Facebook günümüzde sevdiğimiz kişileri ya da ilgi duyduğumuz alanları takip etmek ve bu kişiler / alanlar ile iletişim kurmak amacı ile kullandığımız oldukça aktif bir sosyal medya ağıdır. Her gün 800 milyon kişinin bu ağı kullandığı gerçeği bizlere dijital dünyanın sosyal medya üzerindeki yoğun etkisini gösteriyor. Potansiyel bütün kitlenin Facebook üzerinde var olması marka ve firmaları bu ağa yönlendiriyor.

Facebook Reklam Modelleri ve Facebook Reklamlarının Markalara Kattığı Değer

Büyüğünden küçüğüne milyonlarca işletme, gerçek insanlarla her cihazda bağlantı kurmak için Facebook uygulama ve hizmet ailesini kullanıyor. Oluşturulan marka sayfaları, ulaşılmak istenen hedef kitleye bir dijital kimlik yaratıyor. Böylece kullanıcılar üzerinde bir marka bilinirliği oluşturulabiliyor. Bu noktada sayfanın aktifliği ve etkileşim oranları da markanın kalitesini ortaya çıkartıyor. Üstelik istenilen ürün ya da sunulan hizmet ile ilgili günümüz “kolay ulaşım” algısı göz önünde bulundurulduğunda, Facebook sayfaları daha kolay ve güvenli bir iletişim sunulmasını sağlıyor.

Facebook ağının son derece aktif kullanım oranı ile Facebook, markalar ve işletmeler için çeşitli reklam modelleri ile her bütçeye uygun reklam seçenekleri sunuyor. Bu sayede marka bilinirliği arttırabilirken müşteriler olan iletişim daha verimli hale geliyor.

Facebook Reklam Modelleri

Hali hazırda Facebook’un 10 adet farklı reklam modeli bulunuyor. Bu reklam modellerinin farklı olmasının nedenleri tasarım ve görünüm olarak farklı sektörlere hitap edebilmeleridir. Bu nedenle marka uygun reklam modelinin seçimi büyük önem taşır.

  • İnternet Sitesi Tıklamaları (Clicks to Website)
  • İnternet Sitesi Dönüşümleri (Website Conversions)
  • Sayfa Gönderisi ile Etkileşim (Page Post Engagement)
  • Sayfa Beğenmeleri (Page Likes)
  • Uygulama Yüklemeleri (App Installs)
  • Yerel Bilinirlik Reklamları (Local Awareness)
  • Etkinlik Yanıtları (Event Responses)
  • Teklif Alımları (Offer Claims)
  • Video Görüntülemeleri (Video Views)

 

  • Facebook reklam modelleri içerisinde bulunan İnternet Sitesi Tıklamaları (Clicks to Website), web sitesi bulunan işletmecilerin sayfalarına trafik sağlamak ve aktif ziyaretçi sayısını arttırmak amacı ile kullanabilecekleri bir Facebook reklam modelidir. Ziyaretçi reklama tıkladığında direkt olarak markanın web sitesine yönlendirilir.
  • İnternet Sitesi Dönüşümleri (Website Conversions), internet sitesi üzerinde belirli dönüşümler tanımlanarak yürütülen reklam modelidir. Burada tanımlanan dönüşümlerden kasıt satış, üyelik, bülten aboneliği gibi noktalardır. Bu alanda performansı yükseltmek adına çalışma sağlamak istiyorsanız İnternet Sitesi Dönüşümleri reklam modelini kullanabilirsiniz.
  • Sayfa Gönderisi ile Etkileşim (Page Post Engagement) reklam modeli ile Facebook sayfanız üzerinde bulunan postların görüntülenme sayılarını, beğenme oranlarını ve paylaşımlarını arttırarak daha fazla kişiye gösterebilirsiniz. Facebook’a ait bu reklam modelinde video ya da metin ile ön plana çıkmanız daha doğru bir kullanım sağlayacaktır.
  • Facebook Sayfa Beğenmeleri (Page Likes), mevcut sayfanız üzerindeki takipçilerinizi ve beğenme sayılarınızı arttırma eylemine yönelik bir reklam modelidir. Yapılan doğru hedeflemeler ile markanıza benzer ya da rakip firmaların takipçilerini hedefleyerek reklamlarınızı direkt olarak o kitleye sunabilirsiniz. Eğer e-ticaret siteniz mevcut ise Facebook Sayfa Beğenme(Page Likes) reklamları ile müşteri sayınızı da arttırabilirsiniz.
  • Uygulama Yüklemeleri (App Installs) reklam modeli kullanıcıları mobil uygulamanızı yüklemeye yönlendiren bir reklam modelidir. Eğer mobil uygulamanızı tanıtma adına bir çalışma yapmak istiyorsanız Uygulama Yüklemeleri (App Installs) reklam modelini kullanabilirsiniz.
  • Yerel Bilinirlik Reklamları (Local Awareness) işletme alanınızın yakınında bulunan kişiler ile iletişim kurmanıza yardımcı olan bir Facebook reklam modelidir. Eğer sadece alan bazlı bir hizmet sunuyorsanız Yerel Bilinirlik Reklamlarını kullanabilirsiniz.
  • Facebook Etkinlik Yanıtları (Event Responses) reklam modeli daha fazla yanıt alabilmek için Facebook etkinliğinizin tanıtımını sağlayan bir reklam modelidir. Düzenlediğiniz etkinlikler için kullanabileceğiniz etkili bir reklam modelidir.
  • Teklif Alımları (Offer Claims), insanların mağazanızdan veya internet siteniz üzerinden alabileceği sınırlı süreli indirim ve promosyonları oluşturan bir reklam modelidir.
  • Video Görüntülemeleri (Video Views), ürün ya da hizmetinizi tanıtan bir videonuz mevcut ise bu videoyu potansiyel kitlenize iletmenizi sağlayacak en etkin facebook reklam modelidir.

Gösterim (CPM) ve tıklama (CPC) bazlı ödeme seçenekleri ile hizmet sağlayan Facebook, sunduğu reklam seçenekleri ile müşteri kitlenize kendinizi en doğru şekilde tanıtmanızı sağlar. Tabii bu noktada sayfanızın tasarımı, paylaşım süreçleri, sayfa doluluk oranı, sayfanın sunulan hizmete uygunluğu gibi birçok nokta da büyük önem taşır. Düzenli ve kaliteli bir sayfa ya da web sitesi ile oluşturulan reklamlar üzerinden oldukça verimli geri dönüşler alınmaktadır. Destex Digital olarak sektörümüzdeki 7 yıllık tecrübemiz ile tüm işletmelere Facebook Reklamlarının avantajlarını ve etkin geri dönüşlerini göz önünde bulundurarak hareket etmelerini öneriyoruz.