küçük rekabet
  • Tıklama başına en düşük maliyet

Ana kelimeler ve kısa kuyruk kelimeler yerine uzun kuyruklu kelimeleri teklife dahil etmek, daha az rekabete gireceğiniz anlamına gelir. Bu nedenle diğer reklamlar arasında gösterim kazanmanız ve sonuç olarak TBM’nizi düşürmeniz daha kolay olacaktır.

2. Daha Nitelikli Reklamlar

Yukarıdaki grafiğin alt bölümü, arama yüzdelerini oluşturuyor. Ana terimden ve kısa kuyruklu anahtar kelimelerden gelen trafiğe oranla, uzun kuyruklu anahtar kelimelerden gelen hacim trafiğin yaklaşık %70’ini oluşturuyor.

Hedefiniz daha fazla görünmek yerine, potansiyel müşteriye daha fazla seslenmek ise uzun kuyruklu anahtar kelimeler daha kaliteli sonuçlara etki etmenizi sağlayacaktır. Daha fazla ilgili olan kitleye erişebilecek, satın almaya daha kararlı müşterileri elde etmiş olursunuz. Böylelikle yatırımınızın karşılığını alabilirsiniz.

Neden satın almaya daha yakın olsunlar ki? Potansiyel müşterinin yolcuğunda karşısına çıkarsınız.

Kelimeler ile aynı grafiğe tekrar göz atalım;

Kuyruklu Anahtar Kelime Kullanımı: Google Ads

Ana kelime olarak “Pazarlama” en yüksek arama hacmine sahip olur, oldukça geniş bir ifadedir. Doğal olarak “pazarlama” araması yapan kişiler muhtemelen net bir fikre sahip değildir. Alıcının yolculuğu daha yeni başlıyor ve büyük olasılıkla yukarıda sıralamaya dahil ettiğimiz yolda ilerleyecektir, belki de henüz ne aradıklarından emin değiller.

Kısa kuyruklu anahtar kelime ile arama yapıldıysa, mesela “içerik pazarlaması“ana terime oranla dönüşüme bir adım daha yakındır. Eğer amacınız bir ürünü daha spesifik şekilde öne çıkarmak ve onu dönüşüme zorlamak ise (ki hedef daima böyledir) bu kuyruklu kelime kullanımı da yeterli olmayacaktır.

Sonuç olarak her iki aksiyonda bizi daha uzun kuyruklu anahtar kelimelere götürür; “e-ticaret içerik pazarlama stratejileri” bu kelime diğer iki sorguya oranla en çok ilgilenen ve nitelikli arama yapanları size getirir. Size gelen kullanıcının dönüşüme odaklanması sayfanızın ilgili hizmeti/ürünü vurgulayıcı anlatması ile daha olasıdır.

Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeleri Bulmanın Yolları;

Ana kelimeleri veya negatif anahtar kelimeleri bulmanın stratejik yolları olduğu gibi, uzun kuyruklu anahtar kelimeleri bulmak içinde bir çok seçenek vardır.

En sık kullanılan ve gördüğümüz yapı;

  • Ana kelimenize sektör, lokasyon veya hizmet tabanlı kelimeler ekleyin,
  • Google’ın arama terimleri raporunu kullanın,
  • Google Search Console performans raporunu inceleyin,
  • Arama otomatik doldurmayı analiz edin, (Google’ın öneri algoritması)
  • İlgili aramaları inceleyerek faydalı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Potansiyel Müşteri Kalitesini Artırın

Çoğu önemli kısa anahtar kelimelerin pozitif ROI göstermesi mümkün olmayabilir. Kampanyalar için uzun kuyruklu anahtar kelimeler bulmak ve dahil etmek faydalı bir çözüm olabilir. Daha net ifade yansıtan kelimeler ile çevrimiçi aramada bulunan daha ilgili kullanıcılara ulaşarak fazla gösterim ve dönüşüm sağlayabilirsiniz.

Dönüşüm adımlarının daha iyi bir hale gelmesi ve tıklama maliyetlerinizi düşürerek Yatırım Getirisini oldukça performanslı bir hale getirmek için, Hemen Google Reklam uzmanlarımızla görüşebilirsiniz.

Gökhan AKSOY
SEO Uzmanı